LOADING

Type to search

Inspiráció Uncategorized

11 inspiráló nő, akik megváltoztatták a világot

Share

Nőnek lenni büszkeség. Büszkeség akkor is, amikor még mindig egy férfias, nőket elnyomó világban élünk. És büszkeség akkor is, amikor visszatekintünk a történelemben és könnybe lábad a szemünk a sok fantasztikus nő láttán, aki mert az lenni aki akart, és merte megtenni mindazt, amiben hitt. 

Nőnap alkalmából köszöntsük most azokat a nőket, akik sok tekintetben megelőzték a korukat és olyan maradandót alkottak, amelyek miatt igazán hálásak lehetünk nekik.

Anne Frank (1929-1945) „Mindent félretéve, hiszem, hogy az emberek igazán jók a szívük mélyén.”

11

A németek elől a családjával Hollandiában bujkáló Anne Frank, a fiatal zsidó lány 13 éves volt, amikor édesapjától kapott egy naplót, amelyet majdnem élete végéig vezetett. A Bergen-Belsen-i koncentrációs táborban bekövetkezett halála után a naplót 1947-ben adták ki. Ez az a napló, ami valós képet fest a Holokausztról és ami egyike lett a világ legtöbbet olvasott könyvének.

Benazir Bhutto (1953-2007) „A demokrácia a legjobb bosszú.”

10

Ő volt Pakisztán tizenegyedik miniszterelnöke és az első nő, aki muszlim állam élére került. Vezetése alatt leszámolt országában a katonai diktatúrával és harcolt a nők jogaiért. 2007-ben merénylet áldozata lett.

Michelle Obama (1964) „Még rengeteg dolog van, amiért érdemes áldozatot hozni, és még rengeteg történet vár befejezésre.”

Official portrait of First Lady Michelle Obama in the Green Room of the White House, Feb. 12, 2013. (Official White House Photo by Chuck Kennedy) This official White House photograph is being made available only for publication by news organizations and/or for personal use printing by the subject(s) of the photograph. The photograph may not be manipulated in any way and may not be used in commercial or political materials, advertisements, emails, products, promotions that in any way suggests approval or endorsement of the President, the First Family, or the White House.

Az Amerikai Egyesült Államok korábbi first lady-je egy egyszobás lakásban nőtt fel, majd kimagasló tanulmányi eredményeket ért el a Princeton-on és a Harvardon. Jackie Kennedy után őt tartják a legjobban öltözött nőnek. Jelenleg egy gyermekek elhízása elleni kampányon dolgozik.

Madonna (1958) „Kemény és ambiciózus vagyok és pontosan tudom, mit akarok. Ha ettől leribancoznak, hát legyen.”

NEW YORK, NY - APRIL 12: Singer Madonna Launches Her Signature Fragrance "Truth Or Dare" By Madonna Macy's Herald Square on April 12, 2012 in New York City. (Photo by Stephen Lovekin/Getty Images)

Amit Madonna elért a szórakoztató iparban az egyszerűen példátlan. Több, mint 300 millió lemezt adott el és egyszerre dalszövegíró, színésznő, rendező, producer, divattervező és gyerekkönyvíró.

Marie Curie (1867-1934) „A dolgoktól nem félni kell, hanem megérteni őket.”

1

A Madame Curie-ként ismert lengyel-francia fizikus és kémikus, volt az első, aki két Nobel-díjat kapott. Ő volt az első női professzor a Párizsi Egyetemen és az első nő, akinek földi maradványait a párizsi Pantheonba helyezték munkája iránti tiszteletből.

Amelia Earhart (1897-1937) „Kérem vegyék tudomásul, hogy tisztában vagyok vele, hogy milyen kockázattal jár.  Meg akarom csinálni, mert meg akarom csinálni.  A nőknek is meg kell próbálni azokat a dolgokat, amiket a férfiaknak. Ha elbuknak, akkor az kihívás lesz a következőknek.”

UNITED STATES - 1932: Portrait of aviatrix Amelia Earhart. (Photo by Pictures Inc./Pictures Inc./Time & Life Pictures/Getty Images)

Amelia volt az első nő, aki 1932-ben egyedül átrepülte az Atlanti-óceánt és ő lett az első női pilóta 1935-ben. 1937-ben valóra váltotta álmát, hogy körbe repülje a Földet, bár az út során eltűnt és többé soha senki nem látta.

Coco Chanel (1883-1971) „ A divat megkopik, csak a stílus nem változik.”

6

Chanel egy mosónő és egy piaci árus lányaként látta meg a napvilágot. Mielőtt a világ egyik legnagyobb divattervezője lett volna, kalapokat készített és klubokban énekelt.

Audrey Hepburn (1929-1993)  “Egy nő szépsége nem a ruháiban van, amiket hord, nem az alakjában vagy a frizurájában rejlik. A nő szépségét a szemében találod, mert a szem bejárat a szívhez, ahol a szeretet lakozik.”

2

Nem csak a világ egyik legjobb színésznőjeként tartják számon, hanem jószolgálatéért is. Audrey Hepburn a mozivászon után az UNICEF Nagykövete lett és számos országban, többek között Etiópiában, Equadorban és  Bangladesben fontos kérdésekre hívta fel a figyelmet és járt elöl követendő példaként.

J.K. Rowling (1965) „Lehetetlen úgy élni, hogy ne hibázzunk, hacsak nem vagyunk olyan óvatosak, hogy szinte nem is élünk egyáltalán. De ebben az esetben a hiba a késlekedés.”

4

A Harry Potter első részének megjelenéséig nagyon szegény volt. Mára 400 millió példányszámban adták el könyveit a világon. Korábban állami segélyekből élt, majd öt év alatt multimilliomos lett.

Indira Gandhi (1917-1984) „A megbocsátás a bátrak erőssége.”

3

Gandhi tizenöt évig volt India miniszterelnöke. A demokrácia útját egyengette országában egészen az 1984-es meggyilkolásáig.

Emmeline Pankhurst (1858-1928) „Nem azért vagyunk itt, hogy megszegjük a törvényt, hanem azért, hogy azon fáradozzunk, hogy magunk is törvényt alkothassunk.”

5

Emmeline, a szenvedélyes feminista, nagy befolyású nőjogi harcos volt, aki a 19. század végén és a 20. század elején férjével együtt küzdött a nők jogaiért. Miután elveszítette férjét, három lányával folytatta harcát és megalakították a Nők Társadalmi és Politikai Szövetségét, a szüfrazsett mozgalmat, amely a nők választójogáért és egyenlő esélyeiért küzdött.

Éljenek ők, Éljenek a Nők!

Forrás: emlii.com

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

You Might also Like