LOADING

Type to search

Ez+az Főoldal

Észrevetted már, hogy mindenki Madonnától nyúlja az ötleteket?!

Share

Úgy tartják, hogy az utánzás a hízelgés legőszintébb formája. Nos, ha ez így igaz, akkor a könnyűzene legtöbb szereplője nagyon szeret Madonnának hízelegni.

Bár saját bevallása szerint is a popzene királynője gyakorta inspirálódott saját karrierje során a nagy elődök által, tagadhatatlan, hogy a kortárs énekesnők sehol sem lennének nélküle. Összeállításunkban olyan videoklipeket mutatunk, amelyek egyértelműen Madonna korábbi munkáiból merítettek ihletet.

 

Madonna- Express Yourself

https://youtu.be/-t1Y7QHpdS4

 Christina Aguilera- Not Myself Tonight

 

Az alapkoncepció leginkább az Express Yourself című Madonna-videóból származik, amelyet eredendően a Metropolis című film képi világa inspirált. A kimért „nőuralom” az esőben táncoló félmeztelen férfi táncosok felett egyértelmű tisztelgés az 1989-es David Fincher által dirigált kisfilm előtt, míg a szado-mazo cuccokban való vonaglás a Human Nature klipjét idézi.

Madonna- You’ll See

Sarah Connor- From Sarah With Love

 

Sarah Connor a VIVA-generáció számára lehet elsősorban ismerős, hiszen anno a német zenetévének meg a Juventus Rádiónak köszönhetően tett szert némi ismertségre Európa-szerte. 2001-es balladája nemcsak Madonna klipjét, de a dal latin gitárokkal megspékelt hangzásvilágát is próbálja felidézni. A nosztalgiavonaton játszódó love story, na meg a lehulló, megsárgult falevelek mind-mind ugyanígy megtalálhatóak Madonna eredetijében is, amelyben az énekesnő élete egyik legjobb énekteljesítményét nyújtja. Nem véletlenül, hiszen ekkor már vadul készült az Evita címszerepére.

 

Madonna- Justify My Love

Beth Ditto- I Wrote The Book

 A Gossip együttes aranytorkú frontasszonyának vicces tisztelgése a nagy Madonna-klasszikus előtt ez a klip. Az 1990-es eredeti óriási botrányt kavart és az első zenés videó volt, amelyet túlzottan erotikus tartalma miatt az MTV is bojkottált. Madonna, az üzletasszony erre kiadta a világ első VHS „kislemezét” és a dal klipjét tartalmazó kazettákból eladott karácsonyra úgy ötmillió darabot. A furcsa szerzetektől hemzsegő hotel másokra is igen kreatívan hatott, ahogy azt láthatjuk majd a következő példából is.

 

Madonna- Hollywood

https://www.youtube.com/watch?v=pGa3vDaydZQ&feature=youtu.be

Beyoncé- Haunted

 

Szintén a különös szállodák tematikáját járja körül Beyoncé videója is, amely a dívaság-faktort a Hollywood című klip tévékészülékein keresztül próbálja megsokszorozni. Ez is egy olyan klip, ahol nehéz egyetlen nagy elődöt megnevezni, hiszen Madonna életművének számtalan eleme visszaköszön az összképből. Azt is illik azért megemlítenünk, hogy ezt a videót az a Jonas Akerlund rendezte, aki Madonna Ray of Light és American Life című klipjeit is tető alá hozta.

Lady Gaga- Alejandro

Madonna- Vogue 

Madonna- The Beast Within 

 

Végezetül álljon itt egy homage attól az énekesnőtől, aki az egész karrierjét annak köszönheti, hogy ő akar lenni az Új Madonna. Lady Gaga bár vitathatatlanul tehetséges előadóművész, az elmúlt tíz évben még csak annyit tudott bizonyítani, hogy szemérmetlenül tud meríteni David Bowie és Madonna kulturális hagyatékából. Az Alejandro című videója az egyértelmű Vogue-referenciákon felül leginkább a kevésbé ismert The Beast Within című kisfilmből ismerős beállításokkal operál, de ha nagyon kukacoskodni szeretnénk, akkor Madonna American Life című klipjének is helye lenne a felsorolásban.

S hogy nincs új a nap alatt, az eddig is egyértelmű volt, főleg a popzene világában. Mi, a közönség pedig kedvünkre válogathatunk a sok hasonló tematikájú video közül, és ha véres szájú Madonna rajongók vagyunk, szabadon szidhatjuk az ötlettelen újoncokat…

 

Deákváry-Hák Vajk András

Igazi éjjeli bagoly, filmmániás, a díszdobozos kiadványok nagy rajongója. Végzettségét tekintve hasztalan bölcsész, aki napközben logisztikusnak álcázza magát. Kreatív energiáit az írásnak szenteli, miközben mindig mindenről megvan a véleménye. 100%-ig Pop Kid, akinek esze ágában sincsen felnőni.
Az alábbi címen léphetsz kapcsolatba vele: meamaxi@gmail.com.

  • 1