LOADING

Type to search

Ajánlom Élem Főoldal Inspiráció Kipróbáltuk

Lebomló poharakkal harcol a környezetért egy zseniális magyar dizájncsapat

Share

Jó látni, hogy nem csak én érzem személyes szívügyemnek a környezetvédelmet, hanem léteznek olyan hazai start-up vállalkozások, ahol az elhivatottság nem pusztán jól hangzó marketingfogás. Interjúztunk a Doremi Today operatív igazgatójával.

Kondás Kata és a Doremi (Do Recycle Mission) Today csapata számára elsődleges szempont, hogy csökkentsük ökológiai lábnyomunkat. Ha az általuk forgalmazott tányérból kanalazzuk a forró levest, vagy lebomló szatyorban visszük haza a vacsorának valót, végre mi is úgy érezhetjük: tettünk valamit a környezetünkért!

Honnan jött az ötlet, hogy környezetbarát, komposztálható csomagolóanyagokat forgalmazzatok?

A tulajdonos házaspár Pest belvárosában üzemeltet éttermet. Eleinte ők is nagyon sok műanyaghulladékot termeltek, ezért elkezdtek alternatív megoldásokat keresni, hogy ne műanyag tányérokban tálalják az ételeiket.

A termékeink nagy részét forgalmazzuk: saját márkánk az Iamplant pohár – nevével utalunk rá, hogy ez egy komposztálható, környezetbarát, növényből (kukoricarostból) készült átlátszó pohár.

doremi1

Mesélj róla egy kicsit, mitől egyedülálló ez a termékcsalád! 

A környezetvédelem központi szerepet tölt be nálunk, ezt a feladatot csak így lehet ellátni; komoly elhivatottság szükséges hozzá.

A műanyag nagyon olcsó alapanyagnak számít, mert könnyen elő lehet állítani, viszont a műanyag termékek sajnos nem bomlanak le. Mivel kőolajszármazékból készülnek, több száz évig is fennmaradnak a környezetben, míg a mi termékeink megfelelő körülmények között három hónap alatt lebomlanak, és újra termőfölddé válnak.

doremi2

Milyen visszajelzéseket kaptok a vásárlóitoktól a termékekkel kapcsolatban?

Két éve alakultunk, és úgy gondoljuk, a piac abszolút pozitív irányba változik, mert egyre többen ismerik meg ezeket az alapanyagokat, egyúttal egyre többen kezdenek el érdeklődni a környezetbarát változatok iránt.

Nyilván sokszor megkapjuk, hogy drágábbak vagyunk a megszokottnál, és a vendéglátóegységeknek nincs rá kerete, de szerencsére egyre többen hajlamosak beépíteni az árakba a környezetvédelmi szempontokat figyelembe vevő termékek pluszköltségeit.

Kik vásárolják leginkább a termékeiteket?

A célcsoportunk főként a budapesti éttermek, illetve a logisztikai tényező miatt a különféle rendezvények. Elsősorban a környezetvédelem iránt elhivatott vendéglátóipari egységek vezetői vásárolnak tőlünk, akik látják, hogy a termékeink minőségi alapanyagokból készülnek, ők pedig nem szeretnék az ételeiket műanyag tányérokban és evőeszközökkel tálalni.

doremi3

Hogyan tudtok különböző végzettségű szakemberekként együtt dolgozni?

Szerintem nagyon jó, hogy mindenkinek megvan a maga területe a csapatban, és így mindenki azt csinálhatja, amihez ért.

A designerünk, Gábor segít a kommunikációs anyagok kidolgozásában. A tulajdonosunk, Petra vendéglátós háttérrel rendelkezik, ami igen jól jön a közös munkánk során, míg Peti jogászként remek stratégiai ember, kiválóan átlátja az egész folyamatot, és mindig előre gondolkodik. Én személy szerint a napi ügyekkel, az ügyfelekkel való kapcsolattartással, az új ügyfelek felkutatásával foglalkozom, így az én feladatom talán a leginkább emberközpontú a csapatunkban.

A webshopon kívül hol érhetők el a termékeitek?

Van egy bemutatótermünk a Malom udvarban (1095 Budapest, Soroksári út 48.), ami egyben a raktárunk is. Az érdeklődők itt megtalálhatják a termékeinket; megnézhetik, kipróbálhatják őket, és a mintadarabokat el is vihetik, hogy eldöntsék, megfelelnek-e az igényeiknek.

Mik a terveitek a jövőre nézve?

Mindenképpen szeretnénk saját márkákkal és új termékekkel kijönni. Most elviteles papír levesestányérokkal készülünk, amiről azt kell tudni, hogy összefogtunk az Igazgyöngy Alapítvánnyal, akik meghirdettek egy gyerekrajz-pályázatot. A nyertes rajzot rátesszük a levesestálakra, eladott tányéronként pedig két forintot juttatunk el az alapítványnak. Várhatóan nyárra készülünk el ezzel a projekttel; a rajz megvan, már csak a gyártás folyamata van hátra.

doremi5

Mit üzennétek azoknak, akik kacérkodnak a gondolattal, hogy „zöld utat” adnak a komposztálható termékeknek?

Ez egy olyan döntés a vezetők részéről, amellyel nem csak a saját érdeküket szolgálják, hanem a gyerekeik vagy unokáik számára hozhatnak pozitív változást a világba.

Én egyébként elég szomorúan látom a jövőt. Próbálunk változtatni, de jó lenne, ha minél többen lennénk. Ha egyre többen leszünk, „kritikus tömeggé” válunk, és bízom benne, hogy együttes erővel még visszafordíthatjuk a küszöbön álló környezeti katasztrófát.

A Katával való beszélgetés igazi időutazás volt számomra, de semmiképpen sem a múltba, sokkal inkább a jövőbe. Remélhetőleg egyre szélesebb piaca lesz a környezetvédelmet előtérbe helyező vállalkozásoknak, és eljön a nap, amikor az erdő szélén sétálva nem ég felé magasodó szeméthegyeket, hanem zöldellő tájakat látunk.

Felkeltette az érdeklődésed a termékcsalád? Itt olvashatsz róla bővebben és itt!

Tags:
Hajdú-Antal Zsuzsanna

Végzettségét tekintve magyar nyelv és irodalom¬–pedagógia szakos tanár, a Léggömbök című ifjúsági regény elsőkötetes szerzője. A könyv 2017-ben bekerült a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanítóképző karának tananyagába. A betűk szerelmese; szeret szétcincálni és újra összerakni mindent, ami szöveg. Hobbija az írás és korrektúrázás mellett a kínai gyógyászat. Imádja az állatokat, a jó vígjátékokat és a tengert. A Léggömbök megvásárolható a kiadó oldalán (gabo.hu) vagy a könyvesboltokban.

  • 1