LOADING

Type to search

Ajánlom Főoldal Kipróbáltuk

A cilinderes Tom Hardy esete a vuduval: Tabu – első évad – kritika

Share

Viszonylag nehéz úgy elemzést írni egy sorozat első évadáról, hogy recegve várjuk minden héten, hogy az illető, dörmögő színész megjelenjen a színen. De mivel a Tabu sokkal több, mint Tom Hardy jutalomjátéka (egyébként az is) tegyük most félre ezt, és folytassuk spoileresen.

Megszoktuk, hogy a pilot rész izgalmas, és ha húsz perc után nem húz be minket a történet hajlamosak vagyunk nagyképűen posztolni a fórumokra: „Kiugrottam az első rész után…” A Tabu esetében ez a pont, úgy nagyjából a harmadik résznél jött el, amikor a nézők közül sokan leléptek, és Hardy különböző interjúkban magyarázta, hogy érdemes még maradni, mert a történet itt lassan bontakozik ki.

Enyhén szólva.bfd90d3269dd8fab_0108_TABOO_26NOV2015RV-1_V2

A kanyargós, többfelé ágazó „bonyodalom” engem mégis megvett, mert egyre inkább azok mellett a mesélők mellett vagyok, akik hagynak időt a karakterek kibontakozására, a cselekmény elindítására. Ettől függetlenül nagy megkönnyebbülés volt a hír, hogy a BBC berendelte a Tabu második évadát, én ugyanis még most se nagyon értem, hogy James Delaney mit is akar, és egyáltalán már abban sem vagyok biztos, hogy ki a jó és a rossz ebben a szériában.

ae4347c92da69d407f5ca0336559b336

A történet dióhéjban. (Na, ez nem lesz könnyű…) Jack Delaney egykoron katona és tisztes (?) angol polgár hazatér Afrikából átvenni az atyai örökséget. Eddig még értettem. Aztán DOLGOK jöttek a képbe, amelyekre (eddig még) nem kaptunk választ. Közeledünk afelé, hogy sejtésünk legyen az apa halálának körülményeiről, (bár a zseniális Brace, David Hayman, a ház szolgája, mint gyilkos nekem még mindig nem elég jó magyarázat), van némi fogalmunk arról, hogy Delaney anyjával mi történt, de mintha a vudu szál a vége felé kicsit elhalt volna. (Bocs, a hülye szóviccért.)

Itt van Hardy, aki mindenféle borzalmas és ugyanakkor szerethető (?) krícsöröket rendezget maga köré, majd sorra kiderül, hogy velük, szinte kivétel nélkül mindegyikkel, hideg és számító célja van, pedig már pont kezdtünk meghatódni, hogy a vérfertőzésből született gyerek, vagy a jólelkű prosti azért kerül a hajóra, mert főhősünk kimentő őket a sáros, szaros Londonból.

Taboo - Ep 1

13015434-low_res-taboo

screen-shot-2017-01-17-at-10-06-02-pm-e1484749876385

p04p07s8

p04nc5py

taboo_104Ejtsünk most néhány szót egy másik nagyon fontos szereplőről: Londonról. A látványtervező, a smink és ruha is hihetetlen, nyomasztó és koszos, bűnös emberek olvasztótégelye a város, egy szép embert nem látni, még a gazdagok között sem. Oona Chaplin (Delaney húga) is viszonylag gyorsan kap jónéhány sebet az arcára a férjétől, akit el is intéz egy kalaptűvel. A segítők gyilkosok, az alkimista teljesen züllött, a nők prostik. Ennek ellenére a legrosszabb mégis főhősünk ellenpárja, a Kelet-Indiai Társaság vezetője, a brillírozó Jonathan Price, mint Stuart Strange. Bár van egy olyan érzésem, hogy csak kapargatjuk a felszínét hitványságainak, amire Delaney időnként egymondatos célzásokat tesz, szúrós tekintettel kísérve.

_93276610_taboopryce

nintchdbpict000290842694

A fények, a hangulat és a zene feszültséget kelt minden olyan jelenetben, ahol erre szükség van, de egyébként az egész sorozaton végigvonul egy zavaró, és kellemetlen hangulat, ami az első perctől tetten érhető. Az érzés, hogy valami durva fog történni felettünk lebeg, magunk alá húzott térdekkel meredünk a mozgó képkockára, és várjuk a borzalmat, ami csak kis adagokban jön. A széria zsenialitásának újabb bizonyítéka: folyamatos kétségek közt tart, lassan, nagyon lassan bontja ki, hogy mi fog történni. Mondom ezt úgy, hogy minden jóérzésű embernek megfordult a gyomra amikor Delaney megette a gyilkosa szívét, vagy amikor a méregkeverőnk (aki egyébként rettentően szórakoztató) simán megkóstolta a fekáliát, nem is beszélve Delaney és húgának szerelmi (eh, vagy mi is volt az) légyottjától.

Taboo_105_chemists

Ha ezeken is felülemelkedtünk még mindig vannak nagyon fontos részletek: többek közt, hogy éppen egy olyan történelmi korszak játszódik le szemünk előtt, amellyel sok-sok órát töltöttünk el az iskolában, vaktérképeket rajzolva, halálosan unalmas könyvek fölött könyökölve. A gyarmatosítás, a világ felosztása, a kizsákmányolás, a rabszolgaság. Nem biztos, hogy jó ötlet lenne tinédzserekkel végignézetni a sorozatot, de sajnos van egy olyan érzésem, hogy láttak már ennél durvább dolgokat is.  (A Tabu egyébként 18-as karikával fut, nem véletlenül.)

3B9F922100000578-4073414-image-a-63_1483020352569

Talán eddig ez áll legközelebb ahhoz a képhez, ahhoz a valósághoz, ahogy valóban történtek, ahogy valóban kinéztek a dolgok a XVIII. század végi Angliában. Sár, kosz, kevélység és bujaság, gyilkosság és prostitúció, dölyf és pénzéhes szerencsekovácsok.

A sorozat azonban – mindezek mellett – egyértelműen Tom Hardyról szól. Bár én simán elnézem hetente többször is, hogy egy autóban ül és másfél órán keresztül telefonál (a Locke zseniális film, kéretik megnézni!) ne lépjünk túl a tényen, hogy Chip Hardy, a jó Tom édesapja, íróként ezt a karaktert teljesen a fiára írta.

Minden jelenetben OTT van, másra nem is nagyon tudunk figyelni, annak ellenére, hogy egy-egy mondatnál, és a tipikus Hardy-dörmögésnél több nem hagyja el a száját. Hovatovább legtöbbször teljesen eszement tekintettel mered a világba, minden harmadik jelenetben könnyezik és izzad, és végig vizes, sáros, koszos, és véres.

De ebben rejlik a zsenialitása. Elhisszük. Elhisszük neki, hogy pontosan tudja hová fut ki a hajó az utolsó jelenetben, hogy ki ölte meg az apját, hogy mi történt az anyjával, hogy beszél a szellemekkel, hogy fél kézzel kavarja ezeket az emberi sorsokat, hogy bármilyen kínzást és drogot kibír, hogy furfangosan túl jár a gonosz gazdagok eszén, hogy boldog vége lesz ennek a kibogozhatatlan katyvasznak.

TABOO_EP8_4422-590x393

Pedig valószínűleg nem lesz. Marad a fején a teljesen idióta cilinder, amiben mégis borzasztóan dögös, tovább hömpölyög a bonyolult történet, úgy, hogy most már mindenkit átvert, és Kína minden teája sem lesz az övé. Afrika partjai visszaköszönnek, a vudu papok nem nyerhetnek feloldozást. Úgy érzem Hardy még alaposan fenékbe rúg minket, hiszen ő maga mondta, hogy kivételes történetet látunk majd.

Legyen.

(A sorozat elérhető az HBO GO és ON DEMAND menüjében, március 17-től pedig a szinkronos verzió fut. De inkább nézzétek felirattal, mert Tom Hardy hang és dörmögés nélkül olyan, mint Gyuri, Klárika nélkül…)

Ha pedig még több Tom Hardy-ra vágynál, erre parancsolj:

Hét zseniális filmmel bizonyítjuk, hogy Tom Hardy korunk egyik legjobb színésze

Modern filmklasszikusok következnek az istenien játszó Top Hardy-tól, avagy mindennapi Tom Hardy-nkat add meg nékünk ma… „Az új Brando” – gyakorta már így szokás emlegetni Tom Hardy-t. S ha a vásznon is átütő, belőle áradó nyers erőt vesszük alapul, valóban szembeötlő a hasonlóság; például az időnként …

Tags:
Hidasi Judit

A Goodstuff Magazin alapítója, főszerkesztője, író, újságíró. Hisz a szavak erejében, a rock and rollban és a nőkben. (És persze a férfiakban...) Jelenleg hatodik könyvén dolgozik, Április út című regénye Szlovéniában érettségi tétel. Elkötelezett híve a szakmájának, az oktatásnak, és az új dolgok felfedezésének. Ide írhatsz neki: goodstuffmagazin@gmail.com Könyveit itt keresd:gabo.hu és publio.hu(És a könyvesboltokban.)

  • 1

You Might also Like