LOADING

Type to search

Ajánlom Kipróbáltuk Szépítkezem

Tavaszi Friss!-esség – Így lehet formabontó natúrkozmetikumokat alkotni három gyerek mellett!

Share

Springer Esztert, a Friss! kozmetikumok megálmodóját egy péntek délelőtti időpontban sikerült elcsípnem néhány kérdés erejéig. Tényleg csak pár perce volt a háromgyerekes családanyának: a tavaszi kollekció bevezetésének – és a házukban történő felújításoknak – a kellős közepén járva mesélt a Friss! életérzésről.

Szinte fel se kellett tennem a kérdéseimet, Eszter magától elmondott mindent, amire kíváncsi voltam; ami nem is csoda, mivel a szerelemgyerekéről beszélhetett – a negyedikről, a családja mellett.

FB_IMG_1488980173087

Hogyan jött a manufaktúra ötlete?

Az ötlet visszanyúlik a húszas éveimre, amikor Londonban éltem egy évig. Ott szerettem bele az akkori angolszász, „natúr-közeli, de még sem az” márkákba, melyek közelről megvizsgálva azért jócskán tartalmaztak olyan anyagokat, amiket mégsem akartam volna magamra kenni.

Másrészről mindig is érdekeltek az illóolajok, már akkor is, amikor egyáltalán nem voltak még ismertek Magyarországon. Nyaraimat a – többek közt – levendulaolajáról elhíresült Tihanyban töltöttem és rongyosra olvastam az anyukám könyvespolcáról kukucskáló aromaterápiás könyvecskét. A természetes, tudatos életmód egészen pici koromtól kezdve érdekelt, amire rásegített, hogy kreatív típus vagyok és szeretek két kézzel, materiális dolgokat alkotni, mindent otthon, magamnak előállítani – a kenyértől a kozmetikumokig.

FB_IMG_1488718864521

Mikor kezdted el az ötleteidet valóságra váltani?

A frisskozmetikumok.hu nagyjából egy évvel ezelőtt indult, s maga a vállalkozás megalapítása is ekkorra tehető. Fontosnak tartom elmondani, hogy csak mostanában váltottam egyes szám első személyű kommunikációra; ugyanis a „mi” valójában „én” vagyok: Eredetileg testvéremmel közösen terveztük ezt a vállalkozást, csak aztán ő visszalépett, de a közös tervek még sokáig éltek bennem. Tehát ez egy egyszemélyes vállalkozás, két vegyész van mögöttem, akik a szükséges dokumentációkért, és a szabályozás szerinti gyártási folyamatokért felelnek. Ezen kívül van egy fotósom és egy grafikusom, az összes többi dologért pedig én felelek – a piackutatástól kezdve, a konkrét gyártásig. A Friss! még totyogókorában van, ezért egyelőre nem adom ki a kezem alól a munkát.

Friss_csoportkép-2832x1951

Akkor ez a válasz arra, hogy miért mondható egyelőre nem olyan szélesnek a webshopban található termékkínálat?

Igen, részben ezért, részben pedig azért, mert nincs hozzá hatalmas tőkém, sem tengernyi időm a gyerekek, és a tanfolyamok mellett (épp egy aromaterápiás alapképzést végzek). Azt tudni kell, hogy a kozmetikumok engedélyeztetése nagyon költséges, ezért szeretnék fokozatosan haladni. Jelenleg kétéves tervet készítettem arra vonatkozólag, hogy megvalósítsam az elképzeléseim: lesz egy mindig kapható bázistermék-paletta és lesznek adott évszakra jellemző, vissza-visszatérő, öt-hat kozmetikumból álló kollekciók. A visszajelzések eddig nagyon pozitívak, sok levelet kapok, és a legtöbb vevőm visszatér!

FRISS_valentin_testradír4-2342x1712

Ez a szezonalitás új dolog a natúr kozmetikumok piacon, ugye? Talán pont ez tesz téged egyedivé? 

Igen, ez valóban újdonság. Ezen kívül azért is unikumnak tartom a Friss!-t, mert nem csak natúr-, hanem élmény- és dizájnkozmetikum is. A célom az életminőség fokozása a felhasználók körében: egyfajta kikapcsolódás, mondhatni élvezeti cikk létrehozása, amely mégis többet nyújt, hiszen szintetikus társaival szemben valódi hatóanyagokat tartalmaz.

Mit mondanál el a Friss! márkanév jelentéséről, a kézenfekvő asszociáción túl?

Frissen készül minden; a gyártást főleg a megrendeléshez szabom, a termékeim nem állnak hónapokig a polcokon, mielőtt a vásárló kezébe kerülnek. Éppen ezért frissen is kell felhasználni őket, ahogy a megadott 3-6 hónap mutatja – a kiszereléseket is így terveztem meg. Ugyan a vegyészem szerint a tartósítószer, amit használunk, egy évre garantálja a minőséget, de ez csak ideális tárolási körülmények között érvényes; nem számol a hőingadozásokkal vagy a kezünk által a krémekbe kerülő szennyeződésekkel.

Friss_testápoló-2676x1967

Nem kell megijedni a tartósítószer szó hallatán: a természetes romlási folyamatok során olyan mikroorganizmusok és toxinok jelennek meg a krémekben, melyek sokkal nagyobb kárt okoznak, mint maga a jól megválasztott tartósítószer. Csak Ecocert engedélyes anyagokat használok, amiket a nagy nemzetközi natúrkozmetikai engedélyező szervek elfogadnak.

FRISS_valentin_kézkrém2-2696x1736

Természetes és mesterséges között nincs fekete vagy fehér; inkább a szürke sok-sok árnyalata. Vannak olyan természetes hatóanyagok is, mint például az allantoin, melyet először borjúvizeletből izoláltak, amiket nem biztos, hogy szeretnénk az arcunkra kenni, így jobb, ha kémiailag előállított dolgokkal helyettesítjük őket! Egyébként a natúrkozmetikában az allantoin fekete nadálytőből származik a legtöbb esetben, és persze házilag képtelenség lenne mondjuk egy allantoin port a növényből előállítani. Ugyanakkor a fenntarthatósággal legalább annyit kellene foglalkozni, mint a természetességgel!

Hol lehet még elérni a termékeidet a webshopodon kívül?

Büszke vagyok arra, hogy sikerült elég hamar, már télen bekerülni a Pici Piacra, és április 9-én is ott leszek – a tavaszi kollekcióval! Fényvédelmi termékkel is készülök addigra, már csak a dokumentációra várok. A Phiola Közösségi Műhelyben – ahol a gyártást végzem– is lehet velem találkozni, előre egyeztetett időpontban.

FRISS_menta7-1777x1639

„Bimm-bamm”: egy időben a déli harangszóval, én is kifogytam a kérdésekből. Annyira élvezetes volt hallgatni Esztert, hogy szinte én magam is kedvet kaptam belevágni egy saját, kézműves vállalkozásba! Ha ezt talán nem is teszem meg, az biztos, hogy jó adag motivációt adott az álmaim megvalósításához – és egy tavaszi felFriss!üléshez!

Vágynál egy kis tavaszi Frissességhez? Akkor látogass el a webshopba és böngéssz kedvedre a Friss! kozmetikumok közt!

Tags:
Plézer Panna

Nomen est omen – avagy a név kötelez; de Panna nem csak az alliterációt használja szívesen írásaiban, hanem minden egyéb költői eszközt is. Kamasz korában kétszáznál is több verset írt, azóta viszont átnyargalt a prózai vonalra. Főállásban irodavezetőként tevékenykedik egy építőipari közbeszerzésekkel foglalkozó cégnél, amit ugyan nagyon szeret, de a hobbiját; az írást talán még ennél is jobban. Cikkei megírásakor gyakran felhasznál angol irodalmat is; szívesen fordít és fogalmaz át (egészít ki saját véleményével) idegen nyelvű írásokat. Napi Panni elnevezéssel egy népszerű közösségi portálon rendszeresen – és kissé rendszertelenül- posztol az Élet „nagy dolgairól”.

  • 1

You Might also Like