LOADING

Type to search

Ajánlom Családozom Élem Főoldal Kipróbáltuk

Játékos és zseniális angoltanulási módszert fejlesztett ki egy magyar édesanya

Share

Fürész-Mayernik Melindával az Angol kalauz a mondókák világába című könyv és a kisgyermekkori angol nyelvi nevelési program megalkotójával beszélgettünk arról, hogy miért is olyan fontos elkezdeni kisgyermekkorban egy idegen nyelv elsajátítását.

Néhány évvel ezelőtt megjelent az Angol kalauz a mondókák világába című könyved. Mi adta az ötletet egy ilyen könyv összeállításához, mik voltak az előzmények?

Az egész onnan indult, hogy régóta tartok angol nyelvű foglalkozásokat, melyeken rengeteg mondókát használtam. Ezeket összegyűjtöttem, kiegészítettem a saját tapasztalataimmal. Ekkor még egy kezdetleges, spirálozott verziót adtam a szülőknek, hogy otthon is tudjanak gyakorolni a gyerekekkel. De aztán elkezdett terjedni, és arra gondoltam, hogy ideje formába önteni. Amikor a kislányom még kisbaba volt, egy kemény munkával teli fél év eredményeként megszületett a könyv. Közben kiderült, hogy az iskolában a kollégák részéről is van rá igény, mert nincs Magyarországon ilyen nagy terjedelmű gyűjtemény. Megkeresett az ELTE és a Debreceni Egyetem is; azóta már a könyvtárukban szintén fellelhető, így az óvodapedagógus és tanító hallgatók is hozzáférnek. Emellett a könyv gyakorlati útmutatót is ad arról, mit kell csinálni az adott mondóka közben, milyen játékos, mozgásos feladatok kapcsolódnak hozzájuk.

IMG_5463

Mi volt a legfontosabb szempont számodra a könyv megalkotásakor?

Szerettem volna, hogy legyen egy olyan gyerekbarát anyag, amihez a szülő mankóként tud nyúlni. Legyen benne újdonság annak is, aki ismeri az angol mondókákat és annak is, aki nem. Legyen gyerekbarát úgy, hogy a csemeték észre sem veszik, hogy tanulnak; játszva fejlessze a szókincsüket és megismertesse őket a nyelvtani szerkezetekkel.

Gyermekeidet kétnyelvűként neveled. Miért olyan fontos a korai nyelvelsajátítás?

A gyerekek fejében három-négy éves korukra kialakul egy összefüggés a magyar nyelvről, amihez aztán majd a többi idegen nyelvet hasonlítják. Iskolás korra a gyerekek már tudatosan tanulnak nyelvet is, és eltűnik belőlük az a spontán gondolkodásmód és képesség, amivel bármilyen nyelv hangkészletét el tudják sajátítani. Azoknak a gyerekeknek, akik már babakorban találkoznak egy másik idegen nyelvvel, sokkal rugalmasabb lesz a gondolkodásuk, számukra természetes lesz, hogy egy dolognak több neve van. Jobban fejlődik a kreativitásuk és az anyanyelvi kifejezőképességük is, mert nem fordítgatnak magukban és nem azon gondolkoznak – mint sok felnőtt – hogy jól raktak-e össze egy-egy mondatot. Emellett még a problémamegoldó képességük is fejlődik. Az iskolában pedig már nem tantárgyként tekintenek mondjuk az angolra, hanem a természetes kommunikáció eszközére. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy akadémiai tudást kell átadni a gyerekeknek, hanem sokkal inkább a nyelv szeretetét.

IMG_5497

Mit tanácsolsz abban az esetben, ha a gyerkőcök kicsi korukban nem kapják meg ezt a lehetőséget?

A biológiai sorompó hat éves korig zárul le, az agy addig még képlékeny és könnyedén be tudja fogadni a másik nyelvet. Ezért óvodáskorban már be kell vetni trükköket, mert a gyermekek ebben a korban megszokták, hogy az anyukájuk magyarul beszél hozzájuk. Ha ekkor az anya egy idegen nyelven szól a csemetéhez, akkor ő ezt úgynevezett bizalmi törésként éli meg, hiszen a megszokott nyelv ismerete jelenti a biztonságot. Ilyenkor hívunk segítségül egy idegen barátot, egy bábot, plüssjátékot, kisautót, akit a gyerek korábban nem ismert. Bemutatjuk őt, elmondjuk, hogy külföldről érkezett és nem tud magyarul, vele csak angolul lehet beszélni.

Iskolában tanítasz, angol nyelvű játszócsoportokat vezetsz, közben dolgozol a könyvvel kapcsolatos Angol Kalauz Programon. Hogy győződ mindezt két gyerkőc mellett?

Nagyon jót szoktam derülni, amikor mindenki úgy címzi nekem a leveleket, miszerint „Kedves ügyfélszolgálat” vagy „Kedves Angol kalauz csapat”. Persze nem tudják, hogy emögött én vagyok egyedül, ami nagyon sok idő és energia. Tényleg nehéz, de szerencsére a férjem maximálisan támogat, mert tudja, hogy ez nekem nagyon fontos. Tisztában van azzal is, hogy nekem ez kell ahhoz, hogy kikapcsoljak az anya-létből, és érezzem, hogy a társadalom számára is fontos vagyok. Szerencsére a nagyszülők, és az egész család szintén nagyon sokat segít. Viszont meg kellett hoznom önmagam számára azt a fontos szabályt, hogy amikor a gyerekeimmel foglalkozok, akkor nem veszem fel a telefont, nem válaszolok üzenetekre, mert a saját gyerekeimnek is szükségük van rám. Eleinte nagyon nehéz volt határt szabni és az is biztos, hogy fejben sosem tudok leállni, de fizikailag próbálom magam visszatartani. Ami megvár holnapig, azt csak másnap csinálom meg.

IMG_5415

Hogyan lehet hozzájutni a könyvhöz?

Áprilisban kint leszek a Pici Piacon is, de elsősorban természetesen a honlapomon keresztül. Épp nagy átalakításban vagyunk, mert a könyv mellé készül egy webáruház is, ahol mindenféle letölthető játékcsomagok, ujjbábok és iskolásoknak szóló játékok és szülőknek készült online tanfolyamok is lesznek. A könyvön kívül olyan segédanyagokat is meg lehet majd vásárolni, amiket az évek során gyűjtöttem össze. Azt szeretném, hogy a weboldalam és a webáruház segítségével a szülők otthon akár egy komplett foglalkozást le tudjanak „vezényelni”. Nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy azokat is megfelelően támogassam segédanyagokkal, akik egyáltalán nem beszélnek angolul. Ezért készítettem egy mondókákból és dalokból álló hanganyagot, melyeket angol anyanyelvűek mondtak, illetve énekeltek fel.

Mi lesz még a webáruházban?

Aki még tovább szeretne menni, annak online szülői tanfolyammal is készülök arról, hogy mi a babaangol, hogy lehet mondókázni a gyerekekkel. Ennek a tanfolyamnak az alapozó szintjét már többen elvégezték, 8 különböző témát jártunk végig, melyek segítenek a babaangolt rendszerben látni, és elkészíteni a saját családjukra szabott nyelvelsajátítási stratégiát. Ehhez is készültek hang- és videóanyagok illetve motivációs feladatok is.

A webáruház mellett ingyenesen letölthető anyagokat is találnak a szülők, amelyekben például a magyar mondókák angol megfelelőit gyűjtöttem össze. Valamint készült egy rövid kis videó, ami segít az indulásban, és sok-sok játékos lap, memóriakártya a blogon, amelyek bizonyos témákra épülnek.

IMG_5500

Olvastuk, hogy az országban több helyen is igyekszel megismertetni a módszeredet.

Kidolgoztam egy módszertani képzést, tavaly novemberben volt az első ilyen tanfolyam. Akik akkor végeztek és sikeresen vizsgáztak, azóta már babaangol vagy ovis foglalkozásokat vezetnek. Budapesten, Vácon és Kecskeméten lehet az oktatóimmal találkozni. A honlapomon lehet jelentkezni az idén tavasszal induló, óvodáknak szóló képzésekre, ahol óvónéniknek tanítom meg a módszert.

 

Tudnál mesélni erről a képzésről?

Az Angol Kalauz programnak van egy konkrét kerete, struktúrája, hogy a mondókák és az egyes óraszerkezeti elemek miként követik egymást. Ezen belül viszonylag tág térben mozoghat a pedagógus, szabadon tehet hozzá személyiségből: nem olyan szigorú, mint egy tanterv vagy tanmenet. Ugyanakkor bizonyos elemeket nem hagyhatnak le, mert a struktúra szempontjából nagyon fontos és ettől lesz kerek az Angol Kalauz Program. Ugyanakkor vannak, akik nem szeretnék továbbvinni a nevet és a pontos struktúrát. Nekik elmondom, milyen a felépítés, megkapják a módszertani képzést, amely ez megkönnyíti a munkájukat. Így az óvodai angolozás nem merül ki abban, hogy tudnak néhány betanított kérdésre válaszolni a gyerekek, vagy megtanulnak 10 mondókát, hanem valóban hatékonyan történhet a nyelvátadási folyamat, és a gyerekek pedig élvezik az angol foglalkozásokat.

Hogyan kerülhetnek kapcsolatba veled az óvodák?

Általában a szülők szoktak ajánlani, de van olyan ovi, ahonnan megkeresnek, valamint az is gyakran megesik, hogy én keresem meg őket. Plusz jómagam is szoktam délutáni ovis foglalkozásokat tartani.

IMG_5492

Ennyi mindennel a tarsolyodban nehezen tudom elképzelni, hogy ne lennének még terveid…

Ó igen, rengeteg tervem van! Szeretnék még több online tanfolyamot szervezni, amivel az otthoni angolozást tudom segíteni. Szeretném, hogy minél több helyen legyen elérhető a program, és a pedagógusok is minél szélesebb körben megismerhessék. A szülőket minél több vonalon támogatni, hang- és videóanyag formájában, valamint könyvekkel. Szeretnék megkeresni könyvkiadókat, hogy a könyv kereskedelmi forgalomba kerülhessen.

Hosszú távú célom, hogy Magyarországon elfogadtassam a tényt, miszerint

a korai nyelvi fejlesztés nem káros, hanem igenis hasznos és a gyermekek fejlődése szempontjából lényeges terület!

Nekünk annyira megtetszett Melinda könyve, hogy lányaimmal azóta is minden áldott nap angolozunk és tanulunk valami újat – mindezt vidáman és játékosan, úgyhogy szívből ajánlom mindenkinek! Neked is megtetszett? Akkor Melindáról és az Angol Kalauz Programról itt tudhatsz meg többet!

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1