LOADING

Type to search

Ajánlom Eszem-iszom Inspiráció

„Tisztában vagyok a küldetésünkkel” – Interjú András Tündével, a Vitéz Kürtős ügyvezetőjével

Share

Élt egyszer egy lány a messzi Székelyföldön, aki évekkel később sikeres üzletasszonnyá érett. Évek óta figyeljük munkáját, most le is ültünk vele beszélgetni, kifaggatuk őt a karrierről és arról is, hogy eszik-e még kalácsot? 

Honnan jött a vállalkozásod ötlete? Miért pont kürtőskalács?

Másodéves egyetemista voltam közgáz-marketing szakon Kolozsváron, amikor az akkori párom szülei elkezdtek kürtőskaláccsal foglalkozni. A fiú nagymamája sütögetett otthon kürtőskalácsot, és kijárt a közeli strandokra, hogy eladja őket. Egy idő után már várták az emberek Irma nénit a kaláccsal. A párom édesanyja ismerte fel, hogy komoly kereslet van a kürtőskalácsra, ezért 2000-ben nyitottak Erdélyben, Székelyudvarhelyen egy kürtőskalács-sütő házat. 2001-ben meghívták őket Békéscsabára egy expóra, hogy mutassák be ezt a mesterséget, és én ekkor csatlakoztam hozzájuk, mint kísérő. Nagyon meghatott, mennyire szerették az emberek a kalácsot, és mennyire csillogott a szemük, miközben kóstolgatták. Sok pozitív visszajelzést kaptunk, hogy milyen finom. Akkoriban a kürtőskalács – főleg a faszénparázson sült kürtőskalács – nem volt annyira elterjedt itt, Magyarországon. Az emberek csodálkoztak, miért ilyen nagy, miért parázson sül, miért lyukas…

kalacs5

Egyetemistaként fogalmazódott meg bennem, hogy ha valami ennyi örömet szerez az embereknek, és még pénzt is lehet vele keresni, miért ne csináljuk ezt szervezett üzleti formában? Így csöppentem bele ebbe a világba.

A népszerű Kürtőskalács Fesztivált is te álmodtad meg. Honnan jött az ötlet?

Küldetésünk, hogy a kürtőskalácsot megismertessük az egész világgal, és továbbadjuk a hagyományos faszénparázson sült, kovászos kelt tésztából készült kürtőskalács elkészítési módjának titkát. Régóta szerettünk volna fesztivált szervezni a kürtőskalács köré, mert úgy gondoltuk, mivel olyan sok fesztiválon megjelenik, megérdemelne egy saját rendezvényt. Azonban úgy voltunk vele, hogy amíg nem tudjuk megtölteni tartalommal, addig nem vágunk bele. Aztán elkészült a kürtőskalács-készítő szettünk, a Bake’n’roll (http://vitezkurtos.hu/termekeink/7-kurtoskalacs-suto/125-bake-n-roll), és azon töprengtünk, hogyan mutassuk be a nagyközönségnek. Kitaláltuk, hogy szervezünk egy sajtótájékoztatót, és hívunk egy zenekart is, hogy hangulatot teremtsünk – így született meg a fesztivál ötlete. Miután úgy láttuk, megfelelő tapasztalatot szereztünk és vannak bemutatásra váró termékeink, összeállt a mögöttes tartalom is. Idén már az ötödik Kürtőskalács Fesztivált szervezzük.

kalacs1

A fesztiválon rendezett Nagy Közös Sütésre bárki benevezhet – ezzel első és a második évben igyekeztünk bekerülni a Rekordok Könyvébe. Fantasztikus látvány volt: hatvan-hetven csapat (száztíz ember) sütött egyszerre, és talán kétszázvalahány kalács sült egyszerre.

Jut időd a magánéletedre ennyi munka és szervezés mellett?

Viszonylag jól tudok zsonglőrködni az idővel. Az egyik jó tulajdonságom, hogy könnyen ledelegálok feladatokat, és megszervezem, ki mit csináljon. De tény, ami tény, hogy nem tudom, hogy maradna-e minderre időm, ha lenne gyerekem. A munka mellett heti háromszor megyek edzésre, de eljárok kulturális eseményekre, színházba, moziba is. Szakítok időt társasági eseményekre, de ahhoz, hogy mindez összejöjjön, szeretem jól megszervezni és kiadni a feladatokat.

Milyen érzés nőként érvényesülni a férfiak világában?

Ezt egyszer már kérdezték tőlem, de akkor úgy tették fel a kérdést, hogy mint vezető tapasztaltam-e bármilyen hátrányt abból fakadóan, hogy nő vagyok. Megmondom őszintén, én ezt nem érzékelem. Sokan csodálkoznak, hogy nem semmi, amit nőként elérek, és mindez milyen tiszteletreméltó, hiszen a fesztivál- és gasztro szakmában nem igazán tudunk sok nőt felmutatni. Én sosem foglalkoztam ezzel; tisztában vagyok a küldetésünkkel és a napi feladatainkkal, és teszem a dolgom; más nem igazán számít.

tunde1

Egyszer voltam olyan helyzetben, hogy az egyik férfi munkatársammal tárgyaltunk valahol, és kiderült, hogy nem jó mindkettőnknek a következő megbeszélés időpontja, így én fogom képviselni a cégünket. A kedves partnerünk azzal az ötlettel állt elő, hogy akkor halasszuk el a tárgyalást, találkozzunk inkább két hét múlva. Jeleztem, hogy én itt vagyok, és képviselem az ügyet, mire ő: „Jó, akkor két hét múlva jó lesz?” Ezzel a partnerrel nem is kötöttünk üzletet a későbbiekben.

Én általában naivan nem veszek tudomást róla, hogy bármilyen hátrány érhet, csak mert nő vagyok: csak megyek, és csinálom a feladataimat.  Szerencsére eléggé vezető egyéniség vagyok: gyerekkoromban is osztályfelelős meg osztálypénztáros voltam, így ezt a hozzáállást szerintem hoztam magammal.

A weboldalatokon írjátok, hogy vannak ajánlataitok cégek részére is. Mesélnél egy kicsit ezekről?

Igen, van egy kürtőskalács-házhozszállítási szolgáltatásunk. Épp az imént készült el egy Boldog névnapot! és Boldog szülinapot! feliratú kürtőskalács díszcsomagolása; már akár egy darabot is szállítunk, de alapvetően négy darab kalácsot teszünk a csomagba.

Ebből nőtte ki magát az ötlet, miszerint a cégek meetingekre vagy más vállalati összejövetelekre ne a szokásos pogácsát rendeljék, hanem az általunk készített kürtőskalács-tálakat. Közvetlenül szállítás előtt sütjük és szeleteljük fel a kalácsot, és szépen tálalt formában szállítjuk ki megrendelőinkhez.

Hogyan figyelsz a minőségre? Eszel még egyáltalán kürtőskalácsot?

Hogy eszem-e? Ha eltelik egy hét, hogy nem ettem, elvonási tüneteim vannak! Magam is rácsodálkozom, hogy tizenöt éve folyamatosan eszem a kalácsot. Régen hetente többet is megettem, ma már visszaveszek, heti egy, maximum két alkalommal eszem. Néhány éve még öt perc alatt eltűntettem egyet, de így, harmincöt körül sajnos oda kell figyelnem. Néha azért hazahozatok a futárral – rendelek magamnak –, ha nem jutok a standunk közelébe.

kalacs6

A minőség-ellenőrzés úgy zajlik, hogy minden egyes standunknál kinevezett standfelelős dolgozik, akiben megbízom, és aki figyeli, hogy a kalács mindig ugyanolyan jó minőségű legyen. Egyébként a családomból jó páran a mai napig dolgoznak velünk, például az anyukám; körbejárja a standokat. Az öcsém is évek óta segít; ő egyébként zenész, mégis a mai napig körbejár kóstolni. Ha észreveszi, hogy valamit másképp csinálnak az egyik standon, már jelzi is.

A social media sokat segít abban, hogy a visszajelzések eljussanak hozzánk, és ezeket az észrevételeket hasznosítani tudjuk munkánk során. Örömmel fogadjuk a hozzászólásokat, és az építő jellegű kritikákra is mindig olyan reakcióval rukkolunk elő, amitől meghökkennek az emberek, és legközelebb is minket választanak, hűséges vásárlóink lesznek.

Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

Mindenképp szeretnénk végre nyitni egy bemutatóüzletet a belvárosban. Jelenleg inkább pop-up üzleteink vannak, vásárokon vagyunk kint, de jó lenne egy állandó, szép üzletben árulni a termékeinket. Nagyon sok külföldi megkeresésünk van; tavaly is voltunk két-három németországi és ausztriai vásárban, és idén is szeretnénk menni, de ugyanúgy terveink között szerepel, hogy csapatépítő programokat, személyes workshopokat, vagy akár kürtőskalács-sütő tanfolyamokat szervezzünk. Minden tervünknek természetesen az a célja, hogy a kürtőskalács-sütés hagyományát továbbvigyük.

kalacs3

Hol találnak meg Titeket az édesszájúak?

A fesztivál mellett jelenleg két állandó standunk van, az egyik a Fővárosi Állatkertben, a másik Csillagváron, a harmadik kerületben található, de találkozhatnak velünk számos belvárosi rendezvényen is. Budapestre jellemző egyébként, hogy hiába lett hungarikum a kürtőskalács, a hétköznapokban nem nagyon lehet kapni, csak rendezvényeken. Ezért célunk a jövőre nézve, hogy a forgalmasabb helyeken a városban kürtőskalács-sütő házakat működtethessünk, de ez még egy hosszú-hosszú folyamat.

kalacs2

Mindenképp ott a helyünk a következő Kürtőskalács Fesztiválon, hogy a Nagy Közös Sütés élményét mi is átélhessük!

Időpont és helyszín: 2017. október 13-15, Budapest, Vajdahunyad vára

Az esemény Facebook-oldala: https://www.facebook.com/KurtoskalacsFesztival/?fref=ts

A Vitéz Kürtőskalácsról itt olvashatsz bővebben: http://www.vitezkurtos.hu/

Tags:
Hajdú-Antal Zsuzsanna

Végzettségét tekintve magyar nyelv és irodalom¬–pedagógia szakos tanár, a Léggömbök című ifjúsági regény elsőkötetes szerzője. A könyv 2017-ben bekerült a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanítóképző karának tananyagába. A betűk szerelmese; szeret szétcincálni és újra összerakni mindent, ami szöveg. Hobbija az írás és korrektúrázás mellett a kínai gyógyászat. Imádja az állatokat, a jó vígjátékokat és a tengert. A Léggömbök megvásárolható a kiadó oldalán (gabo.hu) vagy a könyvesboltokban.

  • 1