LOADING

Type to search

Élem Inspiráció

180 fokos fordulatra vágysz az életedben? Íme egy négy hetes recept, amit már ma elkezdhetsz!

Share

 

Mi egy hónap egy élethez képest? Semmiség! Te hajlandó vagy ennyi időt rászánni a jövőd jobbá alakítására?

Ha a fenti kérdésre igen a válaszod, lehet, hogy tudunk segíteni egy kicsit abban, hogy hogyan veheted kezedbe az irányítást, és változtathatsz a dolgaidon, akár véglegesen is.

Ez egy négy hetes életmódváltó módszer; ami nem ördöngösség, és szerintünk egy próbát mindenképp megér!

A szabályok

Minden, az adott hétre vonatkozó szokást rendszeresíts az életedben, majd ezután ne is hagyd el, legalább a teszthónap végéig. A négy hét leteltével tarthatsz egy összegző-áttekintő önvizsgálatot; melynek során már szelektálhatsz, melyik tanácsot kívánod hosszú távon is követni, és melyik az, amire nincs szükséged a továbbiakban.

Első hét: Az alapok. Tisztítsd meg az elméd és a tested!

Kezdd korán a napot (konkrét időpontot nem adunk meg, hiszen mindenkinek mást jelent a korán); tűzz ki magadnak egy olyan hajnali órát, amit hosszú távon tartani tudsz. Ez lesz az az idő, amit magaddal, nyugodtan tudsz tölteni – akár meditálni, akár jógázni szeretnél-, mert a család többi tagja még alszik, így nincs, aki megzavarjon közben. A korán keléssel kapcsolatos ellenállásod egyáltalán nem biztos, hogy a fáradtságból ered; lehet, hogy menekülni szeretnél; bizonyos dolgokat elodázni. Hiszen, ha nem így lenne, alig várnád, hogy kipattanhass az ágyból, dolgozni indulj, stb. Érdemes átgondolnod, mi az, ami elől a lustálkodás mögé bújsz.

1

Ahhoz, hogy a lehető legjobban tudd abszolválni a rád váró feladatokat, fontos, hogy elegendő tápanyagot juttass a szervezetedbe. A cukros üdítők, a mesterséges, feldolgozott, zsíros ennivalók emésztése az energiát elveszi a testtől, nem pedig ellátja vele, ezért akármilyen étkezési irányzatot is követsz, előbbieket mindenképp kerüld. Fogyassz kis adagokat, sok zöldséget, és ne tömd magad tele este, lefekvés előtt. Egészítsd ki a helyes étrended sporttal is, próbálj ki új irányzatokat; jóga, kocogás, tánc, amelyik jobban bejön. A lényeg, hogy mindig mozogj valamit!

Nagyon fontos, hogy légy szigorú önmagadhoz, már az első héten is, de ne feszülj bele a próbálkozásba. Annyit mindenképp megtehetsz, hogy lemondasz egy káros ételről az életedben (pl. cukros üdítő) és fél órával korábban kelsz fel. Meglátod, hogy a harmadik nap, már érezni fogod, hogy kezd rendeződni a fejedben a napi káosz, egyfajta rutinná:

Nehezen ébredsz? Változtass az esti rutinon!

A jó hír, hogy nem kell az összes tippünket egyszerre elkezdened. Haladj lassan, kezd el egy apró változtatással! Foglalkozz a reggeli dolgaiddal már előző este! Készítsd össze, hogy mire lesz szükséged (papírok, telefon, füzetek) másnap, gondold át mit veszel fel, nézd meg mit mond az előre jelzés. Ha nem kell időt …


Második hét: Tedd rendbe a magánéleted!

Takarítsd ki a személyes tered: a szeméten felül dobj ki mindent olyan holmit is, ami felesleges porfogó; otthon, az irodádban, a kocsidban – ezek nem csak a helyet foglalják, de az energiáidat is megcsapolják. Légy kíméletlen; ne mérlegelj sokat, csak vedd kezedbe a tárgyat, és dönts (használtad az elmúlt egy évben, vagy fontos még az a személy, akitől kaptad?); hidd el, hatalmas megkönnyebbülés lesz úrrá rajtad, mikor végeztél.

Vedd sorba az elmaradásaid a céljaid, a kötelességeid és az ígéreteid terén. Mióta is tervezed, hogy leteszed végre a nyelvvizsgát a diplomához? Vagy, hogy meglátogatod a nagyit? Hány megvalósítatlan újévi fogadalmad van? Döntsd el egyszer és mindenkorra: vagy most nekilátsz adott cél teljesítésének, vagy töröld örökre a tennivalók közül. Mint ahogy azokat a személyeket is, akik nem adnak hozzá értéket az életedhez.

Segítünk szelektálni:

Tíz mérgező embertípus, akiket messzire kerülj!

„Na jó, nekem erre nincs időm!!” – Hányszor gondoltad már magadban ezt, miközben valaki egyfolytában csak magáról dumált, sajnáltatta magát vagy másokat szapult neked? Persze hangosan kimondani nem merted (inkább csak bólogattál), mert féltél, hogy bunkónak tűnsz. Pedig muszáj szelektálnod. Segítünk! Mi, …


Harmadik hét: Irány előre!

Most, hogy a múlt szemetét kisöpörted az életedből, tiszta fejjel és rendezett környezetben jobban tudsz a fejlődésedet elősegítő teendőkre koncentrálni. Írd össze minden este a másnapi részcéljaid, hunyd le a szemed és vizualizáld őket – még ha nem is sikerül mindet kipipálnod, garantált, hogy eredményesebb, produktívabb leszel! Hidd el, a leglehetetlenebb álmaid is el tudod érni, lépésről lépésre, csak idő és türelem kérdése. De ne csak a munkára gondolj, tervezd-szervezd meg a rendszeres szórakozásod, kikapcsolódásod is! A családon, barátokon kívül pedig szakíts időt magadra is. Ne felejts el rendszeresen megállni és átgondolni; hol jársz az úton, hogy haladsz; haladsz-e egyáltalán valamerre?

Negyedik hét: Tágítsd a horizontod!

Nem is hinnénk, de a legkisebb változtatások is befolyásolják az egész gondolkodásmódunkat; ha például éveken keresztül egy bizonyos útvonalon közelítetted meg a munkahelyed, akkor mostantól válassz egy másikat, próbálj ki egy új kávézót, vagy térj be egy olyan boltba, amit eddig kerültél az árai miatt. Törj ki a megszokott határaid közül, és fogadd őszinte kíváncsisággal, mi történik.

3

Ha úgy érzed ideje változtatnod, ez a négy hetes program türelmes lesz “hozzád”. Nem kér számon, nem siettet. A legjobb motivációt pedig pont az adja, ha látod az eredményeket, a folyamatos fejlődés. Mások is észre fogják venni, és a környezeted valósággal megfertőződik, ami még több erőt ad a folytatáshoz. Hajrá!

 

Tags:
Plézer Panna

Nomen est omen – avagy a név kötelez; de Panna nem csak az alliterációt használja szívesen írásaiban, hanem minden egyéb költői eszközt is. Kamasz korában kétszáznál is több verset írt, azóta viszont átnyargalt a prózai vonalra. Főállásban irodavezetőként tevékenykedik egy építőipari közbeszerzésekkel foglalkozó cégnél, amit ugyan nagyon szeret, de a hobbiját; az írást talán még ennél is jobban. Cikkei megírásakor gyakran felhasznál angol irodalmat is; szívesen fordít és fogalmaz át (egészít ki saját véleményével) idegen nyelvű írásokat. Napi Panni elnevezéssel egy népszerű közösségi portálon rendszeresen – és kissé rendszertelenül- posztol az Élet „nagy dolgairól”.

  • 1

You Might also Like