LOADING

Type to search

Ajánlom Fashion Inspiráció Szépítkezem

„Már nem akarok mindenkinek megfelelni!” – Interjú Raáb Mártával, a CoolMom márka alapítójával

Share

Szerencsére már itthon sem lehetetlen a küldetés: legyél csinos kismama! Ehhez pedig Mártinak nagyon sok köze volt és van is! (Szerencsére…)

Jó néhány éve piacon vagy a Waiting For You márkáddal. Hogy jött az ötlet, hogy legyen a Cool Mom is?

A Waiting For You egy általános kismamaruházatból indult egy barátnőm szorgalmazására, aki épp harmadik gyermekével volt várandós. Szeretett volna egy olyan ruhát, amit különleges alkalmakra is felvehet, de mivel nem talált ilyet, kérdezte, hogy miért nem kezdek el ezzel foglalkozni, úgyis olyan régóta vagyok a divatszakmában. Nekem ekkor már évek óta működött egy szalonom, ahol megrendelésre, méretre készített ruhákat varrtam.  Aztán jöttek más kismamák is, akik szerettek volna olyan ruhákat, amelyekben komolyabb alkalmakon is meg tudnak jelenni. Így hát elindult a Waiting For You, amiből aztán évekkel később kinőtt egy hétköznapibb vonulat, a Cool Mom.

Akkor tehát van az elegánsabb W4Y és a hétköznapibb, lazább vonal a Cool Mom. Hogy működik együtt a kettő?

Állandó probléma és rengeteg lavírozással jár. Nagyon sok kliensem van, akik húsz éve nálam vásárolják a ruháikat, ők a mai napig igénylik, hogy én készítsem az alkalmi vagy a mennyasszonyi ruháikat. Közben jönnek a kismamaruhák, ami viszont konfekciógyártás, és amelyből szezonról szezonra új kollekciót kell készíteni. Nehéz egyensúlyban tartani, mert mind a kettő máshogy működik, mást kell szem előtt tartani. Tavaly, pont egy Pici Piacon fogalmazódott meg bennem, hogy a W4Y-t és a Cool Mom-ot valahogy szét kellene választanom egymástól. Arra jutottam, hogy a W4Y megy tovább, ahogy idáig is, de mellette a Cool Mom legyen egy minimális mennyiségű ruhadarabokból álló, nagyon letisztult, basic kismama ruházat. Egy alap, amiből bármely kismama össze tudja rakni magának a ruhatárát.

1

Mennyire veszel részt az egész folyamatban?

Hát, ez eléggé egy „one man show”! Minden rám épül, ami tulajdonképpen nem baj, hiszen pont azért is szűkítettem le a Cool Mom-ot, mert már levetettem a megfelelési kényszeremet, hogy minden kismamának tudjak ruhát adni. Ez alatt a sok idő alatt eljutottam oda, hogy már nem az elvárásoknak akarok megfelelni, hanem inkább az én stílusomat akartam kialakítani.

Volt már üzletem, megjelentem sok újságban, és már nem az a motivációs tényező, hogy mindenki igényének megfeleljek, inkább csinálom úgy, ahogy én akarom.

Mennyire törekedtél/törekszel tudatosan a brand, a márka felépítésére?

Ezzel nagyon ambivalens a viszonyom. A marketing a gyengeségem, mindig gondolkozom rajta, hogy kellene egy brand manager, aki folyamatosan fenntatja a piacon a márkát. Amikor valaki a W4Y által képviselt alkalmi darabokért bejön a szalonba, akkor neki mondjuk az esküvői ruha a prioritás és nem érdeklik a hétköznapibb kismama viseletek, és ez igaz fordítva is. Ebből is érezhető, hogy mennyire más kommunikáció kell az egyikhez és a másikhoz, szét kell választani a kettőt.

5

Magyarországon különben mennyire van piaca a kismama ruháknak?

Sokan osztozunk azon a kevés kismamán, akik egy adott évben szülnek és hajlandók is ilyen ruhákat venni. Azt látom, hogy Magyarországon inkább csak egy-egy darabot vesznek, míg külföldön jobban bevásárolnak. Nekem sokáig probléma volt, hogy ezen a piacon miért nem tudok nagyobbra nőni. Ezért is kezdtem el külföldre dolgozni és szerencsére egyre több külföldi üzlet érdeklődik a kollekciónk iránt.

Nehéz lelki folyamat volt megemészteni a magyar piac adta korlátokat? Hogyan lettél túl rajta?

Óriási kínlódás volt. Szerintem, aki alkotó ember és azt mondja, hogy ő nem kerül néha válságba, az hazudik. De ezek kellenek ahhoz, hogy letisztuljanak a dolgok, hogy már ne menjek az elvárások után. Amikor egyszer azt mondod, hogy eleged van, mert már nem te vagy. Akkor elkezdesz visszafelé építkezni és egyszer csak azt veszed észre, hogy sokkal jobban érzed magam.

Nekem a legnagyobb dolog az volt, hogy felismerjem és elfogadjam, hogy Magyarországon nem fog megnőni a piac. Egészen addig nem is mertem kilépni a külföldi piacra, mert nem bíztam magamban, de ezek után elkezdtem ezt levetkőzni.

3

Ekkoriban kértem segítséget a Design Terminál szakembereitől. Személyes konzultációk keretében átvilágították a céget, a márkát, a termékeket, piackutatások készítettünk, amiket mások nem csinálnak meg. Nagyon erősen megmutatkozott, hogy azzal a minőséggel és árakkal, amin én szeretnék eladni, sajnos Magyarországon csak egy nagyon kicsi réteget tudok elérni és őket is jóval nagyobb marketing költséggel. Ekkor kristályosodott ki bennem, hogy muszáj kifelé megpróbálni, mert ott van ennek nagyobb piaca. Nagyon szívesen tervezek Magyarországra, de ma már mégis a külföldben látom az utat.

Mi az, ami a kollekciók megalkotásánál inspirál?

Mindig ott vagyok az aktuális Fashion Week-en, előre készülök, hogy mi lesz a következő trend, mik lesznek az aktuális pantone színek. Minden szezon nagyobb trend képeiből találom ki azt, hogy mit tudok átültetni a kismamadivatba.

11

Nagyon szerteágazó a munkád. Hogy fogod össze ezt a sok mindent?

Nehezen! Volt egy üzletem az Aréna Plazában, de bezártam, mert belefáradtam. Nem is az anyagi vonzat volt nagyon sok, hanem az, hogy egy plazában állandóan naprakésznek kell lenni és már nem bírtam. Innen kellett visszaépítkeznem úgy, hogy vagyok én, vannak a varrónők és a varrodák. Slussz. Én találom ki a terveket, én veszem anyagot, kitalálom marketinget, az arculatot, mi fotózunk a férjemmel. És a slusszpoén az, hogy az idei „lookbook” az első, amire évek óta először azt tudom mondani, hogy: Ez az!  Pont ilyenre gondoltam! Ezért mondom azt, hogy nem biztos, hogy túl nagyra akarok nőni.

9

8

7

Hogy bírod mindezt energiával?

Igyekszem sokat aludni. Nekem az alvás nagyon fontos, éjszaka egyáltalán nem dolgozom, inkább felkelek hajnalban. Korábban nekem is megvolt az éjszakai munka és a nemalvás, de így több, mint tíz év után, már minden kialakult és már csak ebben akarok dolgozni, már nem akarok mindent, és nem akarok mindenhol ott lenni. Ezt nagyon szeretem csinálni, most érzem, hogy ez vagyok én. Ezt a vonalat boldogan tudom csinálni, és nem vagyok frusztrált.

Van két gyermeked. Hogy hangolod össze a munkádat a gyerekekkel?

Anyukámék és a férjem is nagyon sokat segítenek. Ha nem lenne nagymama, akkor sokkal nehezebb lenne. Rólam olyan szinten veszik le a terhet, hogy nélkülük, nem is tudnék működni. A férjem is nagyon boldog, hogy végre eljutottam arra a szintre, hogy nem görcsölök. És ami röhej, de így van, hogy azóta kezdtek el normálisan működni a dolgok.

10

Mi az, amire a magánéletedben jobban oda kell figyelned?

A rengeteg tennivaló ellenére sokat vagyunk együtt a gyerekekkel, és azért én is szakítok magamra időt, de ez egy állandó egyensúlyozás. Van, hogy jobban sikerül, és van, amikor nehezebb és olyankor ki is borulok. Nem könnyű a nagy korkülönbség miatt, mert ami az egyiket érdekli a másikat már nem. De én nem akarok nagy ügyet csinálni ezekből a dolgokból, úgy vagyok vele, hogy a gyerekek is tanuljanak meg önállóak lenni, tanuljanak meg egyedül játszani. Amikor hazajönnek az oviból és az iskolából, együtt vagyunk otthon és egymás mellett tesszük a dolgunkat: én dolgozom, ők meg mellettem játszanak, tanulnak. Mivel ez nem egy alkalmazotti jogviszony, nincs olyan, hogy leteszem a lantot, és nem foglalkozom vele aznap többet, mert nekem egész nap jár az agyam. A kispárnámon van minden egész éjszaka. Az időhiány állandósult, de nem tudok rajta őrlődni.  Ha valamire nem jut idő, akkor tovább tolom. Eljött az idő, amikor átléptem egy határt és azt mondom: a túrót, fogok én ebből ügyet csinálni!

Sokan ismerik a neved a szakmában, de azt hiszem reklámozni így is kell. Hogyan hallatsz magadról?

A Facebook és a social media nekem nagyon működik. Meghatározok egy keretet és azzal hirdetem magam, és erre abszolút jön a válasz. Mindeközben állandóan mérlegelem, ha lenne egy marketingesem, vajon mennyi embert és mekkora forgalmat tudnék elérni. Viszont ehhez még soha nem éreztem elég erősnek a magyar piacot, ezért ez mindig dugába dőlt nálam. Ez biztos az én hiányosságom is, de talán ez abból fakad, hogy én elsősorban tervező vagyok, nem vállalkozó.

6

Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

Célom, hogy megpróbáljak Európában több üzletet elérni. Megint egy szűz piacon próbálkozom, de talán annyi előnyöm van, hogy van szakmai tapasztalatom. Rengeteg múlik az üzletkötőn, hogy ő mennyi energiát hajlandó beletenni. De ezzel végképp csak ötlet szinten tudok foglalkozni. Az ületkötőmnek volt pár kapcsolata ebben a szegmensben, innen indult. Aztán Ausztriában az első üzlet, akivel elkezdtünk tárgyalni, rögtön rendelt, majd pár hónap alatt többször is. Az üzletkötő is akkor látta meg a bizniszt és javasolta, hogy próbáljunk meg elindulni Skandinávia felé.

Mit üzensz azoknak a nőknek, akik szeretnék kipróbálni magukat?

Tervezni, tervezni, tervezni! Nagyon tudatosnak kell lenni, tudni kell, hogy miért fogják az ő termékeit megvenni. Muszáj elemezni a piacot, ismerni a saját képességeinket. Valamit ki kell találni, amitől más lesz, amitől különleges lesz. El kell dönteni, hogy mennyit szeretne keresni: nagyban gondolkozik vagy csak zsebpénzt szeretne keresni. Lehet tornyot építeni, de azt csak egy biztos alapra szabad!

A CoolMom shopját ITT találod!

Facebook oldalt pedig ITT, amit érdemes követni az újdonságokért és akciókért!

 

Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1