LOADING

Type to search

Élem

Megerőszakolták? Biztos, rövid szoknyában volt!

Share

Olvasom a kommenteket a borzalmas hír (hatodikos fiú erőszakolt meg egy tizenkét éves lányt) alatt, és hánynom kell. De tényleg. Forog a gyomrom. Pedig ti vagytok a hibásak. 

Nem új dolog ez, most mégis sokkal dühösebb vagyok, mint annak idején, amikor a Kiss László ügyben jöttek az „okos” hozzászólások:

Takáts Zsuzsa biztos könnyű lány volt, meg előfordul az az uszodában, hogy a fiúk rámennek a lányokra, és egyébként is, minek ment fel a férfi lakására?

Most ugyanez történik, kivéve, hogy a szereplők gyerekek, ami mellett azért ne menjünk el szó nélkül.

Mi is történt?

Adott egy hatodikos fiú, aki már az iskolában is zaklat egy kislányt. Koruk, tizenkettő. Még egyszer leírom: tizenkettő.

Ő, meg két másik haverja ezt a lányt bevitték az erdőbe, és míg a másik kettő figyelt, a leterített kabátokon, többször megerőszakolta a kislányt.

Ennyit tudunk.

A többi megint a kommentelőkre van bízva.

Rettenetes borzalmas, de kérdem én, túl a szülők és a tanárok felelőtlenségén: hogy a búbánatos atyaúristenben létezik az, hogy minden második okoskodó seggfej szerint, biztos a lány viselt „olyan” ruhát, és ma már nem barbiznak a tinik, hanem kelletik magukat az instán?

Most ez komoly?

Mennyire kell idiótának lenni ahhoz, hogy ne jusson eszébe, hogy ez a lány valószínűleg nem önszántából ment az erdőbe, hanem mert hatalmas nyomás alatt volt a zaklató fiú és a haverjai miatt?

Hovatovább, hogy a picsába (bocsánat) lehetséges az, hogy ebben a helyzetben nem az jut először az emberek eszébe, hogy jézusom, micsoda világban élünk és mi lehet ennek a kislánynak a lelkében. Sőt, mi volt előtte a lelkében, ha belement ebbe a kis kirándulásba, és nem mert senkinek szólni, hogy gáz van a sráccal.

Mert gáz az van. Ez nyilvánvaló.

Tovább megyek. Kommentek jönnek cigányozva, bezzeg a mi gyerekeink nem ilyenekezve, ezek így élnekezve, okádva mindenkire, mindenre.

Itt tartunk.

Történik egy tragédia, és nem a felnőttek felelősségéről kezdünk el beszélni. Hol van már a szigetszentmiklósi botrány is, ahol a szülők évekig zaklatták saját gyerekeiket, a gyámügy, meg úgy mindenki kussban tűrte, nézte, hagyta.

Emlékszik még rájuk valaki? Az megvan, hogy a szülőket kiengedték, és azóta senkit nem érdekel, hogy mi lett a gyerekekkel? Meg az előtte lévőkkel, akiket még sikerült lepasszolni a nevelőintézetbe?

(Bővebben itt: http://www.blikk.hu/aktualis/dobbenetes-nem-ervenyes-a-gyerekuket-patkanyokkal-eteto-szigetszentmiklosi-szulok/bm5v1fz)

Történik bármiféle szigorítás, prevenció? Elmondja valaki a gyerekeinknek, hogy hová forduljanak, ha bárki, akárki zaklatja őket? Felnőtt, gyerek, interneten, Snapchat-en, akárhol?

Hol vannak a megoldások ezekre az ügyekre?

Ja, igen. A legkönnyebb a kommentelés. „Ezek a lányok, már kinéznek húszévesnek. Mit csodálkoztok?”

Mert lehet. Akkor lehet megerőszakolni. Szerintetek.

Mit fogunk tenni? Mit fog tenni az állam, a szociális háló, a rendszer? Mikor jön a szigor? Mikor jön a prevenció, az oktatás?

Semmikor?

Amikor túl késő lesz?

A tragédia margójára halványan írom: ez a lány félt. Nem volt hová fordulnia. Nem volt kitől segítséget kérnie.

Ti vagytok a hibásak. Ti vagytok a hibásak, hogy nem vettétek észre, hogy zaklatják. Ti vagytok a hibásak, akik nem vettétek észre, hogy a fiúval gáz van, hogy domináns, hogy a társait is irányítja. Ti vagytok a hibásak, hogy nem vettétek észre, hogy ez a kislány fél. Ti vagytok a hibásak, akik szemet hunytok minden erőszak fölött. A verbális fölött is. Ti vagytok azok, ti vagytok, akik nem figyeltek. Ti, akik mindig másban keresitek a hibát. Ti vagytok a hibásak.

Ti VAGYTOK a hibásak.

Tags:
Hidasi Judit

A Goodstuff Magazin alapítója, főszerkesztője, író, újságíró. Hisz a szavak erejében, a rock and rollban és a nőkben. (És persze a férfiakban...) Jelenleg hatodik könyvén dolgozik, Április út című regénye Szlovéniában érettségi tétel. Elkötelezett híve a szakmájának, az oktatásnak, és az új dolgok felfedezésének. Ide írhatsz neki: goodstuffmagazin@gmail.com Könyveit itt keresd:gabo.hu és publio.hu(És a könyvesboltokban.)

  • 1