LOADING

Type to search

Családozom Élem

Szavakkal bántani… ismerd fel a verbálisan bántalmazó embereket!

Share

A verbális agresszió sokkal rombolóbb hatású, mint gondolnánk. Ne hunyjunk szemet felette, hiszen életre szóló traumákat szenvedhet el, aki ki van téve egy bántalmazó kapcsolatnak. Nem csak a fizikai erőszak lehet mérgező! 

Sokszor halljuk, amint becsmérlő, ócsároló megjegyzéseket tesznek valakire az öltözőben, a buszon vagy akár a munkahelyünkön. Nem is gondolunk bele, hogy ezek a megjegyzések mennyire össze tudják törni, sárba tudják döngölni az ember önbecsülését. A megjegyzések áldozata egyre magányosabbnak érezheti magát és sokszor fél.

A verbális agresszió sértésekkel és megalázó bánásmóddal aláássa a másik méltóságát és biztonságérzetét, pláne, ha ezt folytatólagosan kell elviselnie. Sajnos idővel nem lesz jobb a helyzet…

Az első verbális támadás mindenkit váratlanul és felkészületlenül ér. Azt gondoljuk, hogy valamit rosszul hallottunk, viccelnek velünk vagy félreértettünk valamit. Kinek ismerősek a következők?

 

[message type=”success|error|info|notice”]

A verbális agresszió leggyakoribb formái:

 • a nyers megjegyzések
 • a leszólás
 • a szarkazmus és gúnyolódás
 • a rosszindulat
 • a fenyegetőzés
 • a pletykák terjesztése
 • a kiabálás és ordítozás
 • a csúfolódás

[/message]

A verbális agressziónak vannak ezeknél kevésbé ismert formái, amelyek felett gyakran átsiklunk, észre se vesszük. Ezek általában személyes kapcsolatainkban történnek, a következő típusai vannak:

Blokkolás és irányítás

Ismerős a helyzet, amikor szeretnél az illetővel valamit megbeszélni, erre ő gyorsan témát vált és a beszélgetés fonala máris nem arra halad, amerre te szeretted volna? Másik eset, amikor ugyanígy szeretnél megbeszélni egy problémát és ő egyáltalán nem hajlandó megvitatni.

Hibáztatás

Szinte hihetetlen, de bármi, ami rossz történik, azért te vagy a hibás. Ha éppen nem találja a pénztárcáját, akkor tuti te raktad el (persze nyilván nem). Elfelejti az időpontját a fogorvoshoz? Még jó, hogy a te hibád, hiszen emlékeztetned kellett volna. Tök mindegy mi a helyzet, akkor is a te hibád minden. A felelősséget egyáltalán nem tudják vállalni, inkább áthárítják másokra.

Tagadás

Ők azok, akik zsigerből tagadnak mindent. Ők aztán tuti nem ették meg az utolsó szelet tortát, nekik nincs semmi problémájuk. Azonban könnyedén fülön csípheted őket, mert sokszor még az is megesik, hogy azt is tagadják, amit éppen csinálnak.

Kritizálás

Sietve tudatják veled, hogy bármi, amit csinálsz az életben, az csakis rossz lehet. A főztöd mindig tré. Az öltözködésed csapnivaló. Mindeközben te csak azt nem tudod, hogy sikerült mégis túlélni az eddigi éveket ennyi hibás döntéssel. Jegyezd meg, hogy az ő elképzeléseikhez soha senki nem tud felnőni. Még te se!

A másokat szolgaként kezelők

Teljesen természetes, hogy amint ők megnyikkannak, te máris eldobsz mindent a kezed ügyéből és máris tisztelegve csinálod, amit kérnek. Mintha csak ők lennének a világ leghatalmasabb emberei, te meg a szolgájuk. Megvannak róla győződve, hogy te a saját dolgodat simán halogathatod, az övéké sokkal fontosabb. Ők a kastély urai, és te rögtön nyomorultul kezded érezni magad, ha nem hajolsz meg az akaratuk előtt.

Aláásás

Addig-addig ténykednek, amíg a korábban meglévő álmaid és céljaid egyszerre csak összedőlnek alattad. Te éppen egy hétvégi kiruccanást tervezel, nekik meg éppen közbejön egy találkozó, amihez el kell vinnie a kocsit is. Ahogy felcsillan egy kis remény benned az önálló döntésre, ők máris kioltják. Semmiképp nem akarják, hogy szabadon hozd a döntéseidet vagy a saját álmaidat kergesd, mint ahogy saját hatalmukat sem akarják elveszíteni feletted.

Akik, azt mondják bolond vagy

Megesett már veled, hogy pontosan tudtad mi történt előző este, majd másnap ez az illető úgy állította be a dolgokat, hogy rá nézve kedvező fényben tüntesse fel? Rád meg persze azt mondta, hogy tiszta hülye vagy, hiszen nem is úgy történtek a dolgok, ahogy te emlékszel. Majd, amikor újra és újra eljátssza ezt veled, már te is kételkedni kezdesz saját magadban és kezded elhinni, hogy tényleg megőrültél. Pedig nem!

 

Dr. Jekyll and Mr. Hide effektus

Ezek az emberek az egyik pillanatban még szeretnivalók és elbűvölők, aztán egyszer csak átváltoznak egy rettenetes szörnyeteggé. Mellettük igazán stresszes az élet, hiszen nem tudhatjuk, hogy éppen melyik személyiségét veszi elő. Egész nap lábujjhegyen kell lépdelni mellettük, nehogy valami valami rossz fát tegyünk a tűzre.

Ahogy a várható, a bántalmazás ezen kifinomult formái az áldozatokon rendesen beszedik a vámot, mentálisan és fizikailag is.

Csak, hogy néhányat említsünk a mentális hatásai közül:

 • depresszió
 • alacsony önbecsülés
 • memória zavarok
 • poszt traumatikus stressz szindróma
 • táplálkozási zavarok
 • alvászavarok
 • alkohol és drogproblémák
 • öncsonkítás
 • öngyilkosság
 • és, ami a legrosszabb, hogy saját magunk is bántalmazóvá válhatunk.

Figyelemre méltóak a fizikai hatások is:

 • krónikus fájdalom
 • migrén és sűrű fejfájás
 • emésztési és gyomor problémák
 • szívmegbetegedések

Miért bántalmaznak?

Rengeteg agresszor elbűvölő és bűbájos személyiség a nyilvánosság előtt, sokan közösségük pillérei. De áldozataik bőven tudnának mesélni arról, hogy a privát életben teljesen másmilyenek.  Mi lehet az oka a magatartásuknak?

Hatalom és Irányítás

Állandóan irányítani akarnak. Azzal, ha téged rángathatnak, ahogy nekik tetszik, akkor úgy érzik hatalmuk van feletted.  Mindent zavarosnak éreznek az életükben, de ahogy te besétálsz a csapdájukba, egyből hatalmat tudnak gyakorolni valami felett.

Alacsony önbecsülés

A bántalmazók gyakran szenvednek alacsony önbecsüléstől. Ahelyett, hogy megpróbálnák növelni a saját önbizalmukat, sajnos mindenki mást lehúznak a saját szintjükre.

Személyiségzavar

A bántalmazók jó része valamilyen személyiségzavarban szenved, mint a nárcizmus vagy az elmebaj valamilyen formája. Empátiát egyáltalán nem, vagy csak kevéssé mutatnak. Az ő szemükben te nem egy személy vagy, hanem egy tárgy, akit birtokolnak, akit kedvükre használhatnak és manipulálhatnak.

Őket is bántalmazták vagy ez volt a családi minta

Sok bántalmazó gyermekkorában szintén verbális agresszió áldozatává vált, vagy fiatalkorában maga is szenvedője volt egy ilyen kapcsolatnak. Minthogy korábban nem voltak egészséges kapcsolatban, számukra ez a természetes, azt hiszik, hogy az emberi kapcsolatok így működnek.

Ha felismertük a velük szemben alkalmazott verbális erőszakot, akkor többféle lehetőségünk van a helyzet megszüntetésére. Választhatjuk azt, hogy a lehetőségekhez képest csökkentjük a kapcsolatot a verbális bántalmazóval, azonban, ha ezt nem akarjuk vagy valamiért nem tudunk kilépni a kapcsolatból, akkor azért van néhány egyéb módszer is:

A tudás fegyver!

Ha nevet adunk annak, amivel szemben állunk, az csökkenti a bántalmazó hatalmát. Ha tudod, hogy gyötörnek vagy arra leszel figyelmes, hogy már megint igazságtalanul hibáztatnak, akkor a saját reakcióidat kell kontrollálnod.

Ne reagálj!

Ha felismered a magatartást, akkor ne reagálj rá. Az illető úgyis arra számít, hogy te úgy fogsz reagálni, ahogy máskor is és ezzel kizökkented őt, ráadásul elveszíti a hatalmát feletted. Majd mondd neki, hogy fejezze be. Nevezd meg a játszmáját és lépj ki a helyzetből.

Állítsd fel a határokat!

Kapcsolataidban húzd meg a határokat és legyen meg a következménye, ha a másik átlépi azokat. És ezeknek a következményeknek a betartását tényleg vedd komolyan, a saját érdekedben.

Beszélj róla valakivel!

Ahhoz, hogy kezelni tudd a helyzetet, jó ha beszélsz erről egy közeli baráttal vagy családtagoddal.  Ha bekerültél egy bántalmazó helyzetbe, akkor egy olyan személy, aki a körön kívül helyezkedik el, nagyon hasznos segítség tud lenni. Találj ki, egy biztonsági hívószót, amellyel felhívhatod azt a bizalmas személyt, akitől ilyen helyzetben segítségre számíthatsz.

Keress professzionális tanácsadót!

Van az a szituáció amikor profi segítségre szorulunk. Megtörténhet, hogy már nagyon régóta, akár gyermekkortól benne vagyunk egy olyan helyzetben, amiből már csak egy szakember segítségével van kiút. Ilyenkor kifejezetten olyan profi segítségét kérjük, aki speciálisan a verbális agresszió áldozataival foglalkozik.

Keress közösségeket!

Lépj kapcsolatba olyan társadalmi közösségekkel, csoportokkal, amelyeket a verbális bántalmazás áldozatainak hoztak létre. Járj el a gyűlésekre, nagyon sok hasznos és segítő információt gyűjthetsz be.

Vond ki magad a helyzetből!

Ha úgy érzed a spirál már annyira magával rántott, hogy annak már fizikai következményei vannak, vagy a verbális bántalmazás már fizikaivá fajult, azonnal értesítsd a hatóságokat. Vannak olyan helyzetek, amikor minél gyorsabban el kell hagynod a terepet.

Ha elhatároztad magad, hogy leszámolsz a téged ért bántalmazással, itt van néhány hasznos telefonszám:

Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT)

Telefon: 06-80-20-55-20 (minden nap 24 órában)

Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE)

Bántalmazott nők és gyerekek segélyvonala: 06-80-505-101 (18-22 óra között)

Lakóhely szerinti Családsegítő Szolgálat

Rendőrség

Országos Rendőr-főkapitányság: 107 vagy 112

Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége (LESZ)

Szolgálatok közös telefonszámai: 116-123, 06-80-505-505 (éjjel-nappal ingyen hívható az ország nagy részéről)

Felismered a mérgező embertípusokat? Segítünk!

Tíz mérgező embertípus, akiket messzire kerülj!

„Na jó, nekem erre nincs időm!!” – Hányszor gondoltad már magadban ezt, miközben valaki egyfolytában csak magáról dumált, sajnáltatta magát vagy másokat szapult neked? Persze hangosan kimondani nem merted (inkább csak bólogattál), mert féltél, hogy bunkónak tűnsz. Pedig muszáj szelektálnod. Segítünk! Mi, …

 

Illusztráció: Weapon of Choice”  HurtWords.com

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

 • 1

You Might also Like