LOADING

Type to search

Élem

Áh, ez csak Amerikában van! Te meg hülye vagy…

Share

Internetes zaklatás? Gyerek pornó? Pozícióval való visszaélés? Családon belüli erőszak? Ezek itthon nem is léteznek! Igaz, kedves kommentelő?

Egészen elképesztő az a fajta struccpolitika amit nap mint nap tapasztalunk mi, és bárki, aki kommenteket olvas.

Persze a mi bajunk, a fenének olvasunk kommenteket…

De olvasunk, mert érdekel. Mert ebben az országban élünk, mert kíváncsiak vagyunk hol tart az ország, a lakói, és, hogy hogyan gondolkodnak dolgokról, TÉNYEKRŐL.

Amikor tanult kollégáink cikkeket írnak ilyen-olyan magazinokba, újságokba, internetes portálokra megteszik amit kell: kérdések, forráskutatás, anyaggyűjtés. Ha ez megvan saját stílusukban, és a magazin profiljába illeszkedően dolgozatot írnak egy-egy témáról.

Minden felelősségteljes újságíró így tesz. Ez a szakmánk, ezt tanultuk. (Az egy másik dolog, egy másik vita, hogy jót tesz-e a szakmánknak a sok blogger, a felhígult és tehetségtelen gyakornokokkal, akik olcsó bérért dolgoznak, teletömött szerkesztőségek sokasága.) Ezért dolgozunk, akkor érezzük jól magunkat, ha mindkét oldalt megszólaltattuk, ha frissen, gyorsan, aktuálisan tudunk megjelenni. Sokszor azzal nyerjük meg a hírversenyt, hogy olyan információknak vagyunk birtokában, szakmai tapasztalatunk, alázatunk, ismeretségeink nyomán csak a miénk.

És írunk, mert ma 2017-ben Magyarországon van miről.

Sokan nézzük elkerekedett szemekkel, hogy milyen információkra bukkanunk, hogy egy-egy téma feldolgozásánál hány olyan tény kerül elő, amiről fogalmunk sem volt.

Néhány téma a jelenleg (is) futó topp magazinok hasábjairól: gyermekbántalmazás, internetes zaklatás, családon belüli erőszak, szexuális erőszak.

Egyik sem az a vidám téma, nem is jó ezekben mélyre ásni, mert az embernek forog a gyomra.

Ez például:

Szex a csók előtt: hogyan kezelik a 15 éves lányok a pornófüggő fiúkat

“Azt mondta, hogy ha csinálom neki azt, megcsókol. Szerintem a tizenéves fiúknak és lányoknak tanítani kellene, milyen káros szexuális szokásokhoz vezet, ha a pornó rabjaivá válnak!” Ezek nem az én szavaim. Ezek egy 15 éves lány szavai. Lucy egy a 600 ausztrál lány közül, aki részt vett az Australia Plan és az Our …


Ennek ellenére döbbentem tapasztalom amikor azt a fajta kommentet olvasom (egyébként remek kollégák tollából), hogy ilyen itthon nincs, csak Amerikában, meg a filmeken.

Most komolyan, te hol élsz?

Minden bizonnyal ez a kommentelő is tájékozódik, hiszen olvas újságot, olvas cikkeket. Azt sem hiszem, hogy túl nagy baja van a szövegértéssel. Bár ilyenkor eszembe jut egykori szomszédom, Ancsa néni, aki még anno híradós koromban az esti műszak után gyakran megállított és megkérdezte, hogy ez akkor most igaz, vagy csak azért csináljuk, mondjuk be, hogy sokan nézzék.

Soha nem felejtem el azt a beszélgetést, amiben kifejtette, hogy Amerikában is úgy van, hogy csinálják a híreket, hogy sok reklámot lehessen előtte meg utána eladni.

Egy darabig győzködtem, aztán feladtam. (Szegény, vajon mi lehet vele?)

Kicsit később rájöttem, hogy ez megint ugyan arról szól: a felelősség másra tereléséről. Mert ugye máshol, borzalom van. Ámerikában, meg olaszba iszonyat dolgok történnek. De az innen messze van.

Itt nincs bántalmazás, itt minden rendben, hasít a gazdaság, vágtat a pannon puma. Szegények, nyomorultak, bántalmazók és bántalmazottak a másik oldalon. Ott tessék keresni.

A mi gyerekeink pont eleget lógnak a neten, nem bántják egymást, nincs cyber bullying, nincs egymás pocskondiázása.

A munkahelyeinken is minden tök oké, a megfelelő bérezésért dolgozunk, főnökeink jól képzettek, nem fogdossák a fenekünket, nem dolgoznak feleannyit mint mi, kétszerannyi pénzért…

Itt minden oké. Minden jó. Minden cool. Ez itt Ámerika. Ja nem… Mert ott csupa borzalmas dolog történik…

 

 

Tags:
Hidasi Judit

A Goodstuff Magazin alapítója, főszerkesztője, író, újságíró. Hisz a szavak erejében, a rock and rollban és a nőkben. (És persze a férfiakban...) Jelenleg hatodik könyvén dolgozik, Április út című regénye Szlovéniában érettségi tétel. Elkötelezett híve a szakmájának, az oktatásnak, és az új dolgok felfedezésének. Ide írhatsz neki: goodstuffmagazin@gmail.com Könyveit itt keresd:gabo.hu és publio.hu(És a könyvesboltokban.)

  • 1