LOADING

Type to search

Családozom Főoldal

Első nyaralás a gyerekkel – nem kell, hogy (annyira) stresszes legyen…

Share

Persze a véletlenekkel nem mindig lehet számolni, de ha tudod csökkentsd a stresszfaktort. Segítünk! Mert hisszük, hogy a nyaralás a mami pihenéséről is szól!

 

Jön a nyár és közeledik az első igazi családi nyaralásotok, de te már most azon parázol, hogy mi mindenre kell gondolnod, mire kell felkészülnöd, hogy mindannyian jól érezhessétek magatokat és ne az órákon át tartó babasírástól legyen emlékezetes a jól megérdemelt pihenés. Összegyűjtöttük a négy legfontosabb dolgot, amire mindenképpen érdemes odafigyelned, ha kisgyermekkel utazol.

Csináld meg azonnal!

Amint megérkeztek, azonnal pakolj ki és próbálj meg minél otthonosabb légkört kialakítani. Kerüljenek elő az alvós állatok, a babapléd, a kedvenc játékok. Ezek látványa és jelenléte megnyugtatja a kicsiket és komfortérzetet ad nekik az idegen környezetben. Amint lehet, alakíts ki egy kis játszósarkot, vedd elő a cumisüvegeket, tedd helyre a babakajákat és találj egy jó helyet a pelenkázó alátétnek. Vedd elő a popsitörlőt, krémet, pelust: csak egy pár percet vesz igénybe, de végtelenül hálás leszel magadnak, hogy minden kéznél van, amikor megérkezik az első szagos csomag.

Legyen szundi-terved!

Vannak gyerkőcök, akik simán elalszanak bárhol, bármikor – őket nem zavarja, ha a nyaralás alatt idegen rácsoságyban kell horpasztaniuk. Ebben az esetben mindössze a szokásos napi rutin fenntartására kell odafigyelned és ragaszkodnod hozzá, még akkor is, ha éppen úgy tűnik, hogy remekül érzi magát a pici a standon és esze ágában sincs pihenni. Sajnos ilyenkor elég egy apró esés és vége a jókedvnek, egy pillanat alatt előjön a nyűgösség és fáradtság. Előzd meg ezt és időben induljatok vissza egy kis felfrissítő pihenésre a szállásotokra. Ha nem vagy olyan szerencsés és a pici nehezen alszik el idegen helyen, akkor érdemes jó előre kitalálnod egy szundi-stratégiát a napközbeni alvásokra. Sok gyerek szeret babakocsiban, vagy hordozókendőben aludni, így simán tervezhettek egy-egy nagyobb sétát vagy kirándulást a délutáni alvás idejére. Viszont ha csemetéd autóban alszik el a leghamarabb, akkor irány egy távolabbi látnivaló – frissen és jókedvűen tudtok majd körbenézni egy kiadós alvás után.

Készülj fel az éjszakai alvásra!

Míg a napközbeni szundikat néha le lehet rövidíteni vagy kicsit áttervezni, addig az éjszakai alvás bizony sokkal kötöttebb – időben és helyszínben egyaránt. Sok anyukának ez okozza a legnagyobb fejtörést és idegeskedést. Ha úgy tervezitek, hogy utazóágyban fog aludni a pici, akkor érdemes a nyaralás előtti hetekben párszor betenni, abban altatni a gyerkőcöt, így nem lesz ismeretlen neki a terep. Mindenképpen kövesd az otthoni fektetési-altatási rutint nyaralás alatt is, hiszen így könnyebben megnyugszik a pici. Ha otthon mindig van mese és ének a fürdetés után, akkor nyaralás alatt se legyen ez másképp – legyen meg minden, ugyanabban a sorrendben. Készülj fel azért arra, hogy az első pár éjszakátok kicsit mozgalmasabb lesz, de általában hamar hozzászoknak a gyerkőcök az új helyzethez.

Vedd kicsit lazábban az étkezések szabályait!

Néha otthon sem egyszerű belediktálni a picibe a spenótot, hát még nyaralás alatt… de ne félj, ezekre a helyzetekre is fel lehet készülni. Ha babád még anyatejet eszik, akkor szerencsére nem lesz sok extra gondotok. Viszont, ha tápszeres, akkor érdemes beszerezni egy mikrós sterilizálót és egy szivargyújtóról is működtethető cumisüvegmelegítőt, így biztosan mindig minden kéznél lesz. Ha gyerkőcöd már nagyobbacska és tejen kívül már pépeket is eszik, akkor az üveges bébiételek lesznek a legjobb barátaid – még akkor is, ha általában külön főzöl a kicsinek. Pihenj te is egy kicsit és ne törődj most a főzéssel: senki nem vitatja, hogy a házi bébiétel a legjobb, de erre a pár napra te is kiereszthetsz egy picit. Legyen mindig nálatok pár alma, banán, teljeskiőrlésű keksz vagy buláta – így akkor sem kell senkinek éheznie, ha esetleg nem találtok időben egy jó kis vendéglőt. Az esti éttermi vacsorát érdemes egy kicsit korábbra időzítenetek, hiszen akkor még jóval kevesebben vannak általában az éttermekben és biztosan kaptok egy csendes asztalt, ahol még a babakocsi is elfér.

Mindannyian arról álmodunk, hogy az egész család csupa napfényes és napsugaras hangulatban tölti a nyaralást. Mivel valójában a pakolásnál te vagy a főnök (ne tagadd, úgyis tudjuk!) fontos, hogy a védelemről is gondoskodj. Mi a Magister termékét ajánljuk, csupa természetes összetevővel, amit az egész család használhat! És nem csak nyaraláskor, hanem akkor is, ha hétvégén egy nagyobb sétára indultuk a parkban! (IDE kattints a pontos összetevőkért!)

 

Ezek után már csak egy dolgod van: élvezd ezt a pár napot, próbáljatok meg nevetni a szokatlan helyzeteken és megoldásokon és ne keseredj el, ha valami mégsem úgy sikerülne, ahogy azt eltervezted. Jövőre már sokkal jobban fog menni minden!

 

Tags: