LOADING

Type to search

Családozom Élem Inspiráció

Egy feminista anya vallomása…

Share

Sokféle anyatípust ismerünk: dolgozó anya, ősanya, laza anya, alternatív anya, otthonoktató anya, helikopter anya és vagyok én, a nem minden felhang mellett kimondott szópár, a feminista anya.

Elképzelhető, hogy eme cikk elolvasása után te is arra jutsz majd: te is az vagy. Csak eddig nem tudtál róla.  Mert feminista anyának lenni nem egy önálló kategóriába tartozást jelent, hanem egy szemléletet, amely a fenti anyatípusok közül bárkire igaz lehet –  amennyiben a társadalmi sztereotípiákkal és a hatalmi viszonyokkal kapcsolatos tudatosság fontos számára.

Akár tudod magadról akár nem, te is feminista anya vagy, ha ezek a pontok igazak rád:

Nem címkézed a gyerekeidet sztereotípiák szerint

Sokszor találkozom a gender szó elutasításával, a szó jelentésével kapcsolatos félreértések miatt. A gender (azaz társadalmi nem) azt jelenti, hogy a társadalom eltérő, sokszor általánosító viselkedésmódokat és normákat kapcsol a biológiai nemük szerint különböző tagjanak. A nőkhöz / lányokhoz a rózsaszínt, a gondoskodó, türelmes, támogató viselkedést kapcsolja és várja el például a mi társadalmunk, a fiúkhoz / férfiakhoz pedig az aktivitást, a határozottságot, a fizikai erőt társítja. És kimondatlanul a gyerekek megszületésétől kezdve ezeket erősíti, ismeri el. De ezek mind társadalmilag meghatározott és kultúrától függő viselkedési elvárások és nem a biológiai nemünkből eredő alaptulajdonságok – ahogy a társadalom szeretné őket beállítani. Ezért különböztetjük meg a biológiai nemet (mint biológiai alapkészletet) és társadalmi nemet (ami a társadalmi normák nemek szerinti sajátosságait jelenti, ezek kulturálisan meghatározottak és – bár úgy jelennek meg – nem biológiai nemünkből következnek).

A feminista anyák igyekszenek ezektől a sztereotípiáktól függetleníteni a gyerekeiket, azáltal, hogy segítenek tudatosítani ezeket, segítik a gyerekeiket reflektálni ezekre a sztereotípiákra, hogy kibontakozhassanak, és valódi önmagukat tudják felfedezni.

Miért ne lehetne egy férfi gyengéd és gondoskodó apa és miért ne lehetne egy lány határozott és versenyszellemű?

Hadd tologasson babakocsit a kisfiú és hadd autózzon a kislány.

Odafigyelsz, hogy milyen jelzőket használsz a gyerekeiddel kapcsolatban

A feminista anyák tudják, hogy a lányokat a társadalomban (már a mesekönyvektől és rajzfilmektől kezdve, figyeljétek meg) inkább a külsejükre vonatkozó jelzőkkel és dicséretekkel illetik, a fiúkat pedig belső tulajdonságaik pl. bátorságuk szerint jellemzik.

Ezért a feminista anyák lányaikat és fiaikat egyaránt belső és külső tulajdonságaik szerint is kiegyensúlyozottan dícsérik – külön odafigyelve, hogy az eltérő nemnek sztereotipikusan tulajdonított jellemzőket is elismerjék a másikban.

Fedezzük fel a lányunk vezetői készségeit, a fiunk gyengédségét.

A pozitív testtudatra neveled a gyerekeidet

Alapérték, hogy nem kritizálunk senkit a külseje miatt, csak mert nem tartozik a társadalmi norma szerinti szépségideál valamelyik kategóriájába. A feminista anyák különösen nem kritizálják a gyerekeiket – túl soványnak, vagy kövérnek, „husinak”  – nevezve őket, de saját magukra sem tesznek hasonló megjegyzéseket (pl. „le kellene fogynom még 5 kilót, hogy jól nézzek ki”).  A gyerekeiket a testükhöz való viszonyuk, a saját testük és fizikai jólétük kialakításában segítik.

A gyerekeid beleegyezését kéred a velük kapcsolatos ügyekben

Nem erőltetik a gyerekeiket, hogy öleljenek meg, vagy adjanak puszit olyanoknak, akiknek nem akarnak. Így a saját testükkel kapcsolatos autonómia és önrendelkezés tudatának kialakítását segítik, amely később a szexualitással kapcsolatos önrendelkezés alapja lesz. A feminista anyák segítik a gyerekeiket abban, hogy ki tudják fejezni mi komfortos számukra és mi nem az – és ezt nem lehet elég korán elkezdeni.

A testrészeket megfelelő szavakkal fejezed ki

Nem kisvirág, meg kiskukac – hanem pénisz, vagina. Nem kell szépítgetni a nemi szervek nevét, ahogy a láb, kéz, fej, hát stb. testrészeinket sem nevezzük másként, mint ahogy hívják őket. Ezzel a saját testrészekkel kapcsolatban sem alakul ki tabusítás –nyugodtan ki lehet mondani a nevüket – nem Voldemort nagyúrként kezelni őket.

Elfogadod más anyák döntését arról, hogy dolgozni, vagy otthon maradni szeretnének

A feminista anyák fontosnak tartják a jogtudatosságot, és azt, hogy bármelyik mellett döntenek is, a környezet mindkettőre egyaránt lehetőséget kell, hogy biztosítson. De ide sorolhatjuk többek között a szoptatáshoz való jogot is. Nem az egymás feletti ítélkezés, hanem az anyák döntéseinek tiszteletben tartása a fontos számukra, hiszen a feminizmusnak is az a célja, hogy a nők szabadon dönthessenek arról, hogy mit kezdenek az életükkel.

Beszélsz a gyerekeid előtt magadról, még akkor is, ha éppen rossz napod van

Gondolataikat és tapasztalataikat kifejezik, fontosnak tartják, hogy a gyerekeik lássák őket szenvedélyesnek, gondolkodónak, véleménnyel rendelkezőnek – és ezzel segítik gyerekeiket is abban, hogy szenvedélyesek, gondolkodók és véleménnyel rendelkezők legyenek.

Fontos számodra a kiegyensúlyozott média fogyasztás

A média  – beleértve  a TV-t, mozit, könyveket, sajtótermékeket és a videójátékokat is – nem egyenlő arányban reprezentálja a nőket és férfiakat. Ahhoz, hogy a gyerekeik számára kiegyenlítettebb legyen az arány, a feminista anyák nagyobb erőfeszítést tesznek, hogy pl. a lány karaktereket nagyobb arányban főszereplőként és nem sztereotipizálva bemutató média termékeket szerezzenek be.

Már önmagában az is egy nagy lépés, ha ez egy kiválasztási szempont filmekkel és könyvekkel kapcsolatban.

Áttekintve a listát úgy tűnhet, hogy ha ezt így csináljuk, semmi másról nem szól az életünk, mint arról, hogy folyamatosan tudatosan reagáljunk a minket körülvevő világra.

Egyrészről el kell ismernem: ez valóban így van, és tényleg kell egyfajta folyamatos jelenlét – ami az adott helyzet öröméből, felszabadultságából semmit nem vesz el.

Viszont megéri, mert nem futunk bele azokba az automatizmusokba, amelyek az adott helyzetet lehet, hogy konfliktus mentesebbé tennék, viszont hosszútávon egy csomó elhallgatáshoz, megalkuváshoz vezetnének.

Számomra feminista anyának lenni éppen azt jelenti, hogy azt az energiát, amit a meglévő egyenlőtlenségek és sztereotípiák elfogadtatására fektetnék, inkább arra fordítom, hogy segítsek a gyerekeimnek megfogalmazni önmagukat és tudatosítani azokat a folyamatokat, amelyekben élnek. Így legalább lesz lehetőségük változtatni.

 

Kanya Kinga

Kánya Kinga, a KimeNŐ nőknek szóló önismereti és önfejlesztő program alapítója. Mottója: a változás az életünk természetes dinamikájának része és a probléma nem betegség. A megfelelő eszközök és módszerek ismeretében megtalálhatjuk a megoldást az élethelyzetünkre.
Ezért trénerként és egyéni tanácsadóként nőknek segít erőforrásaik feltárásában és a változáskezeléshez szükséges eszköztáruk bővítésében, szociológusként pedig a nők egyenlő társadalmi helyzetének megvalósításáért dolgozik. Három gyermekes anya, aki saját maga is folyamatosan szembesül a női élet, és az anyaság kihívásaival.

www. kimeno.hu

Ide írhatsz neki: kanyakinga@kimeno.hu

  • 1