LOADING

Type to search

Élem

A szomszédom az őrületbe kerget! – 5 típus, akik mellett sosem vennénk lakást (ha tudnánk előre…)

Share
Egy tálca süteménnyel csönget be, mikor beköltözünk, oviba viszi a srácainkat, mikor üzleti útra kell mennünk – ilyen szomszéd valószínűleg csak a filmvásznon létezik. De mi a valóság, ki lakik a szomszédunkban?

A lakásunk, ha sikerült valóban otthonossá alakítani; az egyetlen olyan hely, ahol – elvileg- senki nem zavar, fesztelen önmagunk lehetünk, feltöltődünk, kikapcsolódunk, fészket rakunk, mondhatjuk akár azt is, hogy azt csinálunk, amit csak akarunk. Csakhogy ez mindenkinek mást jelent és mindenkinek más a szociális érzékenysége, toleranciaszintje is. Vajon hol van az a bizonyos határ; az „eddig és ne tovább!”?
Az ember a családját nem választhatja meg. Ebből úgy tűnik, mintha egyébként minden más társaság tagjait, mi magunk szavazhatnánk meg, amibe belecsöppenünk életünk során; kezdve a munkatársaktól a lakóközösségig… Pedig sajnos olykor kilométerekre űznénk azt, akitől csak egy pár centis fal választ el. Az át nem aludt éjszakák másnapossága, a fölösleges kopogtatás (végül már dörömbölés) a falon, a tehetetlen düh érzése; összeíratták velünk az általunk elviselhetetlennek tartott szomszédtípusok listáját:
Tizennyolc karikás kéjelgők és ölre menő veszekedők
Mindenkinek lakik egy olyan pár a szomszédjában, akik hangosan szeretik. Ordítva vitáznak és sikoltozva békülnek ki; gyakorlatilag folyamatosan tájékoztatják a környezetüket arról, hogy most éppen hol tart a kapcsolatuk. Az ember természetéből fakadó egészséges kíváncsiság pedig az első tapasztaláskor éber megfigyelővé teszi a fal másik oldalán levőket, de már a második-harmadik-sokadig alkalommal roppant bosszantó és unalmas hallgatni az anyázást vagy épp a kéjes sóhajokat. Hogy mi a teendő? Átdörömbölhetsz vagy választhatod a népszerűbb névtelen levél megoldást is. Reméljük, valamelyik beválik! (Vagy ordíts te is…)
Hajnalban kukorékolók, éjszakai baglyok
Ugye mond, hogy nem?! Ha mindkét típusból él egy-egy az emeleteden, bizony óriási bajban vagy; részvétünk. Míg az irreálisan koránkelők (akiknek ezúton is ’riszpekt’ az életmódért) már hajnali négykor porszívóznak, hajat szárítanak, mosnak; az éjszakai életet élők az estéidet rövidítik meg az éjfél utáni ötpontegyes házimozi-használattal. Így egy kis fejszámolással és némi jó indulattal; maradt röpke három nyugalmas órád, amiben gyorsan kipihenheted magad – ha ugyan nem stresszelsz rá annyira a helyzetre, hogy képtelen vagy kikapcsolni még erre a megmaradt kis időre is. Megoldás? Csakis a füldugó segít, vagy néhány pirula a mély alváshoz.
Mindent házibulival ünneplő partyarcok
A szilveszter az évnek az az egyetlen éjszakája, amikor szinte kutyakötelességünk mindent tolerálni, ami az utcán, vagy épp a szemközti ajtó mögött folyik. December 31-én valóban nem szép dolog beszólni, hogy túl hangos a zene, de ezen kívül minden más alkalommal csak a jó indulatunkon és türelmünkön múlik, hogy csendháborításnak ítéljük-e meg a rendszeres hétvégi házibulikat vagy inkább átmegyünk mi is egy pohár italra.
[message type=”success|error|info|notice”]Jogi oldalról megközelítve, nincs pontos időkorlát meghatározva a zajkeltés tilalmára vonatkozóan. A körülmények döntik el, hogy a zajt keltő tevékenység szükséges-e (például pár hetente füvet nyírni, vagy a hétvégi ház körüli munkát elvégezni), és hogy a szomszédoknak ezt e kell-e tűrniük.[/message]
Még a lélegzetvételedet is meghalló kisgyerekesek
„A kutyája megint ugatott” – csönget át a frissen szült anyuka a szomszédból, pedig a blöki épphogy csak vakkantott egyet. Tudjuk, hogy baromi fárasztó most ez az időszak és a kicsi nyugalmáért mindent megtesz egy anya… De kérjük azt is figyelembe venni, hogy éjszakánként bizony mi is kelünk a baba sírására (nem is egyszer; háromszor!), és mégsem kopogunk minden egyes alkalommal az ajtón: „Hölgyem, a maga gyermeke megint sírt!”. A kutyusok ugatással, a bébik sírással jelzik, ha valamit akarnak – ez ellen nem sokat lehet tenni.

5 „anya és apa”, akitől falra mászol

Amikor egy párnak gyereke lesz, anya és apa születik. De még valamik lesznek: szülők. Így együtt. Kovács apuka és anyuka, akik a kis Kovács Marci szülei. Irritálóak. A többiekkel meg is beszéled ezt. Ne legyen bűntudatod, rád is van egy jelző, téged is kidumálnak a hátad mögött. (Humorérzékkel felvérteződve tessenek …

A lakásukat plusz néhány négyzetméterrel kibővítő, önkényes helyfoglalók
Ha kertkapcsolatos a lakás; ők egyenesen a kertbe költöznek, ha közös tárolótok van; a kétharmadát már befoglalták, de ami a legidegesítőbb, hogy egyesek a folyosót használják a szemét, a cipők vagy épp a biciklik tárolására! Persze ez reggeli zajongással is jár és rendszeres folyosói veszekedésekkel, ami akkor különösen bicskanyitogató, ha a hajnali kukorékolóktól és az éjszakai baglyoktól egy szemhunyásnyit sem aludtál. Szerencsére, ennek a szomszédtípusnak a legtöbb képviselője udvarias kérésre elcsitul, észreveszi magát.
Az esetek nagy részében létezik békés megoldás: egy higgadt szembesítés vagy egy névtelen levél szégyenérzetet, bűntudatot kelt a magát talán észre sem vevő szomszédban és megpróbál jobban odafigyelni a környezetére. De olykor érdemes szakemberhez fordulni, akár a magunk, akár az őrjöngővel egy háztartásban élők testi épsége érdekében!
Tags:
Plézer Panna

Nomen est omen – avagy a név kötelez; de Panna nem csak az alliterációt használja szívesen írásaiban, hanem minden egyéb költői eszközt is. Kamasz korában kétszáznál is több verset írt, azóta viszont átnyargalt a prózai vonalra. Főállásban irodavezetőként tevékenykedik egy építőipari közbeszerzésekkel foglalkozó cégnél, amit ugyan nagyon szeret, de a hobbiját; az írást talán még ennél is jobban. Cikkei megírásakor gyakran felhasznál angol irodalmat is; szívesen fordít és fogalmaz át (egészít ki saját véleményével) idegen nyelvű írásokat. Napi Panni elnevezéssel egy népszerű közösségi portálon rendszeresen – és kissé rendszertelenül- posztol az Élet „nagy dolgairól”.

  • 1