LOADING

Type to search

Ajánlom Főoldal Inspiráció Mozizom

10 film Julia Robertstől, amit látnod kell!

Share

Bár (nagyon) nehéz tíz filmet kiválasztani az életművéből, mi most ezekre szavazunk!

Pizzavarázs

Julia Roberts-et akkoriban még leginkább Eric Roberts kishúgaként ismerte Hollywood. Ebben a filmben olyan fiatal lányt alakít, aki egy connecticuti tengerparti pizzázó tehetős tulajdonosának a fiával jár. Roberts a filmmel beírta magát a nagyok közé Hollywoodban: a New York Times „lelkesnek”, „lendületesnek”, „gyönyörűnek” nevezte színészi játékát, és megjegyezte, hogy Julia valósággal uralja a vásznat. A filmben Lili Taylor és Annabeth Gish is nagyszerű teljesítményt nyújtanak, és egy másik jövőbeli Oscar-díjas (Roberts társa az Ocean-filmekben), Matt Damon is szerepel benne, akinek legemlékezetesebb pillanata, amikor homárevés közben megkérdezi: „Anya, kérsz ebből a zöld cuccból?”

Acélmagnóliák

Miután adaptáció készült ebből a megkapó Broadway-i színdarabból, Julia Roberts-et Oscar-díjra jelölték, és Hollywood új üdvöskéjeként tartották számon.
Az Acélmagnóliákban egy nővért alakít, aki a déli államokban él, és arról álmodik, hogy férjhez mehessen a barátjához és gyerekeket szüljön neki, annak ellenére, hogy 1-es típusú cukorbetegségben szenved, és az orvosok nem javasolják neki a teherbeesést. Olyan hitelesen hozza a karaktert, hogy az általa megformált Shelby tragédiája kitűnik Tom Skerritt, Sally Field vagy Shirley MacLaine játéka közül, ráadásul a színésznő megcsillogtatja humorát is – például abban az emlékezetes jelenetben, amikor Shelby esküvőjén minden rózsaszínbe öltözött.

Micsoda nő!

Roberts ezzel a filmmel lopta be magát igazán Amerika szívébe: a klasszikus komédiában nyújtott teljesítményéért magáénak tudhatta a Legjobb Színésznőnek járó Oscar-jelölést.
A történet szerint Edward Lewis, a menő üzletember beleszeret Vivian Wardba, a luxusprostituáltba, akinek a nevetése fertőző, szerethetően kétbalkezes, vörös hajkoronája pedig egyszerűen gyönyörű. Julia lejátszotta partnerét, Richard Gere-t a vászonról, és megnyerte magának a közönséget is. Az ikonikus jelenetek közé tartozott Vivian pezsgőfürdője, ahogy Prince “Kiss”–ét énekelte, a vásárlási láza Rodeo Drive-on, vicces kalandja a csigával az étteremben, és a kitörése a meccsen; ezeket a jeleneteket Roberts személyes varázsa tette számunkra emlékezetessé.

Álljon meg a nászmenet!

Adott egy jó történet jó férfiszínészekkel, és persze Julia Roberts-szel, aki ebben a csajos filmben is nagyot alakított. A történetben Julianne és a kollégája, Michael (Dermot Mulroney) elhatározzák: ha 28 évesen még mindig egyedülállóak lesznek, összeházasodnak. Amikor eljutnak a férfi 28. születésnapjáig, Julianne reméli, hogy egymásnak tett ígéretüket be tudják tartani, azonban Michaelnek már van egy menyasszonya, a folyton zsizsegő szőke Kimmy (Cameron Diaz, akit hiába is szeretnénk utálni mint Roberts riválisát, nem megy). Julianne rájön, hogy szerelmes régi haverjába, ezért elhatározza, hogy meleg barátja, George (Rupert Everett) segítségével megtorpedózza Michael esküvőjét. Lehetne ez a film egy nyálas komédia telis-tele unszimpatikus karakterekkel, Julia játékának köszönhetően azonban azon kapjuk magunkat, hogy minden szereplő iránt empátiát érzünk.


Édesek és mostohák
A film eredetileg ugyan tragikomédiának készült, de Julia Roberts és Susan Sarandon (akik a való életben is barátnők) színészi alakítása könnyeket csal a szemekbe. Isabel hozzámegy a fotós Luke-hoz (Ed Harris), így Jackie (Susan Sarandon), a volt feleség riválisává válik a gyerekek nevelése körüli teendőkben. Jackie attól fél, hogy a gyerekek szerint Isabel „menőbb” nála, Isabel pedig attól tart, Jackie és Luke gyerekei sose fogadják el őt anyjukként. Amikor Jackie tudomást szerez halálos betegségéről, a két nő összefog, bevallja egymásnak félelmeit, és mindent alárendel a gyerekek érdekében. A két színésznő teljesítményétől szinte életre kel a képernyő. Sokadjára is csodálatos film.

Sztárom a párom
Egy évtizeddel a Micsoda nő! sikere után Julia ismét bebizonyította, hogy ebben a műfajban is remekel. A Golden Globe-jelölést Anna Scott, a hollywoodi szupersztár megformálásáért kapta, aki egy, a Notting Hill-en található könyvesboltban találkozik a tulajdonossal, a nemrégiben elvált Williammel (Hugh Grant, akivel tökéletesen működik a kémia). Egy sor komikus jelenetet kapunk: a férfi lakásában ragadnak, csókot váltanak, és végül megosztják a születésnapi vacsorát William húgával. Rossz időzítés és tétovázás, szerelmes huzavona és méltó befejezés teszi élvezhetővé a filmet.


Erin Brockovich – Zűrös természet
Ebben a tényfeltáró történetben, amely a várva várt Oscar-díjat is elhozta számára, Julia Erin Brockovich-ot játssza, aki nehéz körülmények között, egyedül neveli három gyermekét. Nem könnyű a dolga, amikor állást kap a helyi ügyvédi irodában: hírt kap róla, hogy egy közüzemi vállalat folyamatosan szennyezi a település vizét, és működése halálos áldozatokat szed. Főnöke, Ed (Albert Finney) szemében viszont dollárjelek peregnek, és nem érdeklik a következmények. Időközben Brockovich összegyűjti az állampolgárok személyes történeteit, akiknek tönkretette az életét a PG & E nevű vállalat. Roberts hiteles portrét nyújt a nőről, aki a fejébe vette, hogy Hinkley lakói számára igazságot szolgáltat.


Ocean’s Eleven – tripla vagy semmi
Ez a film az 1960-as Rat Pack romp remake-je, és Roberts olyan sztárokkal játszik benne, mint George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon, Don Cheadle, Andy Garcia, Bernie Mac és Carl Reiner.
Mivel Tess Danny Ocean (Clooney) felesége, ő az igazi oka annak, hogy a gondosan kitervelt rablás Terry Benedict (Garcia) kaszinófőnököt célozza meg, hiszen ő Tess jelenlegi barátja. (Nem akarunk sugallni semmit, de a Roberts-Clooney kémia igencsak ott van a szeren.) Bár a film két folytatást is kapott, mégiscsak ez az, ami a legjobb, és legélvezetesebb. A színészek lubickolnak, a tempó feszes, a film jó.


Charlie Wilson háborúja
Julia Roberts Golden Globe-jelölést kapott ezért a szerepéért, amelyben valós karaktert formál meg. A többször házasodott Joanne a texasi kongresszuson bátorítja volt szeretőjét és barátját, Charlie Wilsont (Tom Hanks), hogy a szovjet megszállás idején segítse és fegyverekkel lássa el az afgán szabadságharcosokat. Roberts ízléses jelmeze és parókája a tökélyre emeli a szőke, romantikus lelkű dáma karakterének hitelességét.


Ízek, imák, szerelmek
Julia Roberts nagy visszatérése ez a film, melyben Elizabeth Gilbert New York-i bestseller-írót alakítja. Liz fájdalmas válását követően útra kel, hogy rátaláljon az élet szépségeire. Az egy évig tartó út során eljut Olaszországba, Indiába és Indonéziába. Finom pizzákkal és még finomabb férfiakkal hozza össze a sors (helló, Javier Bardem!), és biztosítja Liz számára a spirituális (és szénhidrátban gazdag) táplálékot. A rendező, Ryan Murphy és Julia Roberts nem egy tipikus önmegvalósító mozit készített nekünk, hanem minden bizonnyal létrehozták minden idők legjobb útifilmjét is. Szemnek és léleknek egyaránt fontos táplálék…

 

Tags:
Hajdú-Antal Zsuzsanna

Végzettségét tekintve magyar nyelv és irodalom¬–pedagógia szakos tanár, a Léggömbök című ifjúsági regény elsőkötetes szerzője. A könyv 2017-ben bekerült a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanítóképző karának tananyagába. A betűk szerelmese; szeret szétcincálni és újra összerakni mindent, ami szöveg. Hobbija az írás és korrektúrázás mellett a kínai gyógyászat. Imádja az állatokat, a jó vígjátékokat és a tengert. A Léggömbök megvásárolható a kiadó oldalán (gabo.hu) vagy a könyvesboltokban.

  • 1

You Might also Like