LOADING

Type to search

Élem Főoldal

Létezik igaz barátság nők között? Persze, de mint minden, ez is változik!

Share

A barátság sokszor nem egyszerű. Főleg akkor nem, ha az élet elsodor titeket egymástól, és egyszer csak azt kapod az arcodba: megváltoztál.  Csepely Zsófi és Hajdú-Antal Zsuzsi kolléganőnk összeszedte, mit jelent az a bizonyos női barátság, ha húszéves vagy, és mit jelent, ha harminc…

20 felett – női barátságok innen és túl  (Zsófi)

Szomorúan vettem tudomásul, hogy fordított arányosságban halad az életem. Ahogy nő az éveim száma, úgy csökken a barátaimé.

Hová tűntek az óvodai homokozóban kötött paktumok az életre szóló barátságokról? Az őszinte ígéretek arról, hogy együtt lakunk, együtt halunk, és nincs ember a Földön, aki elválaszthat minket? Milyen típusok kísérnek (vagy nem kísérnek) végig minket az úton?

A barátnő, aki mindig megsértődik rád

Idővel világossá válik, hogy a legjobb szűrő az emberekre maga az Élet. A felnőtté válás folyamata. Érettségi, vodkaszóda, fesztiválok, egy új egyetem, egy új szerelem, egy új város. Minden felfordul és más lesz. Mindenhová sietsz, folyton kapkodsz és próbálsz beleszokni az új életedbe. És van a barátnő, akinél minden maradt a régi, és dühös ökölcsapkodással követeli azt az időt, amit korábban mindig rá tudtál szánni. Csak azt nem érti meg, hogy már vége a gimis éveknek, amikor simán el lehet lógni a matek felzárkóztatót. Ez a típus előbb-utóbb maga fog véget vetni a barátságnak egy szívhez szóló üzenet formájában, amiben kikéri magának, hogy ennyire megváltoztál hirtelen.

A barátnő, akivel nincsenek határok

Fiatal felnőttként felismerjük, hogy nem a barátok száma, hanem a barátságok minősége határoz meg bennünket. Ha valakiben igaz társra leltél, akkor nem számít az eltérő időzóna, a köztetek álló több ezer kilométer, vagy éppen a teljesen különböző időbeosztás. Lehet, hogy nem lógtok a telefonon órákat minden nap úgy, mint régen, de amikor időt szántok egymásra, onnan folytatjátok, ahol előzőleg abbahagytátok. Nem szükséges magyarázkodnod, hogy az elmúlt két hétben miért tűntél el, annak fog örülni, hogy most van időtök egymásra.

A barátnő, akinek már nincs helye melletted

Mert hiába a közös gyerekkor és a rengeteg emlék, nem mindenre elég. Más lesz az értékrend, a prioritás, mások lesznek a kitűzött célok. Hiába kötött össze több évtized, akadnak dolgok, amiket már nem tudsz (és nem is kell) elnézni csak azért, mert barátok vagytok. Hiszem, hogy egy barátnak nem kötelessége mindent eltűrnie. A barát nem egy szemetes, amibe bármit dobhatnak. Van, akit el kell engedni, ha már nincs helye az életünkben.

A barátnő, aki voltaképpen Te vagy

Ugyanazok az elfuserált randevúk, kellemetlen élethelyzetek és ostoba baklövések. Mintha ugyanabban a cipőben járnátok.  Az igazi lelkitárs, aki előtt nem kell magyarázkodnod, hogy ki iránt mit érzel, és miért vagy még mindig vele. Aki meg fogja érteni, ha valamihez egyáltalán nincsen kedved, vagy éppen elsőként fog igent mondani a legvadabb ötletekre. Persze a sok hasonló vonás számos heves vitát is elindíthat, de ő lesz az, aki a fékre fog lépni, mikor te teljes erőddel a gázra taposnál.

Női barátságok 30 felett (Zsuzsi)

Hogy mit jelent a barátság 30-on túl? Mondanám, hogy pontosan ugyanazt, mint korábban, de hazudnék. Mondanám, hogy minden barátod megmarad életed végéig, hogy senki se morzsolódik le, hogy főleg nem te leszel az, aki lemorzsolódik, de ez is szemfényvesztés volna. Hogy miért is?

Vár a fotel 

Amikor esténként hazaérsz a munkából, úgy érzed, egyre kimerültebb vagy, ahogy telnek az évek. Az egyetemen vagy a főiskolán még éjszakákat voltál képes átbulizni, majd reggel beültél az órákra, és megírtál egymás után három zéhát, mára viszont sokszor semmire és senkire sem vágysz a kanapé jóleső ölelésén kívül, nemhogy ordító zenére és lökdösődő emberekre (utóbbit megkapod a tömegközlekedésen vagy a munkahely/bölcsi/ovi folyosóján).

Közös témák – elsodort életek

Azon kapod magad, hogy a barátaid valahogy el-elmaradoznak. Persze szerencsére nem mindenki; leginkább azok a barátságok tarthatók melegen, akikkel közösen alakul a sorsotok. Párotokat keresitek, vagy már babáztok – mindegy, csak egy csónakban evezzetek. Egyre fontosabbá válik, hogy valaki megértsen. Ugyan megért a másik barátnő, az a régi, akivel pár éve még együtt jártatok ismerkedni, de csak szerencsés esetben képes igazán átérezni, ami foglalkoztat téged. A szíved mélyén tudod, kire számíthatsz, ha most éppen messze is sodort titeket az élet egymástól, és ki az, aki úgy tűnik, végleg eltűnik a süllyesztőben, és csak egy-egy kósza lájk formájában juttatja kifejezésre, hogy valamennyire még mindig érdekled (vagy csak bűntudata van, amiért nem keres).

Tartsd meg megadnak!

30 felett egyre kevésbé vagy kíváncsi az okoskodó tanácsokra, és egyre inkább magad szeretnéd eldönteni, belevágsz-e dolgokba. A kotnyeleskedés kifejezetten bosszant. A véleményt inkább kikéred, ha szükséged van rá, és ilyenkor komolyan meg is fontolod. Már nem élvezed a vitát. Békét szeretnél. Egyszerűen csak el akarod mondani. Valakinek, valamikor. És még mindig szeretsz nevetni. Nagyon is!

Aki marad, az marad

Még mindig ugyanúgy élvezed a ritka alkalmakat azzal a barátnőddel, akivel szavak nélkül is megértitek egymást, mint tizenöt évvel ezelőtt. Ugyanott folytatjátok, ahol abbahagytátok, de a téma sokszor egyre nosztalgikusabbá válik. Előkerülnek az iskolai sztorik, a kinek-melyik-fiú-tetszett és a hogy- megváltozott-a-Móni-láttad-facen? kérdéskörök. Ha van ilyen barátod, vigyázz rá, még akkor is, ha épp nem egyezik mindenben az életetek, véleményetek, mert kevés igazi barát adatik meg az életben.

Tény: 30 felett/körül nehezebb új barátságokat kötni. Erről az Így jártam anyátokkal jut eszembe: (az első évadokban még) gyerektelen párok, akik összejárnak, sokat nevetnek. Vajon mai fejjel sikerülne összehozni ehhez hasonló jól működő négyest-hatost? Hiszen néha akkor is igényünk van mások társaságára, ha ott vagyunk egymásnak, férjként és feleségként. Sőt, egy bográcsozás, egy-egy koncert sokszor jóval élvezhetőbb, ha a barátaiddal is megoszthatod.

Ha igaz barátra leltél ne ereszd el! De ha egy kapcsolatnak lejárt a szavatossága, tudj tovább lépni. Talán mindkettőtöknek jobb úgy…

Tags:

You Might also Like