LOADING

Type to search

Ez+az Mozizom

10 film, ami miatt totál király volt gyereknek lenni a 80-as években…

Share

… és ami miatt átmentünk a szomszédba videózni…

És az megvan, hogy minden filmnek szuper nagy sláger lett a vezető dala? És menni kellett a piacra megvenni a “műsoros” kazettát, és hallgatni a rádiót, hátha elcsípsz egy-egy slágert? És, hogy mindenki szerelmes volt Tom Cruise-ba, és táncos akart lenni, mint Jennifer Beals a Flashdance-ben?

Íme a lista, néhány örök kedvenccel. Természetesen eltérések előfordulhatnak, hiszen minden közösségnek megvolt a maga favoritja, de szerintünk találni fogsz olyat, amitől elmosolyodsz majd!

Highlander – A hegylakó

Erős kezdés. A Zenebutikban láttam először a zenéjét, és alig vártam, hogy a mi mozink is játssza, persze hiába. Kopott, hangalmámondásos VHS volt a megmentő. Elképesztően izgalmas film, (a mai napig megnézem, ha bárhol adják) minden idők legjobb soundtrackjével, kifejezetten a film számára készítve. Az örök élet dilemmája, a szerelem elvesztésének dilemmája, és a kérdés: érdemes-e élni, ha mindenki meghal, akit szeretsz.

Kobra

Stallone eredetileg a Beverly Hills-i zsarura hajtott, mert szeretett volna a Rambo után egy zsaru filmet, a stúdió azonban egy idő után megálljt parancsolt a színész extrém ötleteinek. Később a vígjáték hatalmas siker lett, de ezt tudjátok. A Kobra történetben nem igazán erős, szerintem apám is inkább az isteni Brigitte Nilsen miatt nézte meg velem, de a menőség faktorra nehéz lenne ráverni. Az öntörvényű zsaru, aki persze igazi hős, és jó ember nem új keletű a filmvásznon. A körítés azonban visz mindent: a város fényeit nézve, a filmzenéket hallgatva egy kicsit minden gyerek Amerikában akart élni. Az 1950-es Mercury, amit a főhős vezet egyébként Sly saját kocsija.

Terminátor

Nem is tudom, hogy mit imádtunk jobban ebben a sztoriban. Adott egy szokatlanul erős karakter, Sarah, aki harcost nevel a fiából. Majd. A jövőben. Az ötlet már magában zseni, de ha belegondolunk, hogy a nyolcvanas években a női szereplők főleg bio-díszletként funkcionáltak (lásd az előző filmnél Brigitte Nilsen-t!), akkor különösen merész is. James Cameron, aki írója és rendezője is a filmnek, azt nyilatkozta, hogy egy lázas betegség alatt volt látomása egy robotról, aki pont olyan, mint egy ember. “Beszivárgó egység.” A sok folytatást is megélt sztori (bárcsak ne…) igazi klasszikus, bár időközben túléltük 1997. augusztus 29-ét. Ezt a jelenetet pedig nem értjük végül miért vágták ki…

Vissza a jövőbe

Bár mind a három menő, azért mégiscsak az első az igazi. Az időutazás témája nem új, a körítés igen. Ez ugyanis minden, amire a tinédzserek a nyolcvanas években vágytak: izgalom, szerelem, iszonyat menő zene, és a világ legjobb gördeszkás üldözős jelenete. Persze nem volt hátrány a jóképű Michael J. Fox sem, aki a forgatáskor már beteg volt, bár ezt még évekig titkolta a világ elől. Robert Zemeckis (a rendező) később sírva mesélt erről egy interjúban, hogy Michael sokszor tízszer is felvetetett egy-egy jelenetet, ha látta, hogy remeg a keze. Zseniális színész, akinek komikusi vénája annyira jó, hogy simán megnézzük ezt a filmet újra és újra.

Flashdance

Joe Eszterhas első komolyabb munkája a lányról, aki hegeszt, egyedül él kutyájával, éjszakánként pedig egy bárban táncol. Utólag visszagondolva bennem azért felmerül a kérdés, hogy ezt most hogy is? Alex ugyanis a történetben csak tizennyolc éves… Ettől függetlenül csodás a mese, hiszen adott egy szegény lány Pittsburghből, aki szeretne bejutni a menő tánc suliba. És persze ez sikerül is neki. Maureen Marder, akinek élete szolgál a film alapjául, egy 2300 dolláros csekket kapott a sztoriért. Viszont a főszereplő Jennifer Beals végig tánc dublőrrel dolgozott, akit elrejtettek a nyilvánosság elől, hogy az illúzió teljes legyen. A hölgy neve egyébként Marine Jahan, de a break dance jelenetekben szintén mások táncolnak.

https://www.youtube.com/watch?v=PXQeVqLMr9Q

Top Gun

Kevesen tudják, hogy ez az alkotás az amerikai hadsereg reklámfilmje. Tényleg. Komoly összegeket toltak a produkcióba, hogy fellendítsék az állományt, ami sikerült is. A Top Gun miatt ugyanis rengetegen akartak pilóták lenni. Ma már nagyon vicces a két kakaskodó kadét, és, hogy erre konkrétan egy egész film épül, de mi nagyon szerettük. A betétdal zseniális, kapott is Oscar-t, bár se előtte, se utána nem hallottunk a Berlin zenekarról. Reméljük soha nem dolgozzák fel, nagyon nagy kár lenne érte.

Dirty Dancing

Ez egyáltalán nem gyerek film, ettől függetlenül ki nem nézte meg? Na ugye… A történetet nem meséljük el, hiszen mindenki tudja. Azt viszont talán kevesen, hogy a két szereplő nem igazán kedvelte egymást, egy korábbi filmes forgatás kapcsán. Állítólag Swayze győzte meg Jennifer Grey-t, hogy adjon neki még egy lehetőséget. A jelenetet, ahol a két színész egymás felé mászik, és hülyéskednek a próba teremben, eredetileg csak a beálláshoz rögzítették, azonban a rendező imádta, így maradt. Úgy tűnik végül tényleg megkedvelték egymást…

Karate Kid

Ismét egy inspiráló történet egy fiúról, aki szokatlan barátra lel egy idegen városban. A történet ugyanaz a kaptafa: szegény srác, gazdag lány, gonosz környezet. De amikor annyira jó nézni ezeket a siker sztorikat! Győz a szív és a kitartás, még akkor is, ha a gonoszság szinte lebénít! Ralph Macchio a forgatások alatt huszonkét éves volt, amit senki nem hitt el neki… Kölyök képű sztárunkba a fél világ szerelmes volt. (Sajnos azóta ezt is feldolgozták. De minek?)

E.T.

Volt idő, amikor Steven Spielberg uralta a világot. Többek közt, az ilyen filmek miatt. E cikk szerzőjének első mozis élménye az oroszlányi Ady moziban. Emlékeztek, hogy a jelmezes jelenetben szembe jön Yoda? Erre van egy visszautalás a Baljós Árnyak-ban, amikor a tanács összeül. Ugyanis ott van E.T. is… Más szóval a világban minden mindennel összefügg!

A Frigyláda fosztogatói

Alig hittük, hogy a Csillagok Háborújának Han Solojánál lehet még eggyel jobb szerepet osztani Harrison Fordra. Pedig lehet. Minden filmes lista legelején található eme alkotás, amit generációnk nagy része nem is VHS-en, hanem moziban látott, és aminek már a kezdése is epikus. A létező talán legizgalmasabb akció film, amitől nehezen szabadulunk, de nem is akarunk, hiszen annyira jó nézni! A jelenet, amikor Indy lelövi a kardozó “bohócót” szintén improvizáció: eredetileg egy hosszú verekedés állt a forgatókönyvben. Ford azonban eléggé rosszul volt azon a napon, és nem volt kedve dolgozni. Így ez lett belőle:

Biztos, hogy van, amit kihagytam, de ha te is a nyolcvanas években voltál gyerek, ezek a filmek mára a véreddé váltak, igaz?

Te is X generációs vagy? Akkor mi félszavakból is megértjük egymást…

Mert ugyanabban a homokozóban dobáltuk a lapátot a nyolcvanas évek elején, ami nem volt EU konform, és amit már hiába keresünk anyánk háza előtt… Szerintem te ugyanúgy emlékszel az ovis tea ízére, ami citromos volt és baromi édes, és langyos, de én még mindig szeretem, és ha néha egy lángososnál elkapom az ízt, …

Tags:
Hidasi Judit

A Goodstuff Magazin alapítója, főszerkesztője, író, újságíró. Hisz a szavak erejében, a rock and rollban és a nőkben. (És persze a férfiakban...) Jelenleg hatodik könyvén dolgozik, Április út című regénye Szlovéniában érettségi tétel. Elkötelezett híve a szakmájának, az oktatásnak, és az új dolgok felfedezésének. Ide írhatsz neki: goodstuffmagazin@gmail.com Könyveit itt keresd:gabo.hu és publio.hu(És a könyvesboltokban.)

  • 1