LOADING

Type to search

Családozom Főoldal

Anyád fáradt…

Share

Miért néz ki majdnem minden kisgyermekes édesanya úgy, mintha három bányában dolgozna egyszerre váltott műszakban a másodállásai mellett? Sok anyuka írt már a jelenségről és a lehetséges megoldásokról, most egy apuka az egészet egy kicsit átírta. A végén gyorslista és varázsének azoknak, akik nem érnek rá az egészet elolvasni.

Általános vélekedés, hogy a rohanó – gyorsuló, gyorsabbuló, leggyorsabbuló – világgal nem lehet máshogyan lépést tartani, csak ha az ember (anyja) megállás nélkül pörög, mint egy csinos kis búgócsiga. Ez persze tartalmaz némi igazságot, de azért azonosítható legalább három olyan terület, ami miatt a legtöbb édesanya extra módon kimerült lesz. És ahol visszább lehet venni. Talán meglepő, melyek ezek…

“Amit nem én csinálok, az nincs megcsinálva!”

– mondják az anyukák, és ha elég sokáig mondják, vagyis, ha elég sokáig cselekszenek ennek megfelelően, akkor tényleg igazuk is lesz. A környezetük ugyanis megszokja, hogy az anyuka minden feladatot elvégez, amihez csak hozzáfér, tehát nincs is más teendő, mint lehetőség szerint elkerülni a feladatot, és már el is van végezve!

Van néhány terület, ahol érdemes (és nem túl kockázatos) teret engedni másoknak is:

Kérd az apuka segítségét például a gyermek pelenkázásával kapcsolatos ügyekben. Fontos, hogy hagyd kiteljesedni saját képességei szerint. Lehet, hogy elsőre kudarcot vall, de mivel a mosás és a szobatakarítás is az ő hatásköre ilyenkor, meghökkentően gyorsan fog tanulni.

Egész napi munka után ahelyett, hogy vacsorázni (amikor azzal is elkészültél) hívnád a férjuramat és a gyermeket, kérd meg őket inkább, hogy segítsenek elkészíteni a kaját. Egyrészt remek buli, másrészt meglepő lesz, mennyi mindent képes megcsinálni a gyerek – és még élvezi is. (Lehet, hogy az apja is képes valamire, szóval meglepetés lesz bőven.)

Mosni biztosan csak te tudsz? A legtöbb anyuka úgy gondolja, ha nem ő indítja el a mosógépet, az olyan, mintha iratmegsemmisítőbe tömködte volna a ruhákat. A férfiak persze remekül tudják imitálni a műszaki analfabétát, ha háztartási gépek üzemszerű működtetéséről van szó. Nem mondom, a teregetést tanulni kell, de egy mosogatógép bepakolását halált megvető bátorsággal rábízhatod a fickódra – és még sikerélményhez is juttatod.

Kiszervezés! Nem kell mindent házon belül megoldani, egy csomó szolgáltatás nem luxus, nem is úri huncutság. Az előre félig vagy majdnem teljesen elkészített ételek beszerzése igen sok idő és energia megspórolásához vezethet, és ezek között is van egészséges és tápláló. Ugyanígy azt is érdemes megvizsgálni, mennyit ér az a szabadidő, amit egy havi egy-két alkalommal megfizetett takarító igénybevételével nyerhet a ház asszonya (és ura).

Tanulj egy új szót: „nem”!

Szülőnek lenni csodálatos dolog. Százmillió dologért, ezek közül az egyik például az, hogy az anyuka (is) folyton fontosnak érezheti magát, hiszen a gyermek szünet nélkül bombázza kérésekkel és feladatokkal. Szinte korlátlan számú dolgot lehet csinálni egy gyerekkel és ugyanennyit egy gyereknek, amelyeket ő egytől-egyig akar is. Mindegyiket ugyanannyira: nagyon. Érdemes átgondolni, hogy melyek lehetnek ezek közül mégis azok, amelyekre jobb nemet mondani. A feladat is kevesebb lesz, meg közben a gyermek is tanul valami hasznosat: nem lehet mindent egyszerre.

Az Anyukaverseny rendkívül népszerű sport! Csak semmi értelme.

Az édesanyák egy jelentős hányada lankadatlan elszántsággal újra és újra összeméri szuperképességeit a bölcsis / ovis / isis társak anyukáival. Ők úgy érzik, meg kell győződjenek róla, hogy legalább ugyanolyan jó anyák (és nők), mint a többiek. A mérkőzéseket legtöbbször játszótéri padokon bonyolítják, „csevegéses licitálás” fegyvernemben. A legnépszerűbb versenyszámok a gyermek mellett vállalt mellékállások száma, elrakott befőttek száma fajták szerint, otthoni kenyérsütés (kg/hét), futócipő elhasználódásának üteme, mondókák, énekek és gyermekfilmek szó szerinti idézése több nyelven, fitness-sikerek, olvasott nagyregények (db/hét, rövid idézetekkel), titkos hódolók (fő/nap), apuka anyagi sikerei stb.

Az ezekre a bajnokságokra magukat nem kvalifikáló édesanyák közös jellemzője, hogy sikeresebbek, kiegyensúlyozottabbak, boldogabbak társaiknál, és nem mellesleg nyugodtabbak is. Erősen javallott elkerülni tehát, a versengésből kimaradás nagyszerű stresszoldó!

Na, de akinek (még) nincs ideje ennyi sokat olvasni, annak álljon itt egy gyorslista gyógyerejű mantracímmel!

A gyermekemnek nem tökéletes anyára, a férjemnek nem tökéletes feleségre van szüksége. Rám van szükségük!
(Önmagunkban ismétléssel alkalmazandó! Dozírozás: napi 3 x 1, ezen felül kétség alkalmával esetileg bármikor. Túladagolni nem lehet.)

– Az nem a világ vége, ha kicsit rendetlenség van otthon.

– A bébiszitter barátot jelent a gyermeknek, szabadságot a szülőnek. Nem pedig azt, hogy egy szívtelen, önző díva vagy.

– A gyorskaja nem az ördög műve. Lehet egészségesen nem főzni – heti többször, mint hinnéd.

– A gyerek apja is képes lehet beindítani egy háztartási gépet. Ki kell próbálni!

– Vehetsz a gyereknek gumicukrot a boltban is, nem muszáj mindig házilag elkészítened.

– Ha időnként nemet mondasz a gyermekednek, attól még nem kényszerül majd pszichológushoz járni felnőttként. Sőt!

– Versenyezzenek egymással a többi anyukák! Te érezd jól magad magaddal és a családoddal!

És akkor most kell kipróbálni a mantrát!

Egészségedre!

Tags:
Freisinger Balázs

Ír, olvas, fest és csak néz. És apa. Bővebben: főleg kisprózát ír; nagyjából bármit hajlandó elkezdeni elolvasni, de bátran visszateszi a polcra ezernyolcszáz leütés után, ha nem tetszik neki; saját bevallása szerint "nonfiguratív absztraktot" fest, mások bevallása szerint "krikszkrakszokat, de néha tényleg látni benne valamit". És csak néz, bővebben is. Van egy fia, aki ötévesen megmutatta, hogyan lehet leelőzni a saját árnyékunkat. Ehhez képest szinte teljesen érdektelen, hogy bölcsész diplomákat szerzett, amiket azóta se talál, volt logisztikus, értékesítési igazgató, művelődésszervező és szakasztott ember, de az már szerencsére régen volt. Most a jelek szerint ide írt valamit. Természetesen megfigyeli magát: www.freisinger.hu Ide írhatsz neki: balazs@freisinger.hu

  • 1

You Might also Like