LOADING

Type to search

Ajánlom Főoldal

Nyugi, senki nem ülteti Baby-t a sarokba!

Share

Összeszedtünk nyolc nyomós érvet, ami miatt még mindig imádjuk a ma már több, mint harminc éves Dirty Dancing-et! És ami miatt nagyon hiányzik Patrick Swayze…

A romantikát és a táncot ötvöző film Jennifer Grey és Patrick Swayze főszereplésével mindenkit levett a lábáról. Szerelmesek voltunk Johnny Castle-be, és lányok millió lettek volna Baby helyében, mikor a helyes tánctanár megtanítja a lányt táncolni. A film hatalmas kultuszt teremtett, ami azóta is kitart. A film zenéje Oscar-díjat is nyert, de nem csak emiatt szerethető.

1. Azok a táncmozdulatok …

A film első jelenetei között szerepel az az emlékezetes pár perc, amikor is Johnnyt alakító Patrick Swayze és a Pennyt játszó színésznő (Cynthia Rhodes) mambót táncolnak a hotel táncparkettjén. Minden szem rájuk szegeződik, amikor szenvedélyesen belekezdenek a nyitótáncba. Baby (aki elég ügyetlenül és unottan táncol partnerével) itt figyel fel Johnnyra, akiről alig tudja levenni a szemét. Nem ok nélkül, valljuk be!

2. A film zenéje

A John Morris, Franke Previte, John DeNicola és Donald Markowitz által jegyzett zene 1987-ben Oscar-díjat is bezsebelt, amin cseppet sem csodálkozunk. A 60-as és a 80-as évek zenéit vegyítő filmből szinte az összes dal sláger lett. A pörgős és forró Love Man, vagy a She’s Like the Wind érzelmes vallomása még mai napig a fülünkbe cseng. A leghíresebb dal, amit rongyosra játszottak a rádiók a híres Time of life című dal volt, ami Bill Medley és Jennifer Warnes duettjén szólal meg. Csodás zárózene a világ leghíresebb táncos jelenete alatt. Kell ennél több?

3. Baby karakterfejlődése

A naív kislányból Baby a film végére egy erős és független nő lesz, aki megismeri a szerelmet, megtanul küzdeni és bebizonyítja, hogy őt senki sem állíthatja a sarokba. Johnny által a lány megismeri és megtanul a tánc által bánni a testével, és rájön, hogy igenis tud szexi lenni, és úgy táncolni, ahogy eddig még sosem mert.

4. Johnny Castle

A Patrick Swayze által alakított megnyerően jóképű, piszkos táncot járó rosszfiú a lányos apák rémálma volt. A filmet megnéző nők azonban kortól függetlenül odáig voltak Johnny karakteréért, aki megtestesítette a szabadságra vágyó, a nőket védelmező, vagány, de vicces férfit.

5. Tanulságos történet happy enddel

A rossz elnyeri méltó jutalmát, és a bűnösök nem menekülhetnek. Akár egy népmesé is lehetne ez a leírás, de ez bizony igaz a Piszkos táncra is. Baby nővérének csélcsap pasija, aki teherbe ejti Johnny táncpartnerét Pennyt, végül elismeri bűnét. A film végére a szállodai tolvajt is elkapják,  így Johnny is tisztázza magát. Mi ez ha nem happy end?

6. A film még harmincvalahány év távlátából is szexi

Forró jelenetekkel nem spóroltak a filmben, de mindezt úgy érték el, hogy nem volt a Piszkos táncban szexjelenet. Az érzéki táncrészek, és a finom mozdulatok bőven elegendőek voltak ahhoz, hogy erotikusnak hasson minden a filmben.

7. Híres mondatok

“Babyt senki sem ültetheti sarokba!” – Talán ez a mondat, amit a legtöbben megjegyeztek a filmből. A híres szállóige, azóta felkerült sok pólóra, pulcsira, bögrére, de más filmekben is visszautaltak erre. Johnny híres mondata a táncról is sokaknál feltűnik idézetként. Nem véletlenül! Emlékszel még rá igaz? Tánc közben az lehetsz, ami csak lenni akarsz.

8. A tökéletes befejezés

A film végén Johnny rájön, hogy Babyt szereti és nem hagyja cserben, így az utolsó táncot együtt járják el, amivel nem kis felfordulást okoznak a hotelben. A híres táncjelenetet azóta rengeteg feldolgozták már, de mégis felejthetetlen és jól is van ez így. Az az emelés, pedig ikonikus.

Ja, és az megvan, hogy Baby édesanyját Gilmore nagymama játszotta?

Biztos, hogy ma este megnézzük ismét! Mert ez a film egyszerűen jó, és kész!

 

 

10 film, ami miatt totál király volt gyereknek lenni a 80-as években…

és ami miatt átmentünk a szomszédba videózni… És az megvan, hogy minden filmnek szuper nagy sláger lett a vezető dala? És menni kellett a piacra megvenni a “műsoros” kazettát, és hallgatni a rádiót, hátha elcsípsz egy-egy slágert? És, hogy mindenki szerelmes volt Tom Cruise-ba, és táncos akart lenni, mint Jennifer …

Tags:
Babicz Anett

A Social Media világában élek, amiből az olvasásba menekülök. Mindig hordok magamnál könyvet, még akkor is, ha csak a boltba ugrom le. Vidéken nőttem fel, amit imádok, de Budára járok haza. Legszívesebben állandóan utaznék, és célom, hogy a világ összes (cuki) állatát megsimogassam.

  • 1

You Might also Like