LOADING

Type to search

Családozom Rácsodálkozom

Verekszik a gyerek, én meg persze rossz anya vagyok…

Share

Te is magadat hibáztatod, amikor imádott kisfiad, kislányod egyszer csak agresszívan neked ront? Sokunkkal előfordul. Így utánanéztünk, hogy mi a teendő, és hogyan próbáld kezelni a helyzetet.

Fektesd le a határokat!

Jelentsd ki, hogy a ti otthonotokban nincs helye az erőszaknak! Annak semmi értelme, ha csak hangoztatod mindezt, hiszen attól még ugyanúgy viselkedik a gyerek. A kulcs a határozottságban rejlik: ne csak vágyakozz, hogy egyszer csak abbahagyja majd, hanem mondd el neki: teljesen normális, ha dühös, de a fizikai erőszak semmilyen helyzetben nem megengedett. Legyél világos és objektív vele, és miután megnyugodott, feltétlenül beszéljetek a kitöréséről. „Tudom, milyen érzés, amikor kitörsz, mint egy vulkán, de engedd meg, hogy segítsek kezelni ezt az érzést, anélkül, hogy kezet emelnél az anyukádra!”

Győződj meg róla, hogy nem fáradt vagy éhes!

Az agresszív gyerekek sokszor üres gyomorral kóvályognak. Keresd meg az agresszió fizikai kiváltó okát: épp vacsora előtt álltok? Elegendő fehérjetartalmú ételt fogyaszt? Kényelmes az ágya, időben lefekszik, és reggel kipihenten ébred? Egyes szülők azt tapasztalják, minél több cukros ételt kap a gyerek, annál ingerültebbé válik, ezért gondoskodj arról, hogy minél egészségesebben táplálkozzon!

Biztos, hogy tényleg figyelsz rá?

Ha a nap során többször szentelsz rövidebb figyelmet a gyereknek, legyen az egy gyors ölelés vagy mosoly, fontos, hogy csak rá figyelj! Ha csak a „kezet mostál?” „elkészítetted a házi feladatot?” kérdésekkel traktálod, csupán ezek alapján nem lesz képes érezni a felé áradó szeretetet. Tartsd szem előtt, hogy azok a gyerekek, akik igazán ragaszkodnak a szüleikhez, általában igyekeznek a legjobb formájukat hozni előttük, így ha szívből érdeklődsz felőle, megerősíted a köztetek lévő köteléket.

Vigyázz, robban! Avagy amikor nem ér semmit a szó…

Ha már dühös, nincs az a varázsszó, amitől észhez tér. Ha egyszer megfeledkezik magáról, majdnem lehetetlen megnyugtatni, amíg az érzelmei vihara el nem csendesül. Ilyenkor a legjobb, amit tehetsz, hogy odébb vonulsz, hogy megóvd mindkettőtök testi épségét. Sajnos tapasztalni fogod, hogy ilyenkor (már) a szép szó nem segít. Néhány gyerekre azonban ilyenkor a megnyugtató testi közelség jó hatással van. Próbáld megfogni a kezét, vagy megölelni, megsimogatni. Ha azt érzi, hogy biztonságban van, hamarabb megnyugszik majd.

Mesélje el, miért dühös!

A haragos gyermek általában egyben sérült gyermek is. Márpedig a sérült emberek sérülést is okozhatnak másoknak. Keresd hát meg a legalkalmasabb helyet és időpontot, és beszélj vele! Kérd meg, hogy mesélje el, szerinte mi okozta a kitörését, és hallgasd meg, anélkül, hogy megszakítanád vagy okos tanácsokkal látnád el. „Ma reggel nagyon mérges voltam rád, anya, mert azt mondtad, strandpapucs helyett zárt cipőt vegyek fel!” „Miért esett neked ez olyan rosszul? Úgy érzed, sokkal jobban mutatna a leggingsedhez? Úgy érzed, igazságtalan, hogy Zsófi szülei megengedik a lányuknak, hogy strandpapucsban menjenek iskolába? Anya néha olyasmire kér, amihez egyáltalán nem fűlik a fogad?” Ha felteszed neki ezeket a kérdéseket, hamar rájössz, ami az, ami zavarja, és akár egy jóleső, megkönnyebbült sírással megszelídülhetnek az indulatai.

Anyaként sajnos sokan tapasztalják, hogy a dackorszak velejárója a verekedés. Nagyon fontos, hogy próbálj nyugodt, de szigorú maradni, hiszen ez a viselkedés nincs rendben. Ugyanakkor próbáld meg kitudni az okát, hogy mi okozza. Ha nem borulsz ki, már az is fél siker! És talán a legfontosabb: magadhoz is légy türelmes! Senki nem születik úgy, hogy szupermami! Tapasztald ki, ismerd meg a gyereked hisztijét, rájössz majd, hogy többnyire ugyanaz a forgatókönyve, és így könnyebben fogod tudni kezelni.

Ha úgy érzed végleg elromlott a nap, olvasd el ezt:

Ne tépd ki a hajad, ne ordíts a gyerekkel!

Vannak azok a napok… Azok a napok, amikor annyira fáradt vagy már kora reggel egy fogzás miatt átordított éjszaka után… amikor annyira kimerült vagy a sorozatos hisztiktől… amikor annyira nehezen kezeled az egész napos testvér-harcot… amikor egyszerűen annyira…eleged van az egészből. A legrosszabb ezekben a napokban, …

Tags:
Hajdú-Antal Zsuzsanna

Végzettségét tekintve magyar nyelv és irodalom¬–pedagógia szakos tanár, a Léggömbök című ifjúsági regény elsőkötetes szerzője. A könyv 2017-ben bekerült a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanítóképző karának tananyagába. A betűk szerelmese; szeret szétcincálni és újra összerakni mindent, ami szöveg. Hobbija az írás és korrektúrázás mellett a kínai gyógyászat. Imádja az állatokat, a jó vígjátékokat és a tengert. A Léggömbök megvásárolható a kiadó oldalán (gabo.hu) vagy a könyvesboltokban.

  • 1

You Might also Like