LOADING

Type to search

Ajánlom Főoldal Mozizom

Apák a filmeken – a 10 legjobb!

Share

A védelmező, aki mindig jelen van. Apa. A lányok első szerelme, a fiúk első példaképe. A filmtörténelem kedvenc apáiból válogattunk.

Brian Mills – Elrabolva

Más talán kétségbe esne, ha az albán maffia elrabolná a lányát. Brian Millsnek azonban mindene megvan, ami egy küldetéshez kell: kiképzése, kapcsolatai, és baromi határozott fellépése. Mégis a legjobb benne, hogy megteszi azt, amit mi ebben a helyzetben valószínűleg nem lennénk képesek: higgadt marad, és elintézi a dolgokat. Ugyan a második és a harmadik rész nyomába sem ér az elsőnek, de a trilógia mindig jó ötlet, ha arra vágyik az ember egy hétköznap este, hogy egy igazán menő apu szétrúgja a hátsóját a fél világnak, aki a lánya életére tört.

Pizsi – Némó nyomában

Az előzőhöz mérten legalább annyira elszánt apu, akit muszáj szeretni az első perctől kezdve neurotikus mivoltja miatt legalább annyira, mint idétlen viccei miatt. A végére persze ő is igazi menő lesz, és példakép, de ehhez kell Szenilla, és a teknősök is.

Atticus Finch – Ne bántsátok a feketerigót!

Harper Lee regényének filmváltozatában a végtelenül sármos Gregory Peck mutatja meg, hogy nem könnyű délen egy ügyvédnek, ha a népakarattal szembe megy. Egy valódi példakép, aki lányának nem csak prédikál az egyenlőségről, hanem meg is mutatja azt. Nem lenne baj, ha megint elővennénk ezt az anti-rasszista történetet…

Clark Griswold – Családi vakáció

Hogyan is lehetne lista nélküle? Íme, a kicsit szórakozott apu, aki soha nem csügged, soha nem borul ki, és soha nem veszíti el optimizmusát. Történjen bármilyen abszurd esemény, Clark apu mindig ugyanazzal a mosollyal a fején bucskázik végig Amerikán, később pedig egész Európán.

Daniel Hillard – Mrs. Doubtfire 

Nagyon szerettük Robin Williamset ebben a filmben (is). A gyermekeink őrült szeretetének egy teljesen felfokozott szintje, ahol, ha nincs más megoldás nővé kell válni. Csodás komédia, ahol persze a végén sírunk is. Mert néha tényleg jobb, ha apa és anya nem marad együtt.

Harry Stamper – Armageddon

Hollywood a maximumon. Ki is lehetne jobb erre a szerepre, mint Bruce Willis, az apa, aki lánya kedvéért megmenti a földet, majd meg is hal. Azt ugyan nem tudjuk mennyire jó ötlet egy lánygyereket egy olajfúrón felnevelni, de higgyük el, hogy ez esetben az volt.

Mufasa – Oroszlánkirály

Egy mesefilm, ami egyáltalán nem mesefilm – szerintünk. Mivel rögtön az elején beleszeretünk a vezérbe, és elhisszük, hogy ő tényleg, a legjobb apa a földön, hiszen bölcs, kedves, igazságos és erős, a rendező szinte azonnal elveszi tőlünk. Ráadásul egy olyan szívszaggató jelenetben, amin simán bőgünk minden alkalommal. Sinkovics Imre hangja nem sokat segít abban, hogy Mufasa halála ne legyen szívet tépő.

Henry Jones – Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag

Kicsit idegesítő, kicsit tudálékos, de azért szeretjük, hiszen Sean Connery! Apa, aki mindent jobban tud, apa, akin nem lehet túlnőni.

Jackson Lamb – Szuper 8

Sokak szerint J.J.Abrahams filmje valójában egy Spielberg film, amit nem Spielberg forgatott. A gyászoló apa (Kyle Chandler), aki érzelmileg megközelíthetetlen, mégis a fia az egyetlen kincse. Természetesen a rendező a végén oldja a feszültséget, ami apa és fia között van, hiszen a világot, mint minden esetben most is apa menti meg.

George Banks – Az örömapa

Steve Martin előszeretettel játszik szuper apákat. Mint például ebben a filmben, ahol az esküvőre készülő lánygyermek apjaként él át, különböző és nagyon vicces poklokat. Szerinte. Pedig igazából nem történik más, mint az elengedés, ami, jelen esetben, nem könnyű. Második rész is készült, és (kivételesen) az is jól sikerült.

+ 1 Faragó Ferenc – A szeleburdi család 

Gyerekkorunk egyik kedvenc filmje, ahol Belviziék mindig mindent jobban tudnak, és ahol apa, mindig dolgozik valamin, ami soha nem készül el. Imádni való vígjáték, Ernyei Bélával, aki csak az “őrültek házában” tud dolgozni, és ahol még az aranyhörcsögök is elférnek.

Van ám összeállításunk az anyákról is! Itt:

Nyolc film erős anyákról, amit látnod kell!

Ha már láttad nézd meg újra, hogy erőt meríts belőle: te is közéjük tartozol! Sybil Stone, Kőkemény család Diane Keaton sok fontos női szerepet formált már meg, amiben imádtuk. A Stone család anyafigurája egy igazán bátor nő, aki ugyanilyen bátorságra neveli sokféle gyermekét, elképesztő szeretettel, és szenved…

Tags: