LOADING

Type to search

Élem Rácsodálkozom

Éljenek a minimalisták és a minimalizmus – 6 sikeres ember, akinek tanácsait érdemes megfogadni!

Share

Ismét hódít a minimalizmus – ezt tapasztalhatjuk az élet szinte minden területén; legyen szó lakberendezésről, tárolási vagy rendrakási trendekről, a lelki békénkről, ruházkodási stílusunkról vagy életmódunkról. Avagy a kevesebb néha sokkal több! 

A (túl)fogyasztói társadalom örömtelenségébe beleunt tömegek ugyanis többre vágynak – vagyis éppen hogy kevesebbre-; a tárgyak helyett végre az élményeké a főszerep, a fölösleges felhalmozást pedig a funkcionalitás váltja fel. Mi magunk is azt valljuk, hogy a cuccaink csak eszközök, amik szolgálnak minket és jobban preferáljuk az elegáns, ámde szolidabb életstílust, ezért most összeállítottunk egy top hatos listát a leginspirálóbb minimalista ikonokból.

Steve Jobs: Racionalizálj!

Az Apple alapítója a minimalizmus elkötelezett híve volt: a termékei népszerűségét is az egyszerű, letisztult, előkelő stílusnak és a magas színvonalú, felhasználó-barát szoftvereknek köszönheti.

Steve legfőbb üzleti tanítása az „egyszerűsítsd le a bonyolult dolgokat”, de ez az elv nem csak a munkájában, hanem az otthonába is megjelent. Lakását csak a legszükségesebb bútorokkal (konkrétan: egy ággyal, egy fotellel és egy Tiffany lámpával!), és az általa igen nagyra becsült Einsteint ábrázoló képpel rendezte be. Nem csak a túl sok tárgy felhalmozása ellen tiltakozott, de azt is vallotta, hogy gondosan meg kell válogatni azt a néhány holmit, amivel körbe vesszük magunkat.

Albert Einstein: Élj egyszerűen!

Az elméleti fizikusról legtöbbünknek a relativitás elmélete ugrik be, ám az Einstein életéről 2008-ban megjelent, világhírű, Walter Isaacson által írt könyvből az is kiderül, hogy az egyszerű, minimalista életmód gyakorlója volt.

Keveset költött ruházkodásra, a pénze nagy részét inkább elajándékozta, és útjai során, mindig szerény szállást vett igénybe. Bár az anyagi világ fényűzése nem fogta meg, ám az (mű)élvezeti cikkeket annál is inkább szerette: a dohányt, a kávét és a zenét (maga is hegedült).

Robert Pattison: Jótékonykodj!

A Twilight sztárját nem szippantotta be teljesen a filmipar: úgy látszik, őt hidegen hagyják a materiális javak. A brit színész, modell és zenész minimalista életmódján túl csak az „adakozó kedve” tiszteletre méltóbb. Több ismert jótékonysági szervezet támogatója ugyanis, és 2015-ben megválasztották a GO Campaign; egy, a gyermekek esélyegyenlőségéért küzdő nonprofit szervezet első nagykövetének is.

Leonardo Da Vinci: Légy nagylelkű és segíts a rászorulókon!

Da Vinci szerint “az egyszerűség a kifinomultság csúcsa.” Van ebben a frappáns mondatban valami nagyon alapvető igazság, amit a mai ember  gyakran elfelejt! Nőként gyakran mi is megkapjuk a párunktól, hogy ne sminkeljünk, ne hordjunk túl kihívó ruhákat, természetesebben sokkal szebbek, finomabbak vagyunk – talán itt az ideje hallgatni rájuk, hisz már a híres polihisztor is megmondta, majd ötszáz évvel ezelőtt.

Leonardo Da Vinciről az a hír járja, hogy hihetetlenül elbűvölő és jó szívű egyéniség volt, aki minden barátját – legyen az gazdag vagy szegény- örömmel vendégelte meg.

Marcus Aurelius: Gondolkodj tisztán!

Az időszámításunk előtti második században uralkodó császár a háborúzásokon túl sztoicista elmélkedésekkel (az emberi egyenjogúságot és az univerzum egységességet hangsúlyozó filozófiai irányzat) is foglalkozott.

Számtalan éles meglátása közül az egyik kedvencünk:

„Nagyon kevés kell egy boldog élethez; ez mind ott van benned, abban, ahogyan gondolkodsz.”

Szókratész: Válaszd a materiális világ helyett az élet valódi értékeit!

A nyugati filozófia atyja, az erkölcsös, erényes életet tartotta a boldogsághoz vezető útnak; a szükségleteink csökkentésének képességét, nem pedig a vagyonunk folyamatos növelését mohóságunk kielégítésére.

Azt gondoljuk, egy bizonyos szintű érettség (kor) kérdése is ennek a szemléletmódnak az elsajátítása. Minket már nem (úgy) hoz lázba egy márkás óra vagy egy ruha; sokkal többre értékeljük a nyugodt, madárcsicsergős reggeleket, a gyermekünk önfeledt mosolyát játék közben, vagy egy jó hangulatú estét a barátainkkal.

A világ értékrendje lassan felborulni látszik – vagyis inkább visszabillenni; kezdjük újra felfedezni az ókori bölcsek tanaiban rejlő igazságokat, az emberi természet mélyebb rétegeit. Kétség kívül: ez a legizgalmasabb utazás, amin valaha részt vettünk!

Forrás

Tags:
Plézer Panna

Nomen est omen – avagy a név kötelez; de Panna nem csak az alliterációt használja szívesen írásaiban, hanem minden egyéb költői eszközt is. Kamasz korában kétszáznál is több verset írt, azóta viszont átnyargalt a prózai vonalra. Főállásban irodavezetőként tevékenykedik egy építőipari közbeszerzésekkel foglalkozó cégnél, amit ugyan nagyon szeret, de a hobbiját; az írást talán még ennél is jobban. Cikkei megírásakor gyakran felhasznál angol irodalmat is; szívesen fordít és fogalmaz át (egészít ki saját véleményével) idegen nyelvű írásokat. Napi Panni elnevezéssel egy népszerű közösségi portálon rendszeresen – és kissé rendszertelenül- posztol az Élet „nagy dolgairól”.

  • 1