LOADING

Type to search

Ez+az Főoldal

A büszkeség napja: a kedvenc LGBT művészeim

Share

Egy régi szombat éjszakán, bormámoros gőzben majdnem összeverekedtem Tibivel, a helyi macsóval, aki szerint a melegek nem tudják mi a szerelem. “Most azonnal összetörnék a fejeden egy George Michael cédét te idióta!” – süvöltöttem neki, és komolyan is gondoltam. Főszerkesztőnk, Hidasi Judit listája.

Annyit gondolkodtam ezen a cikken, hogy hol is kezdjem. Mert nagyon nem mindegy, hogy hol kezdem, hogy hol folytatom, és mi lesz közben. Végül arra jutottam, ami mindig a legjobb, az őszinteség. Szóval nem értem azokat, akik a “Carless Whispers” alatt smárolnak a csajukkal a balatoni éjszakában, utána meg “buziznak”. De utálom ezt a szót.

Vajon tisztában vannak-e azok, akik szerint a homoszexualitás, valami fura perverzió, és akik szerint a melegek olyanok, mint a pedofilok, és tiszta szodómia, hogy a legtöbb film, amit néznek, a legtöbb zene amit hallgatnak és a legtöbb ruha, amit szeretnének hordani, bizony meleg művészek munkája.

Persze ne általánosítsak, de most komolyan, még mindig meglepődöm azon, hogy meg kell lepődni ezen…

Na, szóval jöjjenek a kedvenc művészeim, akik minimum mindkét nemet előnyben részesítik, mert azt vallják, hogy a szerelem minden formában érkezik. Vagy alljunídizlove, vagy lávizallaround…

Shirley Manson

Személyes hősöm, aki soha semmilyen listámról nem hiányozhat. A skót énekesnő, a Garbage női front embere, front nője, színésznő és kozmetikai márkák arca. Személyes bevallása szerint a Garbage befutása után nem igazán érdekelte, hogy férfival vagy nővel feküdt össze, szeretett ő mindenkit akit éppen megkívánt. Mivel Facebookját ő kezeli, és viszonylag gyakran is posztol, aki követi tudja, hogy meleg jogi harcos, és úgy egyébként minden jogi harcos.

George Michael

Kell-e ehhez bármit is hozzátennem? Ő az az ikon, akit férfiak és nők is imádnak, sőt akinek coming outja után sem csökkent számottevően a női rajongóinak száma. Nem nagyon tudjuk feldolgozni, hogy nincs már velünk, olyan sok dal volt még benne. Ő maga nyilatkozta egyszer, hogy mivel élete tele volt drámával, rengeteget füvezett, szexelt és botrányai is szép számmal voltak, nem kerülheti el, hogy életéből film készüljön.

A legjobb tíz George Michael dal – szerintünk

Még mindig nem hisszük el, hogy ilyen fiatalon, egy új lemez ígéretének árnyékában hagyott itt bennünket. A lista kétség kívül szubjektív, de mi ezeket választottuk, kis segítséggel, nehéz szívvel. #10 “Something to Save” (Listen Without Prejudice, Vol. 1, 1990) Egy kevésbé ismert dal, amelyet jó meghallgatni, jó …

Giorgio Armani

Neve egyet jelent azzal, hogy elegáns, és szofisztikált. Ha azt mondjuk olasz divat, leginkább őrá gondolunk. 1975-ben nyitotta első üzletét Milánóban, és sikere azóta is töretlen. Saját kosárcsapata van, vegetáriánus, sport és egészség mániás.

Jodie Foster

Én még emlékszem, amikor Amerika kedvence bejelentette, hogy leszbikus. Sőt, arra is, amikor ennek ellenére gyereket vállalt, akinek apja mai napig titok. A pletykák Mel Gibsonról szólnak, egyébként a gyereket elnézve simán lehet. A művésznő profizmusát és rendíthetetlen akaratát jellemzi, hogy nem engedte magát bekategorizálni, és azóta is láttuk már olyan szerelmeket eljátszani, mint a Kapcsolat című filmben.

Brian Molko

Ha azt mondom, hogy Placebo, úgy talán többen tudják. Az egészen egyedi hangú zenész (zongorán, gitáron és fúvós hangszereken is játszik) és zenekara különleges figyelemmel kíséri Tarlós István polgármester munkáját, és én bizony ott voltam azon a koncerten, ahol Brian egyenesen “homofób faszkalap”-nak titulálta a politikust. (Bővebben lehet ITT olvasni erről.) De a lényeg most nem is ez, hanem a zene, ami zseniális, és inspiráló. Én például mind a négy regényemet úgy írtam, hogy rengeteg Placebót hallgattam.

Hallgassatok ti is:

Melissa Etheridge

Nálunk talán kevésbé ismert énekesnő, akinek első lemezét még egy dollárért vettem Indianapolisban. Egészen elképesztő hangú nő, aki korunk egyik legjobb zeneszerzője, és Beth Hart után az egyetlen, aki szóba jöhet a soha el nem készülő Janis Joplin film főszerepére. Karrierje első pillanatától felvállalta, hogy leszbikus, számára ez soha nem is volt kérdés. Feleségétől azóta már elvált, Brad Pitt jó barátja, aki boldogan lett volna gyermekeinek apja is. A választás mégis David Crosby lett a Crosby, Stills & Nash zenekarból.

 

Alan Ball

A rendező, producer és író már akkor letehette volna a tollat, amikor elkészült az Amerikai Szépség, ami, ugye nem kicsit gondolatébresztő mindenkinek. Akárkinek. Bárkinek. A film nyilvánvalóan legdrámaibb karaktere a katona, akiről nagyjából már az első percben tudni lehet, hogy ha nem vonzódna a férfiakhoz nem lenne ennyire agresszív a témában. Egyébként személyes megfigyelésem, hogy aki túlságosan homofób, és agresszív az LGBT közösséggel szemben ott mindig van valami, hát hogy is mondjam… titkos vonzódás? Alan Ball munkája egyébként a True Blood sorozat és a Banshee is. Többek közt.

 

Alan Carr: Chatty Man

Amikor önkényesen átalakítják a tévécsatornákat mindig eltűnik valami klassz adó. Például a BBC Prime, ahol Alan Carr műsorát néztem újra meg újra, és aztán az ismétléseket is. Sok éves televíziós múlttal a hátam mögött bizton állítom, hogy Carr az egyik legjobb a talkshow műfajban, iszonyat gyorsan kapcsol, vérprofi hoszt, felkészült és nagyon nagyon vicces! Ő az, aki egyébként melegebb a melegnél, de ez tökéletesen az egyénisége és műsora része. Zseni.

Sarah Paulson

Imádom amikor a homofóbok azt mondják, hogy a csúnya nők lehetnek leszbikusok, mert nem kellenek senkinek. Na, hát íme ez az ocsmány és tehetségtelen nő, Sarah, aki sikert sikerre, díjat díjra halmoz, de egyébként nem ez a lényeg. Aki nézte annak idején a Studio 60 című zseniális sorozatot, megbizonyosodhatott róla, hogy Sarah remek komika. Én speciel ott szerettem bele, és az OJ American Crime Story óta pedig még jobban.

Az ezerarcú Sarah Paulson

Hollywoodban vannak A SZTÁROK, akiknek minden lépését követi a sajtó, és vannak A SZÍNÉSZEK, akik csak játszanak. Sokszor, sokat, sokfélét. Jól. Nagyon jól. Akik láttán felmerül az emberben a kérdés, hogy „Honnan ilyen ismerős nekem?”, de lövésünk sincs róla, hogy is hívják az illetőt. Sarah Paulson is pont ilyen….

Freddie Mercury

Néhány hónappal ezelőtt elcsíptem egy majdnem kétórás dokumentum filmet Freddieről. Egészen elképesztően intelligens ember volt. Nem mintha ezt nem sejtettem volna, hiszen ahhoz a finomsághoz, ahhoz a tehetséghez, ami neki volt, és amivel élt kellett ész. Mégis, valami botrányosan gyors riposztjai voltak, szellemesek és hihetetlenül frappánsak. Utána még órákig néztem a youtube-ot, és hangosan röhögtem a hapsin. Jobb volt, mint némelyik komoly stand up előadó. A szörnyű kór áldozata, a művész, aki napokkal a halála előtt vallotta be homoszexualitását, és aki mai napig hiányzik. Ilyen hang, ilyen tehetség százévente ha egy születik. Mégis a legjobb benne az, hogy humora mögül kisejlik az ő igazsága: nem tudtok ti semmit rólam…

 

(Június 29. a Meleg Büszkeség Napja, és az 1969-es Stonewall lázadás évfordulója. Olvasd el, ITT, hogy mi történt.)

Hidasi Judit

A Goodstuff Magazin alapítója, főszerkesztője, író, újságíró. Hisz a szavak erejében, a rock and rollban és a nőkben. (És persze a férfiakban...) Jelenleg hatodik könyvén dolgozik, Április út című regénye Szlovéniában érettségi tétel. Elkötelezett híve a szakmájának, az oktatásnak, és az új dolgok felfedezésének. Ide írhatsz neki: goodstuffmagazin@gmail.com Könyveit itt keresd:gabo.hu és publio.hu(És a könyvesboltokban.)

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *