LOADING

Type to search

Ajánlom Főoldal Inspiráció Mozizom

15 film arról, milyen erősek is tudunk lenni mi, nők

Share

Vannak nők , akik nagyszerű cselekedeteikkel képesek másokat inspirálni, és legyőzni az élet legnehezebb kihívásait is. Erősek és függetlenek, bölcsek és sikeresek, tehetségesek és bátrak – íme 15 filmes női karakter, akiktől érdemes tanulnunk!

Megmaradt Alice-nek

Mintha kulcslyukon át tekintenénk be egy család életébe: látjuk félelmeiket, kapcsolataikat, aggodalmaikat és küzdelmeiket. Alice, a film főszereplője bátran szembeszáll az Alzheimer-kórral, így válik az erős nő mintaképévé. Julianne Moore csodás teljesítményével különösen szerethetővé teszi a karaktert; nem meglepő, hogy 2015-ben megkapta a legjobb színésznőnek járó elismerést.

Édesek és mostohák

Egy film érzésekről, anyaságról, odaadásról és a körülményekről, amelyeket nem tudunk befolyásolni. A hősnők összetett, ellentmondásos karakterének köszönhetően a dráma finom szálai egyszer csak összeérnek Susan Sarandon és Julia Roberts fantasztikus játékában. A színésznők a való életben is barátnők, talán ezért akkora az összhang közöttük. Zsebkendőkre mindenesetre szükséged lesz, ha megnézed ezt a filmet.

G.I. Jane

Speciális effektusok és drága harci jelenetek nélkül készült mozi. Egyike azon kevés filmeknek, amelyek az emberi szellem erejét mutatják be – különösen, hogy a címszereplő egy nő. A filmet lenyűgöző pillanatai  és a színészek felejthetetlen alakítása emelik a klasszikusok közé.

 

Elizabeth: Az aranykor

Csodálatos film arról, hogyan vált I. Erzsébet bölcs és erős uralkodóvá. Cate Blanchett fantasztikus a királynő szerepében: fenséges, erős akaratú nő, az angliai aranykor előfutára. Kétségbeesés, szenvedély, árulás, kaland – tökéletes jelenetek, pazar jelmezek és hiteles szereplők teszik emlékezetessé a filmet.

Maléna

Monica Bellucci játssza Malenát, a gyönyörű özvegyet, aki a férfiak vágyálma és a nők irigységének tárgya. Az emberek rosszindulatú pletykákat terjesztenek róla a városban; egyszerre megvetik és álmodoznak róla. Malena karaktere az igazi szépség jelképévé vált, és a film hazai vonatkozása, hogy Koltai Lajos fényképezte, amiért Oscar-díjra is jelölték.

Egy gésa emlékiratai

Egy történet arról, hogy fel kell ismernünk a lehetőségeinket, csak így küzdhetjük le az akadályokat. Egy film arról, hogyan tűnjünk ki a tömegből és ragyogjunk annak ellenére, hogy a körülmények arra sarkallnak, rejtsük el valódi énünket. Ebből a filmből megtanulhatjuk, hogy többek között a bátorság az, ami igazán vonzóvá tehet minket.

Frida

A film egy lázadó nő vágyairól és kiapadhatatlan energiájáról szól. Frida húszéves, amikor feleségül megy az idős, gazdag, megtört, de híres mexikói festőhöz, Diego Rivera-hoz. A film nem csak egy ragyogó művész történetét tárja elénk, hanem egy olyan nőét is, akinek a szeretet és a család a legfontosabb az életben.

Kőkemény Minnesota

Az elvált, kétgyerekes Josey a bányában dolgozik, hogy támogassa családját, és a férfiak kemény világában kell boldogulnia. Kiharcolja magának a tiszteletet, és harcol a szexuális zaklatás ellen is. Kiemelkedő alkotás egy olyan nőről, aki nehéz helyzetben képes újra és újra felállni.

Erin Brockovich – zűrös természet

A film igaz történet alapján készült; a karakán, mégis sebezhető Erin ráébred, hogy nem engedheti meg magának a gyengeséget. Lehet, hogy nem zseni, de kitartása és aggodalma mások sorsa iránt lehetővé teszi számára, hogy elérje a lehetetlent, és győzedelmeskedjen a környezetet és a lakosságot mérgező nagyvállalat fölött. Ha valamit el akarsz adni, egyszerűen csak nézd ezt a filmet! Motivációs célra is kitűnő.

Vasakaratú angyalok

A 20. század elején a nőknek nem volt szavazati joguk. A film arról mesél, hogy a nők milyen erőfeszítéseket tettek, hogy megszerezzék a szavazati jogot Woodrow Wilson elnöktől. Az alkotmánymódosítási kampányt a híres suffragette, Alice Paul vezette.

A szív bajnokai

A film egy népszerű sportoló és egykori árva, Michael Oher igaz története alapján készült. A fiút egy tisztességes, bölcs, erős akaratú és független nő fogadja örökbe, aki segít felépíteni az önbizalmát, amelynek köszönhetően később Oher sikeressé vált. A film minden anya számára inspiráló alkotás, amely Sandra Bullock-nak meghozta a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat.

Elcserélt életek

Az Egyesült Államokban járunk, a 20. század elején. Miután a hősnő bejelenti fia eltűnését a rendőrségen, visszakapja a gyermekét, azonban hamarosan rájön, hogy a fizikai hasonlóság ellenére a fiú valójában nem az ő fia. A szerepet a csodás Angelina Jolie játssza, és tökéletesen megjeleníti a kétségbeesett édesanya karakterét, aki töretlenül hisz abban, hogy a fia életben van.

Az ördög Pradát visel

A divat világa egyszerre káprázatos és kegyetlen. Lehetne ez a film egy a többi vígjáték közül, de Meryl Streep és Anne Hathaway lenyűgöző alakítása élettel és valósághű női karakterekkel töltik meg a filmet.

Coco Chanel

A címszereplő egy öntudatos, tehetséges nő portréja, aki nem fél szembeszállni a társadalom konzervatív, régimódi erkölcseivel és normáival; tehetsége meghaladja a szoros fűzőket, unalmas ruhákat és terebélyes kalapokat. Sokak szerint lassú folyású filmről van szó, szerintünk azonban érdekes a kidolgozott, mély ábrázolásmód, Audrey Tautou pedig kifejezetten kecses Chanel szerepében.

Mona Lisa mosolya

Kevés ilyen nehéz témájú, mégis felemelő filmet ismerünk, mint a Mona Lisa mosolya. Méltóságra, bátorságra és kitartásra tanít, ugyanakkor önálló gondolkodásra is nevel. Az érdekes cselekmény és a tehetséges színészek azt az üzenetet képviselik, hogy kellő magabiztossággal és az önmagunkért való kiállással nőként is megálljuk a helyünket a világban, és elérhetünk bármit, amit csak szeretnénk.

Olvasd el ezt is!

Mami keményen nyomja – 7 színésznő, akik várandósan is forgattak

Tudjuk, hogy mi nők, (sok) mindent kibírunk, ugye? Azt mondják az édesanyák ereje megkétszereződik, amikor gyermeket várnak. Ez a hét színésznő talán élete legjobb alakításait hozta ebben az időszakban! Lena Headey – Trónok harca Az ötödik évad fináléjában már-már látszott a poci, amikor az egyik legkemé…

Forrás

Tags:
Hajdú-Antal Zsuzsanna

Végzettségét tekintve magyar nyelv és irodalom¬–pedagógia szakos tanár, a Léggömbök című ifjúsági regény elsőkötetes szerzője. A könyv 2017-ben bekerült a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanítóképző karának tananyagába. A betűk szerelmese; szeret szétcincálni és újra összerakni mindent, ami szöveg. Hobbija az írás és korrektúrázás mellett a kínai gyógyászat. Imádja az állatokat, a jó vígjátékokat és a tengert. A Léggömbök megvásárolható a kiadó oldalán (gabo.hu) vagy a könyvesboltokban.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *