LOADING

Type to search

Családozom Élem

“Miért nincs még gyereked?” – jön a kérdés, ami olyan, mintha hasba rúgnának …

Share

Asszonyoknak szülni kötelesség, lányoknak dicsőség, – hangzik a Ratkó-korszak szlogenje. De vajon hogy van ez manapság? Nekünk, nőknek tényleg kizárólagos feladatunk a gyerekszülés? És mi van akkor, ha kilógunk a sorból?

Miért nincs még gyereked? Miért nem szülsz? A csapból is ez folyik úton-útfélen, főleg akkor, ha elmúltál már harminc, és megtaláltad a társad. Rokonok, ismerősök és kollégák támadnak nekünk kivédhetetlen kérdéseikkel, pedig számtalan nyomós indok lehetséges, ha valaki (még) nem szül.

Nagy Ő, hol bujkálsz?

Nem nehéz belátnunk, hogy a társkeresés napjaink egyre nehezebb projektjévé vált. Mivel kevés az igazi közösség, a szórakozóhelyek, az internet, a munkahely, vagy szerencsés esetben a baráti társaság (ha van ilyen egyáltalán) válik az ismerkedés színterévé, és nem ritka, hogy sok balul elsült próbálkozást követően jóval harminc felett találunk társra (vagy később ­- sem!). Hiába halljuk mindenhol, hogy most már ideje lenne szüljünk, ha még mindig egyedül hajtjuk álomra a fejünket, és csak álmodozunk arról, hogy valaha családot alapíthatunk.

Kitolódott gyermekvállalás

A mai nők felé elvárás, hogy tanuljanak, hogy diplomázzanak le, hogy eltartsák magukat, hogy férfiak nélkül is megállják a helyüket a munkaerőpiacon. Ennek fényében nem meglepő jelenség, hogy míg anyáink korában a húsz-huszonöt év volt az átlag szülési életkor, manapság ez felugrott 30-35-re. Sokan úgy vélik, a mai nők kizárólag az emancipációnak való elköteleződés miatt, vagy az egyenjogúság iránti küzdelemből, szánt szándékkal szülnek „későn”, és bele se gondolnak abba, hogy a nőkre nehezedő anyagi vagy egészségügyi terhek, esetleg párkapcsolati anomáliák sok esetben megakadályozzák a korai gyermekvállalást.

„Nem akarunk gyereket!”

Bár sokak számára meglepő, de léteznek olyan párok, akik boldogan éldegélnek kettecskén, és eszük ágában sincs gyereket vállalni. Az emberek hajlamosak szörnyülködni ezen, pedig mindenkinek szíve joga meghozni egy ehhez hasonló életre szóló döntést. Ha jobban belegondolunk, valóban az lenne az ideális, ha tényleg csak olyan családba születnének gyerekek, ahol szeretettel várják őket, így jobb, ha elfelejtjük az ítélkezést.

Nem jön össze…

Hátborzongató adat, de Magyarországon megközelítőleg 150.000 meddő pár él. Ők azok, akik hiába hallgatják, hogy kihal a nemzet; ettől ugyanis nem lesznek jobbak az értékeik. Talán számukra a legfájdalmasabb egy olyan nyugati társadalomban élni, ahol háttérbe szorul a gyermekükért küzdő párok erkölcsi és egyéb jellegű támogatása; ahol adott esetben nem engedik el őket a munkahelyről a beültetésekre; ahol kizárólag a gazdasági szempontok számítanak; ahol titkolni kell egy esetleges terhességet, és tilos bevallani, hogy bizony, az ötéves tervükbe beletartozik a családalapítás is.

Egy biztos: minden nőt másképp érint, ha megkérdezik: “és mikor jön a baba?”  Számtalan oka lehet annak, ha egy nő nem vállal gyereket, így mielőtt kialakulna benned egy negatív kép a másikról, érdemes meghallgatnod az ő álláspontját is.

 

Tags:
Hajdú-Antal Zsuzsanna

Végzettségét tekintve magyar nyelv és irodalom¬–pedagógia szakos tanár, a Léggömbök című ifjúsági regény elsőkötetes szerzője. A könyv 2017-ben bekerült a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanítóképző karának tananyagába. A betűk szerelmese; szeret szétcincálni és újra összerakni mindent, ami szöveg. Hobbija az írás és korrektúrázás mellett a kínai gyógyászat. Imádja az állatokat, a jó vígjátékokat és a tengert. A Léggömbök megvásárolható a kiadó oldalán (gabo.hu) vagy a könyvesboltokban.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *