LOADING

Type to search

Ajánlom Ez+az Mozizom

8 film, amit képtelenek vagyunk kitörölni a gyerekkorunkból…

Share

Egészen egyszerűen szeretünk nosztalgiázni… És ezekkel a csodás filmekkel lehet is! 

Vannak olyan filmek, amik arra emlékeztetnek minket, hogy milyen gondtalan volt a gyermekkorunk és fiatalságunk. De ezek között a filmek között vannak olyanok, amik annyira mély nyomot hagytak bennünk, hogy képtelenség elfelejteni egy-egy jelenetet, vagy magát az egész filmet. Te hányra emlékszel a következő film közül? Ugye mindre?

 

A 80-as évek közepén született gyereknek kitörölhetetlen pillanat volt, amikor megszakították a vasárnap délutáni Disney maratont, mert elhunyt Antall József miniszterelnök 1993-ban. Szakdolgozatok sokasága született a témában, mely ennek a generációnak tényleg örök emlék maradt. De a mesesorozatok mellett emellett rengeteg olyan filmet láttunk otthon a jó öreg videó kazettás lejátszón, vagy éppen moziban, amiknek egyes jeleneteit (vagy az egészet) nem tudjuk feledni. Ne tagadd, a következő 8 filmből te is mindre emlékszel!

“Fuss Bambi! Ne nézz vissza! Csak fuss!”

Egy egész generáció tanulta meg a Disney mesefilmje által, hogy mennyire múlandó az élet. Mindenki szomorkodott, amikor Bambi anyukája meghalt a filmvásznon. Ezt a momentumot az egyik legszomorúbb gyerekfilmes jelenetként tartják számon és nem véletlen, valóban szomorú. A következő generáció az Oroszlánkirály című mesénél élhetett át ilyet, amikor Mufasa szintén életét vesztette.

“Nem én vagyok az apád!”

A jó és a gonosz közötti harc ékes példáit kaptuk a 80-as évektől és természetesen a Csillagok háborúja filmekben jócskán volt ilyen. Az eredeti változatban “Nem én vagyok az apád!” címmel hangzott el az a bizonyos mondat, de ezt végül megváltoztatták. Helyette a “Luke, én vagyok az apád!” rész került be, ami megjegyezhetőbb és jobban megragad az emberek emlékezetében. És ez így is volt! A jelenetben, ahol Darth Vader, azaz a Sötét nagyúr legyőzi a Luke Skywalkert nem fénykarddal történik, hanem ezzel az egyetlen mondattal.

via GIPHY

“Nincsen felettem hatalmad”

Az 1986-os Fantasztikus labrintus című filmben rengetegen féltek Jarethtől, a manókirálytól, aki az alvilág ura volt. A filmben David Bowie alakította a különös királyt, akivel Sarah utazása során találkozik. A király képes varázsgömböket készíteni, és megpróbálja az uralma alá hajtani a lányt, aki nem áll ellen neki és végül legyőzi őt.

“Itthon hagytak a szüleim”

Ki ne szeretett volna Kevin McAllister helyében lenni a Reszkessetek betörők! című filmben? Ám Kevin és története rávilágította arra a gyerekeket, hogy nem buli egyedül otthon maradni, és önellátóvá válni. A bátor srác furfangosan elbánik a két betörővel, de a film legvégén jön a tanulság: kiderül, hogy a legfontosabb a család egysége. Meg, hogy ne engedd el a bátyád madárpókját, és ne dézsmáld meg a zsebpénzét!

“Csak akkor mentheted meg a gyermekeidet, ha vissza tudsz menni, és nem felejted, hogy ki vagy.” 

Wendy mondta ezt Pán Péternek, azaz Peter Banningnek, aki túlhajszolt ügyvédként elfelejtett feleségével és két gyermekével törődni. A férfi a sok teendője miatt nem ér rá elmenni a családdal egy összejövetelre, mire éjszaka megjelenik a mesékből ismert gonosz Hook kapitány és elrabolja a gyerekeit. Peternek csak egy esélye van, hogy megmentse őt, és ebben segít neki Giling galang a tündér, és még néhányan. De ahhoz, hogy a gyerekeket elhozza Sehol szigetről újra meg kell tanulnia szeretnie és becsülnie a családját.

“Ó, hát ezt mindenki tudja. Ősszel füstölt szalonnává és sonkává válik minden malac.” 

Gyerekként a Babe a kismalac című filmből azt a kegyetlen igazságot is meg kellett tanulnunk, hogy a cuki kis állatok nem élnek örökké. Ahogy a baromfiudvar többi lakója, úgy Babe sorsa is az, hogy a tányérunkon végezzék.  Mennyire szomorú. Te nem sajnáltad a kismalacot és a többi állatot?

via GIPHY

“Bízz bennem” 

A Dzsungel könyve című Disney mesét nehéz elfelejteni. Főleg a kígyót, Kát, aki behízelegve próbálja rávenni Mauglit, hogy legyen a barátja, vagyis a vacsorája. Szerencsére Balu ott van, hogy megóvja a kisfiút a dzsungelben rejlő veszélyektől. A gyerekként ezt a mesét nézve megtanulhattuk, hogy mit jelent a barátság, és hogy nem minden állat kedves.

“Soha nem voltak olyan barátaim, mint tizenkét éves koromban.”

Az Állj mellém című film kultikus volt a maga idejében. A híres horrorkönyv író Stephen King jegyezte a film alapjául szolgáló novellát, ami rémisztő és nyugtalanító is egyben. A történet négy barátról szól, akiknek egyik nap eltűnik a pajtásuk. Később egy másik fiúcsapat ismeretlen holttestet talál az erdei vasútvonal mellett, ám mire a srácok megpróbálnák kideríteni, hogy ki is halt meg, az ellenkező banda eltünteti a nyomokat. Megindul a harc a két fiúcsapat között, ami nagyon lélekölő és feszültségekben gazdag. Az igaz barátság és bajtársiasság igazi bizonyítéka a film, ami naturálisan mutatja be, hogy a tizenéves gyerekek is lehetnek kegyetlenek. Nagyon kegyetlenek.

via GIPHY

forrás

Te melyik mesét és filet láttad anno? Melyik, amire még mindig emlékszel? Várjuk a kommenteket! 

Apák a filmeken – a 10 legjobb!

A védelmező, aki mindig jelen van. Apa. A lányok első szerelme, a fiúk első példaképe. A filmtörténelem kedvenc apáiból válogattunk. Brian Mills – Elrabolva Más talán kétségbe esne, ha az albán maffia elrabolná a lányát. Brian Millsnek azonban mindene megvan, ami egy küldetéshez kell: kiképzése, kapcsolatai, és …

Tags:
Babicz Anett

A Social Media világában élek, amiből az olvasásba menekülök. Mindig hordok magamnál könyvet, még akkor is, ha csak a boltba ugrom le. Vidéken nőttem fel, amit imádok, de Budára járok haza. Legszívesebben állandóan utaznék, és célom, hogy a világ összes (cuki) állatát megsimogassam.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *