LOADING

Type to search

Élem

Katy Perry, a nő mint hús – egy botrányos videó margójára

Share

Tudom, nem kéne mindenen felhúznom magam, de most ez komoly?! Nem tudtok már mit kitalálni?

Annak, aki még nem látta íme a vidijó, ami minimum idegesítő, de inkább olyan “azonnal kikapcsolom, mert hányok” kategória:

Szóval a művésznőt kiveszik a hűtőből, panírozzák, olajozzák, megfőzik, tálalják. Aztán a lába közül kinő egy rúd, amire rápattan, táncot lejt, az étteremben lévő embereket pedig lemészárolják, majd végül egy pitébe sütve Katy elfogyasztja. Őket. Bár ezt nem látjuk. De gondoljuk.

Nu.

Szóval persze ebből lett botrány Ámerikában. Először is, hogy a kannibalizmust élteti, de ezt persze mi nem hisszük, mert nem erről van szó. Ez egyértelmű. Sokkal több bajom van más (szerintem) rossz üzenetekkel.

Először is kezdjük azzal, hogy ha a Katy által magyarázkodásként felhozott érveket nézzük, miszerint a klip lényege PONT az, hogy a női testet ne tekintse senki egy darab húsnak, akkor miért is pattanik rá a művésznő a rúdra? Sugallván ezzel azt, hogy mégiscsak ő egy darab hús, szép és formás és ennyi?

Ha egyébként a klip nélkül hallgatod a dalt, nincs vele semmi gond, közepes nóta, tucat darab, volt már ennél sokkal jobb dala is, mert egyébként én például kifejezetten kedvelem, és tehetségesnek tartom. Kiemelkedő zeneszerző, aki nem csak magának, hanem másoknak is bőven írt slágereket.

Nem azt mondom, hogy öltözzön könyvtárosnak, és népszerűsítse az olvasást (egyébként, de) de hát jajisztenem isztenem.

Szóval, ha már arról beszélünk, hogy ne legyen csak egy darab hús a nő teste, akkor nézzük meg miről is szól a dal szövege?

Let me take you
Under candle light
We can wine and dine
A table for two
And it’s okay
If you take your time
Eat with your hands, fine
I’m on the menu

‘Cause I’m all that you want, boy
All that you can have, boy
Got me spread like a buffet
Bon appétit, baby
Appetite for seduction
Fresh out the oven
Melt in your mouth kind of lovin'”
Szóval ő van az étlapon, lássunk neki két kézzel, hajrá. Volt már ilyen egyébként, Shakira néhány éve szintén be lett olajozva, vonaglott is rendesen, Beyoncé pedig majd’ mindig ott találja magát valami asztalon, szóval nem vagyunk ezen meglepődve.
Mivel Madonnán nevelkedtünk megértjük, hogy kell a botrány, meg hogy olyan nagy a média zaj, hogy már mindent, de tényleg mindent ki kell próbálni, hogy ránk figyeljen a sajtó, és a közönség.
Ma már nem elég kiállni egy szál gitárral, én személy szerint éjszakánként sírok emiatt, de legyen, én vagyok a vén, a következő generáció jöjjön, törjön utat.
Ez mind oké.
Azt viszont nem értem, hogy miért kell valamit belemagyarázni, ami nincs. Mert szerintem ebben nincs feminin üzenet. Én egy vonagló nőt látok, akinek a teste pont ÚGY van mindig fotózva, hogy iszonyat szexi legyen, tökéletes, és pont ne látszódjanak az intim részei. Bizonyára férfiak milliói csorgatják rá a nyálukat – tegyék. De akkor ne magyarázzuk, hogy a nő nem egy darab hús.
Mert drága Katy, ebben a klipben sajnos pont azt üzened. Hogy nem vagy más, mint egy darab hús, és még élvezed is.
Aztán fordul a kocka. Vagyis inkább az asszony. Le az asztalról, rá a rúdra. Jön a szexi tánc. Szuper. Majd a csábítás után a fekete leves: ki lesztek nyírva mind. A séfek a művésznő parancsára kaszabolnak, van nagy összekacsintás, és az üzenet: azt hittétek szabad nektek, pedig nem.
Én meg zavartan nézek a tévére, bazi öregnek érzem magam és nem értem.
Most ez akkor mi volt? Be legyek-e panírozva vagy sem?
(Ha te is Madonnán nevelkedtél ezt is olvasd el:)

Észrevetted már, hogy mindenki Madonnától nyúlja az ötleteket?!

Úgy tartják, hogy az utánzás a hízelgés legőszintébb formája. Nos, ha ez így igaz, akkor a könnyűzene legtöbb szereplője nagyon szeret Madonnának hízelegni. Bár saját bevallása szerint is a popzene királynője gyakorta inspirálódott saját karrierje során a nagy elődök által, tagadhatatlan, hogy a kortárs éneke…

Tags:
Hidasi Judit

A Goodstuff Magazin alapítója, főszerkesztője, író, újságíró. Hisz a szavak erejében, a rock and rollban és a nőkben. (És persze a férfiakban...) Jelenleg hatodik könyvén dolgozik, Április út című regénye Szlovéniában érettségi tétel. Elkötelezett híve a szakmájának, az oktatásnak, és az új dolgok felfedezésének. Ide írhatsz neki: goodstuffmagazin@gmail.com Könyveit itt keresd:gabo.hu és publio.hu(És a könyvesboltokban.)

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *