LOADING

Type to search

Élem Főoldal Utazom

Hat tipp, hogy a külföldi utazás ne váljon rémálommá

Share

A múlt héten bombaként robbant a hír: egy utazási iroda ismét becsődölt, az utasok kint ragadtak, vagy el sem tudtak indulni a megérdemelt nyaralásra. A biztosító vajon fizetni fog mindenkinek? Szakértővel jártunk utána, hogy hogy előzheted meg a kellemetlen “meglepetéseket.”

Mindenkinek mást jelent az álomnyaralás: tengerparti sütkérezés, barangolás a hegyekben, séta a városi forgatagban. Egy valami azonban mindnyájukban közös: biztonságra és nyugalomra vágynak. A pihenés, a feltöltődés, a pozitív élményekkel teli nyaralás azonban nem minden utazónak adatik meg. Elég csak arra gondolni, hány és hány hír szól csődbe ment utazási irodákról, külföldön rekedt utasokról, le nem foglalt repülőjegyekről és ki nem fizetett szállásokról, szolgáltatásokról.

Mégis, mit tehetsz, hogy megelőzd a kiszolgáltatottságot, a bosszankodást és az előre nem tervezett többletkiadásokat?

Nos, mindenekelőtt kihangsúlyoznám, egy szabályszerűen működő utazási iroda esetében csekély a kockázata annak, hogy ha a nyaralásotok ideje alatt esetleg csődbe menne, külföldön ragadjatok. Adódhatnak persze plusz költségek, – amelyek bizonyos elemeit később térítik majd meg – lehet, hogy rövidebb lesz a nyaralás a tervezettnél, de garantáltan gondoskodnak a hazajöveteletekről. Ha pedig még elutazásotok előtt derül ki a fizetésképtelenség, számíthatsz arra, hogy a befizetett előleget, díjakat visszakapod majd. Legalábbis a rendelkezésre álló fedezet erejéig. Ugyanakkor, ha engedéllyel nem rendelkező, nyilvántartásba nem vett vállalkozással kötsz szerződést, – a vagyoni biztosíték hiánya miatt – hatalmas rizikót vállalsz.

Természetesen a leggondosabb tervezés ellenére is adódhatnak nem várt, bosszúsággal teli és anyagilag megterhelő helyzetek, ugyanakkor a kockázatok minimalizálása érdekében te magad is sokat tehetsz.

Olyan utazási irodát válassz, amely szerepel a Budapest Főváros Kormányhivatala által vezetett nyilvántartásban!

Jó, ha tudod, hogy Magyarországon csak olyan vállalkozás végezhet legálisan utazásszervező, utazásközvetítő tevékenységet, amelyet Budapest Főváros Kormányhivatala nyilvántartásba vett. Ennek pedig olyan fontos feltételei vannak, mint a vezető tisztségviselők büntetlensége, a köztartozás mentesség és a tevékenység folytatásához szükséges szakképesítés. Utazásszervező tevékenységet folytató vállalkozások esetében pedig a vagyoni biztosíték adása is megkerülhetetlen kötelezettség. Fontos és némileg megnyugtató feltételek, igaz?

Épp ezért, ha találsz egy kedvezőnek tűnő utazási ajánlatot, még az utazási szerződés megkötése és az előleg kifizetése előtt célszerű tisztáznod, szabályszerűen működő vállalkozással van –e dolgod.

Ehhez az mkeh.gov.hu oldalon található, rendszeresen frissített lista nyújt segítséget.

Csak olyan vállalkozással köss szerződést, amely utazásszervező tevékenységre is jogosult!

Fontos kihangsúlyozni azt is, hogy a Budapest Főváros Kormányhivatala által vezetett nyilvántartás szereplőinek csak egy része utazásszervező. Azok a vállalkozások, amelyek csupán utazásközvetítésre jogosultak, utazást nem szervezhetnek, utazási csomagot nem állíthatnak össze, jogszerűen mindössze a mások szolgáltatásait értékesíthetik.

Az, hogy egy adott vállalkozás jogosult –e utazásszervező tevékenységre, úgyszintén kideríthető az mkeh.gov.hu oldalon közzétett listából.

Ha utazásközvetítőnél foglalod le az utat, nézz utána, melyik vállalkozással kerülsz szerződéses kapcsolatba!

Amennyiben olyan vállalkozásnál foglalod le az utat, amely csak utazásközvetítő tevékenységre jogosult, nem vele, hanem az utazásszervezővel kerülsz szerződéses viszonyba. Mivel utóbbi felel a teljesítésért, az utazási szerződés aláírását megelőzően célszerű utánajárni, ki is a tényleges szervező és legálisan tevékenykedik –e.

Legalább két, egymáshoz kapcsolódó turisztikai szolgáltatást vásárolj!

Egy fontos dolgot még egyszer kihangsúlyoznék: a szabályszerűen működő utazási irodának rendelkeznie kell úgynevezett vagyoni biztosítékkal. Ennek terhére hozzák haza az utasokat, illetve térítik vissza a már befizetett díjakat fizetésképtelenség esetén.

A vagyoni biztosíték ugyanakkor csak akkor nyújt fedezetet a hazaszállítására, a már befizetett előleg, részvételi díj visszafizetésére, ha utazási csomagot, azaz legalább két egymáshoz kapcsolódó turisztikai szolgáltatást vásárolsz. Épp ezért célszerű lehet a szálláson felül például a repülőjegyet is az utazási irodán keresztül lefoglalni.

Mit tehetsz, ha megtörtént a baj és kiderül, az utazási iroda csődbe ment?

Vedd fel a kapcsolatot a biztosítékot adó biztosítótársasággal vagy pénzintézettel!

Nos, ha csődbe megy az utazási iroda, nem az érintett vállalkozással, hanem a vagyoni biztosítékot adó biztosítótársasággal vagy pénzintézettel kell kapcsolatba lépned. Ők lesznek azok, akik – a fedezet erejéig – helytállnak.

A helytállásra köteles biztosító vagy pénzintézet elérhetőségét a vagyoni biztosíték hozzáférhetővé tételéről gondoskodó Budapest Főváros Kormányhivatala teszi közzé. Adatait egyébként kiderítheted a fentebb már említett nyilvántartásból és az utazási szerződésből is.

Őrizz meg minden utazásotokhoz kapcsolódó dokumentumot!

Ahhoz, hogy kárigényedet érvényesíteni tudd, elengedhetetlen az utazási szerződés, a befizetési bizonylat, a szállásdíj megfizetését igazoló számla megőrzése.

A biztosítékot adó biztosítótársaság vagy pénzintézet felé az utazási szerződés bemutatásával igazolhatod jogosultságodat. Ez a dokumentum többek között tartalmazza az utazásszervező és az utas adatait, a megrendelt szolgáltatás és a külön felszámításra kerülő adók, illetékek, egyéb kötelező terhek összegét. Ez a dokumentum lehetővé teszi annak megállapítását, kivel szerződtél, milyen szolgáltatásokért és mekkora összegű díj fejében. A díj tényleges megfizetését a befizetési bizonylat bemutatásával tudod bizonyítani.

Ha pedig épp külföldön vagytok, amikor az utazási iroda csődbe megy, és emiatt csak azzal a feltétellel engednek vissza benneteket a szállodai szobába, ha zsebből, visszamenőleg kifizetitek az ott töltött napok díját, ha másik szállást kell keresnetek az éjszaka közepén, az átadott összegekről kérj számlát és tartsd is meg egészen addig, amíg le nem zárul a kárrendezés!

[message type=”success|error|info|notice”]

A cikket dr. Farkas Nóra, a kismamáknak és kisgyermekes anyukáknak szóló, közérthető jogi tanácsokat nyújtó Anyaközlöny szerzője írta.
Hasznosnak találtad? Jogilag megalapozott, ugyanakkor világos és egyértelmű válaszokat keresel a kérdéseidre? Nézz be Nóra weboldalára vagy kövesd a Facebookon!
Az elérhetőségeim:

[/message]

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *