LOADING

Type to search

Élem Inspiráció

Lassíts, amíg még nem késő – intő jelek, amelyek arra figyelmeztetnek, hogy itt az ideje visszavenni

Share

Szűkös határidők, verejtékes beadások, percekbe sűrített, lopott kávészünetek, bűntudatos szabad napok, állandó kimerültség – még nyáron sem tudsz lazítani? Vigyázz, mert ha nem vagy hajlandó leállni, könnyen ráfázhatsz! Velem megtörtént…

Totálisan összeomlottam. Csak ültem a megtört kocsi volánja mögött és kétségbeesetten próbáltam összerakni a darabjaim.

Ez volt az a nap, amikor rádöbbentem, hogy lassítanom kell, világossá vált számomra, hogy az életem már rég nem rólam szól, hanem azokról az emberekről, akiknek tartozom. Tartozom az hétköznapjaimmal, az estéimmel, a hétvégéimmel, a munkámért vállalt felelősséggel – és a maximalizmusom nem hagyta, hogy „lógjak” bárkinek is!

Önként és dalolva adtam el a lelkem az ördög rabszolgáinak és vele együtt az időm, a figyelmem és a boldogságom. Aztán rá kellett ébrednem, hogy semmi sem ér ennyit… Még a kimagasló egzisztencia sem.

…Ültem a volán mögött és zokogni kezdtem. Addigra már eljutottam oda, hogy nagy ívben tettem rá, mit szólnak mások, ha elárulom, hogy valójában szarul vagyok; kiestem a szerepemből. Vadul telefonálgatni kezdtem, és csak akkor nyugodtam meg, amikor két órával később kifogytam a szavakból – megígértem magamnak (és a barátaimnak), hogy soha többet nem döntöm le a határaimat és gázolok bele a saját tűrőképességembe ilyen durván.

Azóta már felismerem az intő jeleket, örökre belém égtek. Te vajon felismered őket?

Sürgősen tehermentesítsd magad, ha a következőket tapasztalod:

 • Az életed alappillérei közül hirtelen egy időben több is meginog: család, munkahely, egészség, otthon.
 • Egy teljesen új munka- vagy feladatkör, készség elsajátítása áll jelenleg a fókuszban, de mellette ugyanúgy hajszolod magad, mint eddig; például most kezdted gyakorolni az anyai szerepkört, vagy épp kineveztek.
 • Teljesen felborult a balansz a munka, magánélet és a pihenés között; nem tudsz priorizálni, összekavarodtak a fontossági szintek.
 • Állandó kimerültségre panaszkodsz, „soha semmire nincs időm”-szindrómában szenvedsz, folyton kapkodsz, sietsz mindenhova, mégis késve érkezel.
 • Bárhol is vagy épp, nem tudod elengedni magad, már a következő napirendi ponton pörögsz, vagy azon, hogy mindeközben hol kellene lenned.
 • Azt érzed, elvesztetted önmagad, szinte azt se tudod, ki vagy igazán.
 • Egyre sűrűbbek az olyan pici balesetek (jó esetben még csak ilyen formában jönnek hozzád a jelzések), mint a „beütöttem a térdem”, „elvágtam az ujjam”, „kiöntöttem a kávét”.
 • A legkisebb bakikat, elbotlásokat is óriási kudarcként éled meg; borzasztóan zavar, hogy nem tudsz mindenütt helyt állni.
 • Hetek óta nem mozdultál ki, nem találkozták a szüleiddel, barátaiddal, még takarítani sem volt alkalmad, mert a teendőid annyira a fejed fölé tornyosultak.
 • A legtöbb feladatot rutinból nyomod, de előfordul, hogy leblokkolsz és képtelen vagy gondolkodni, olyan, mintha „kiégett volna az agyad”.
 • A pénzt, amiért kőkeményen megdolgoztál, leginkább gyógyszerekre költöd, vagy pihen a bankban, a helyett, hogy befizetnéd magad egy utazásra, wellnesselnél, kényeztetnéd magad (na de mikor?!).

Hogy mi az, amit tehetsz?

 • Valamit valamiért: tanulj meg lejjebb adni a (sokszor túlzóan magas) igényeidből.
 • Légy türelmes, elnéző magaddal szemben.
 • Szervezd át az életed úgy, hogy másoknak is delegálni tudj a kötelezettségeidből, egyszerűsítsd le a napjaid.
 • Fogalmazd meg, hol a határ, mi az, amit már nem bírsz és ne szégyeld mások előtt sem beismerni, ha valami nem megy.
 • Állj ki magadért, nem kell „superwomen”-nek lenned!
 • Azonnal menj el szabadságra, hiszen neked is jár a nyaralás.

Pár hét és hidd el, sokkal jobban fogod érezni magad, szó szerint mázsás súlyok kerülnek le a vállaidról. Kitisztul az agyad és a kilátástalannak tűnő helyzetek is könnyebben kezelhetővé válnak.

Itt az idő, hogy te is elkezdj jógázni – mert a legjobb dolog, ami történhet veled!

Amikor a szerkesztőségben szóba jött, hogy miért is kéne mindenkinek jógázni, egyikőnk sem talált egy érvet sem arra, hogy miért is NE csináljuk. Szöllősi Timi utána járt, hogy hányféle, hogy kinek jó, és merre indulj, ha jógáznál. Amikor nyolc éve először találkoztam a jógával, még nem tudtam igazán, hogy …

Tags:
Plézer Panna

Nomen est omen – avagy a név kötelez; de Panna nem csak az alliterációt használja szívesen írásaiban, hanem minden egyéb költői eszközt is. Kamasz korában kétszáznál is több verset írt, azóta viszont átnyargalt a prózai vonalra. Főállásban irodavezetőként tevékenykedik egy építőipari közbeszerzésekkel foglalkozó cégnél, amit ugyan nagyon szeret, de a hobbiját; az írást talán még ennél is jobban. Cikkei megírásakor gyakran felhasznál angol irodalmat is; szívesen fordít és fogalmaz át (egészít ki saját véleményével) idegen nyelvű írásokat. Napi Panni elnevezéssel egy népszerű közösségi portálon rendszeresen – és kissé rendszertelenül- posztol az Élet „nagy dolgairól”.

 • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *