LOADING

Type to search

Ajánlom Családozom Inspiráció Kipróbáltuk

Újrakezdésből jeles – interjú Gáborral és Anettel, a MakiMaki Design alapítóival

Share

A MakiMaki Design története kicsit más, mint a többi hazai designer termékekkel foglalkozó vállalkozásé. Az alapítók, Gábor és Anett kacskaringósabb utat jártak be, így találták meg az utat a modern gyerekszoba dekorációhoz. A házaspár nem félt az újrakezdéstől, és bátorságukból valami egészen fantasztikus kerekedett.

Hogyan indult a MakiMaki Design, tudnál mesélni az előzményekről?

Már jó néhány éve nyomtatott termékek tervezésével és gyártásával foglalkoztunk. Csináltunk névjegyeket, szórólapokat, reklámdekorációs termékeket, autódekorációt – mindenféle cégnek a cirkusztól a mérnökirodáig.A cég jól ment, arra gondoltunk, hogy elérkezett az idő arra, hogy belevágjunk egy építkezésbe, ahol a gyerekeinknek külön szobája lehet. Ez elég bátor döntés volt, nem is tudtuk, mibe vágunk bele.Három költözés egy éven belül, két síró kisgyerek, folyton késő kivitelezők – minden a feje tetején állt. Ebben a közel sem idilli helyzetben tovább tornyosultak a problémák: sorra meghibásodtak a nyomtatóink, egyre többször kaptunk sérült alapanyagokat, elromlottak a gépeink. Ez nagyon visszavetette a vállalkozásunkat, olyannyira, hogy néhány hónap múlva fel is kellett számolnunk ezt a cégünket.

Ez nehéz időszak lehetett. Hogy tudtatok felállni innen?

Gyerekoromban megtanultam, hogy ha valaki padlóra kerül, akkor fel kell állni és újra kell kezdeni, úgyhogy a kezdeti sokk után kicsit sajnáltuk magunkat, de aztán hamar elkezdtük keresni a kiutat.

 

[message type=”success|error|info|notice”]

Kövessétek a MakiMaki Design-t itt:

https://shop.makimakidesign.hu

https://makimakidesign.hu

[/message]

 

Hogyan találtátok meg azt a bizonyos kiutat?

Ez szinte magától jött. Mikor beköltöztünk az új otthonunkban, adott volt a feladat, hogy a gyerekek szobájának dekorációját mi magunk készítjük el. Szerencsére a nyomdai gépeink és a tapasztalatunk megvolt ahhoz, hogy saját gyártású termékekkel foglalkozhassunk. Alaposan beástuk magunkat a modern gyerekszoba dekoráció témájába, sok ötletet gyűjtöttünk, rengeteg új termék ötletét vázoltuk fel. Elővettük a régóta fiókban porosodó terveinket, ötleteinket – így készültek el az első saját tervezésű gyerekszoba dekorációink.

A gyerekeitek hogyan viselték ezt az időszakot?

Ez tényleg nehéz időszak volt, és a gyerekeink felé itt keletkezett némi adósságunk: nem töltöttünk együtt minőségi időt. Amikor lezárult az előző cégünk haláltusája, utána végre tudtunk elég időt együtt tölteni a gyerekeinkkel. Sok új ötletet adott a gyerekeinkkel együtt töltött idő, a közös rajzolás, a közös alkotás.

Nagyon tetszik a névválasztás. Honnan jött az ötlet?

A feleségem korábban így becézett engem, és amikor az új vállalkozás nevén gondolkoztunk, ez azonnal eszünkbe jutott. Olyan nevet akartunk, ami kedves, egyedi és mosolyra derít. A visszajelzések alapján úgy tűnik, hogy sikerült jó nevet találni.

Mi az, amit most, ebben az új vállalkozásban máshogy csináltok, mint eddig?

Próbálunk többet foglalkozni tervezéssel, méréssel és persze tudatosabbak lenni a marketingben. Sokat segített, hogy jobban elkezdtünk odafigyelni ezekre. Folyamatosan figyeljük a hazai és nemzetközi trendeket.

Hol tart most a MakiMaki Design?

Még nagyon az út elején vagyunk.  Szerencsére egyre többen keresnek meg bennünket és egyre többen ajánlanak barátaiknak, ismerőseiknek – tehát úgy tűnik, hogy vannak, akiknek tetszik, amit csinálunk. Azon dolgozunk, hogy fejlődjünk és egyre több vásárlót, viszonteladót szerezzünk. Korábban minden munkát elvállaltunk: a hagyományőrző egyesületektől kezdve a bringaszerelő műhelyekig mindenkinek dolgoztunk – de most már csak a MakiMaki Design és a modern gyerekszoba dekoráció az, amire koncentrálunk.

Milyen a visszajelzések érkeznek a termékekkel kapcsolatban?

Az a legjobb, amikor valaki találkozik a termékeinkkel és annyira megtetszenek neki, hogy megvásárolja és ajánlja a barátainak. Bizakodásra ad okot, hogy már többen megkerestek azzal kapcsolatban, szeretnének velünk dolgozni viszonteladóként.

Melyik a legjobb része a vállalkozásnak?

Igyekszünk olyan dolgokat csinálni, amelyeket mi magunk jónak tartunk és lelkesedünk érte. Amikor olyan visszajelzést kapunk, hogy valaki találkozik a termékeinkkel és ugyanúgy lelkesedik értük, mint mi, az nagyon klassz és motiváló.

Férj és feleségként, együtt dolgoztok a vállalkozásban. Ez mennyire nehéz vagy éppen könnyű helyzet?

A folyamat legelejétől a legvégéig mindketten teljesen kivesszük a részünket a munkából. Nálunk még nincs olyan rend és szervezettség, mint egy klasszikus irodai környezetben. Úgy dolgozunk, mintha egy méhkasban lennénk. Ha bejönnek a rendelések, mindketten teljes gőzzel nekilátunk a munkának. Van, hogy én csomagolok, a feleségem számláz, vagy éppen fordítva. Mindent együtt csinálunk és nagyon jól működünk együtt.

Mekkora elfoglaltságot jelent a vállalkozás az életetekben?

Mindent olyan szemszögből nézünk, hogy két kisgyerekünk van, akik a rendelkezésre álló időt és teret kitöltik, ezért komoly kihívás, hogy találjunk egybefüggő időt arra, hogy a MakiMaki Design marketingjével, tervezéssel és a gyártással is tudjunk foglalkozni. Egyelőre nincs olyan, hogy “most van egy kis időm”.  A lényeg, hogy arra nagyon figyelünk, hogy a gyerekeink elegendő figyelmet kapjanak. Ha együtt vagyunk velük, nem nyomkodjuk a telefonunkat, nem olvasunk emailt, tényleg csak rájuk figyelünk.

Mi a legfontosabb szempont a termékek megalkotásánál?

Fontos, hogy a MakiMaki Design nem mások által gyártott termékeket ad el, hanem saját magunk tervezzük meg a termékeinket, házon belül gyártjuk le őket és saját magunk értékesítjük őket. Ez sokkal nagyobb elköteleződést jelent a termékeink és az egész folyamat iránt. Skiccelés után számítógépen is megrajzoljuk a gyártáshoz szükséges grafikai anyagokat. Ezután házon belül megtörténik a termékek gyártása, ami azt is jelenti, hogy elvágjuk az ujjunkat, mintát csiszolunk a körmünkbe és összefestékezzük a ruhánkat.

Mi az, ami egyedivé teszi a termékeket?

Mi abban hiszünk, hogy a gyerekek az első pár évben magukba szívnak minden a környezetből: amit látnak, amit tapintanak, amit éreznek. Ezt az időt kell kihasználni arra, hogy elültessük a jó ízlés magjait. Úgy gondoljuk, hogy a gyerekek fejlődésére nagy hatással van a gyerekszobájuk berendezése, dekorációja – ezért foglalkozunk ilyen lelkesen a gyerekszoba dekoráció témájával. Sokat rajzolunk és alkotunk a gyerekeinkkel és ezekből a munkákból nagyon jól látszik, hogy mit szeretnek a gyerekek, mi az, ami tetszik nekik. Ők az első számú inspirációk és egyben a legszigorúbb zsűri.

Mit szeretnének elérni, hogyan látjátok magatokat a jövőben?

Gyerekkoromban volt egy mese, ahol két egér be volt zárva egy kalitkába. A mese mindig úgy kezdődött, hogy az egyik egér azt mondta: “Ma meghódítjuk a világot” – én pont így szoktam felkelni az ágyból. A feleségem óvatosabb, mint én. Mindig ő az, aki igyekszik helyre rántani, ha elszállnék a tervekkel. Mindenesetre rövidtávú terveink között szerepel, hogy minél több viszonteladónk legyen és üzletet is tudjunk nyitni.

Hol lehet személyesen is megtekinteni a termékeket?

Úgy gondolom, hogy fontos része az élménynek, hogy az érdeklődők a kezükbe tudják fogni a termékeinket. Mivel, mi magunk egyelőre nem tudjuk megoldani, hogy személyesen is jelen legyünk baba vásárokon, ezért jelenleg még csak viszonteladóinknál lehet a termékeinkkel személyesen is találkozni.

Készültök valamilyen újdonsággal?

Rengeteg új dolog lesz. Hegyekben állnak az új termékek, amelyekből már elkészültek a próba darabok, de még nem kerültek bemutatásra. Ebben az évben nagyon sok újdonságunk lesz. Készülünk bevezető kampánnyal az új termékekhez és hamarosan mindenki találkozhat majd vele, akit érdekel a modern gyerekszoba dekoráció világa.

Naná! Hogy érdekel!

Kövessétek ti is a MakiMaki Design Facebook oldalát ITT! 

Ha bevásárolnál termékeikből IDE kattints!

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *