LOADING

Type to search

Élem Inspiráció

“To do lista” szakítás után, mert muszáj, hogy jobban legyél!

Share

Szakítani mindig rettenetes. Akkor is, ha rossz volt a kapcsolat, és akkor még inkább, ha váratlanul ért bennünket.

Egy pszichológus szerint a szakításban az a legnehezebb, hogy nem csak egy veszteséget hoz fel, hanem az életünk több kudarcát egyszerre. Olyanokat is, amelyek egyébként nem is viselnének meg. Magyarán szakításkor az ember lánya úgy érzi, hogy senki nem szereti, utálja a munkáját, a barátai is elhagyták és úgy egyáltalán… Egy kész csődtömeg. A jó hír, hogy ez a szakasz nem tart soká, és egyáltalán nem is igaz.

Álljon itt néhány gondolat mindenkinek, aki éppen kemény időszakon megy át.

1. Légy gyengéd önmagadhoz.

Jó ha tudod, hogy a fájdalom teljesen normális érzés, enyhülni fog és nem őrültél meg. Ha rosszul alszol, ha nyugtalan vagy, ha folyton sírsz az is rendben van. Engedd meg magadnak.

2. Nem viszed túlzásba

A gyász egyes fázisaiban mindenki másként viselkedik. Ha a barátaiddal vagy, ők tudják, hogy egyáltalán nem reagálod túl a dolgokat, hiszen a fájdalmad valós. Ezen át kell esned.

3. Borulj ki

Igen, még azt is szabad. Természetesen ne tegyél kárt semmiben, és senkiben, de bőgni, ordítani, milliószor meghallgatni kedvenc dalokat, ezerszer újranézni filmbeli jeleneteket ér. De szabja magadnak egy határidőt. Elmész bulizni, igen, ha kedved van koktélozni is fogsz, szombaton befagyizol, hétfőn bevásárolsz, kedden pedig anyukádnak fogsz sírni a telefonba. De ha letelt a határidő hagyd abba.

4. Próbáld ki a szoc-média detoxot

NE lájkolgasd az exed képeit! A legegyszerűbb ha letiltod (simán) és akkor nem kell nézegetned, hogy milyen boldog. Esetleg mással. Ehelyett próbálj arra koncentrálni, ami jó neked. Ha szeretsz a természetben lenni ülj be a kocsiba, ülj fel a buszra, tölts időt magaddal. Kapcsold ki a Facebook-ot, és ha kell a telefont is.

5. Dédelgesd a szomorúságod is

Bár ma (lassan) mindenhonnan az folyik, hogy engedd el, erre néhány nap alatt nem leszel képes. Ez biztos. Ha úgy teszel, mintha minden rendben volna magaddal szúrsz ki. Ugyanis, ha nem szenveded meg a szakítást, ha nem sírod ki magad később rosszabb lesz, és valószínűleg tovább is tart majd. Szóval sírj nyugodtan.

6. Csinálj olyat, ami boldoggá kéne, hogy tegyen, még akkor is, ha nem tesz azzá

A szakításkor gyakran fellép egy állapot, az anhedonia. Ez nagyjából azt jelenti, hogy ahhoz sincs kedved, amit régen imádtál. Ha szerettél futni, lehet, hogy most sokkal nehezebb lesz felvenni a cipőt. Miért is tedd meg? Mert a sport gyorsabban helyre billent majd. Ha a főzés okozott örömet és nincs kedved hozzá, akkor is láss neki… Egyrészt nem tudhatod mi sül ki (érted) belőle, másrészt jó ürügy, hogy áthívd a barátod beszélgetni.

7. Beszélj

Ha kisült a vacsora, és van társaság kezdd el. Ők pedig hallgassanak végig. Ugyanis most erre van szükséged. Beszélni, megfejteni, szidni, vitatkozni, átbeszélni újra meg újra. Lehet, hogy már unják, de most viseljék el, te is megtennéd értük, nem igaz?

8. Hanyagold az exed

Nem csak a szoc-médiában, hanem telefonon és levélben is. Ha úgy érzed maradtak még kibeszéletlen dolgok írd le, és hívj fel egy barátot. Ha néhány héttel a szakítás után is úgy érzed, hogy muszáj beszélnetek beszéljetek. De csak akkor, ha ebben mind a két fél benne van. Lerohanni, letámadni valakit nem jó ötlet.

9. Tanulj belőle

A sok átbeszélgetett éjszaka, megevett édesség és végigzokogott film után előbb utóbb jönni fog a felismerés: jobb ez így mindkettőtöknek. El fog jönni a pont, hogy a pozitív oldalát is látni fogod, hiszen ha egymásnak lettetek volna teremtve, akkor együtt lennétek. Valószínűleg te is boldog leszel valaki mással, és ő is.

10. Ne hallgass senkire!

(Természetesen ránk se!) Bár sajnos a legtöbben már túl vagyunk ilyen-olyan szakításon, magadat csak te ismered. Te tudod mi a jó neked. A barátaid is tanácsokat osztogatnak majd, de talán ideje elmondani nekik, csak egy ölelésre vágysz és arra, hogy hallgassanak végig. Nem kell ötlet, hogy mihez kezdj. Arra majd te magad fogsz rájönni. Idővel. Amikor újra nekivágsz.

Ugyanis a legfontosabbat ne feledd, Gandalffal szólva, minden vég kezdete valami újnak.

Rengeteg jó dolog vár még rád!

Igen, egy olyan társ is, akivel majd nem fogsz szakítani.

Olvasd el ezt is:

Tudtad, hogy a szomorú daloktól boldog leszel?

Legalábbis egy új kutatás ezt mondja. A magyarázat pedig eléggé logikus… Ismered az érzést, amikor lehangolt, kedvetlen vagy és nemet mondasz az “I will always love you”-ra? A legtöbben akkor vesszük elő ezeket a könnyzacskó durrogtató, szívszaggató dalokat, amikor éppen szakításban vagyunk és azt szeretnénk, hogy …

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *