LOADING

Type to search

Élem

“Milyen feleség az ilyen?” – avagy segítség, utálok főzni!

Share

A klasszikus szereposztás szerint  a feleség dolga a háztartás ellátása, beleértve a főzést. De mi van akkor, ha az utóbbit egész egyszerűen utálod csinálni? Engedd meg, hogy saját tapasztalatomból meséljek erről egy kicsit!

Boldog házasságban élek évek óta. De ehhez kellett egy olyan férfi, aki akkor is szeretett, amikor a fülébe súgtam: “Figyelj, szívem, az a helyzet, hogy én nem tudok…”

“Ugyan, majd belejössz!” – felelte naivan, és benyúlt a hűtőbe a mélyhűtött pizzáért.

“Na igen, de a helyzet az, hogy én nem is szeretek… nagyon nem!” – Ekkor már sejthető volt, hogy a kapcsolatunkban ő lesz az, aki a konyhában tüsténkedik majd. És ettől számomra egyáltalán nem veszítette el a férj-szerepét: sőt!

“Ne bénázz már!”

Egy nevetséges rendellenesség miatt nehézséget okoz számomra az összes finom motorikus mozdulat, beleértve a zöldségek aprítását, az öngyújtó vagy gyufa használatát, mert ha az egyik kezemmel próbálkozom, a másik szorgosan leutánozza; ettől aztán borulnak a poharak, ömlik a víz, csusszannak a földre a széttrancsírozott paradicsom-szeletkék. A főzés így hát lüktető hólyagokat és vérző harci sebeket okoz számomra, és élénk káromkodás közepette véres küzdelem árán hozok össze egy rántottánál összetettebb, bármilyen ételt.

Az idő pénz

Nézzük a pszichés oldalát! Mi van, ha mindezek mellett (sorozatos kudarc és háború a forró olajjal) időpazarlásnak érzem a főzést?

Jó áron egészséges ételeket tudunk rendelni munkahelyre, ami kicsivel sem kerül többe, mint a piacra járás és a több órás főzőcskézés, este amúgy sem kötelező meleg kaját enni, hétvégén pedig a fennálló időt olyan sok jó dologra fordíthatom! (Például írásra, ami akár nyolc-kilenc órákat is elvesz egy szabad szombatomból. Vagy alvásra. Vagy például minőségi idő eltöltésére kettesben a férjemmel.)

Igen, az ilyen fajta „modern lázadáshoz” tényleg kell egy csodás férj, aki szeret főzni, és nem csak kényszerből teszi. Nem tudom, mihez kezdenék egy olyan férfival, aki vörös fejjel csapkodja az asztalt minden áldott nap, amikor együtt esünk haza este hétkor a munkából, hogy „asszony! Hol a vacsorám?!”

Összevesztem a konyhával

Van egy konyhánk. Egy konyha, ami tulajdonképpen nem is konyha. Talán inkább csak egy kabin, amiben egy ember is csak nehézkesen fér el, a kaja meg alig. Ahhoz, hogy valaki jókedvvel főzőcskézzen, minimum elvárás, hogy legalább meg tudjon fordulni a konyhában. Lehet, hogy ez is közrejátszik, hogy legszívesebben kiragasztanám az ajtóra a vigyázat, sugárzásveszély! matricát.

És a jövő…

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a fentiek ellenére én menedzselem a hűtőt, ami sose maradhat üresen. Az is, hogy az egyszerűbb kajákat magam is szívesen elkészítem; bár a férjem önellátó, felnőtt ember, sose hagyom, hogy korogjon a gyomra. Ez a gondoskodási-aggódási mánia  belőlem sem hiányzik. Tudom: ha megérkezik a trónörökös, akkor aztán tényleg más dolgom se lesz, mint erőt meríteni, és befészkelni magam a konyhába, hogy megküzdjek a démonaimmal.

Mondjak valamit?

A legnagyobb örömmel teszem majd.

Addig is igyekszem másban bizonyítania rátermettségemet, és odaadó, hálás és szerető társ maradni – még úgy is, hogy nem szeretek főzni.

 

Olvasd el ezt is:

Éljenek a bevállalós apukák!

Egy igazi apa gyermeke kedvéért mindenféle hülyeségben benne van. És ami azt illeti, mi imádjuk azokat az apukákat, akik ilyen aktívan részt vesznek gyermekük életében. Nézzétek, milyen lelkesek: Egy kis lágyság a macsó szakállhoz: Ha kell gyakorolja a balettot is: A nagyobbik hableány abszolút megérdemli a …

Tags:
Hajdú-Antal Zsuzsanna

Végzettségét tekintve magyar nyelv és irodalom¬–pedagógia szakos tanár, a Léggömbök című ifjúsági regény elsőkötetes szerzője. A könyv 2017-ben bekerült a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanítóképző karának tananyagába. A betűk szerelmese; szeret szétcincálni és újra összerakni mindent, ami szöveg. Hobbija az írás és korrektúrázás mellett a kínai gyógyászat. Imádja az állatokat, a jó vígjátékokat és a tengert. A Léggömbök megvásárolható a kiadó oldalán (gabo.hu) vagy a könyvesboltokban.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *