LOADING

Type to search

Rácsodálkozom

Lehet, hogy régimódiak vagyunk, de nekünk hiányzik ez a 15 dolog… És neked?

Share

Te mikor írtál utoljára kézzel szerelmes levelet? Mikor adtál össze számológép nélkül fejben néhány összeget? Mikor piknikeztél utoljára a szabad ég alatt? Csak néhány olyan dolog, amit már nagyon kevésszer csinálunk, pedig nagyon jó és minőségi időtöltés van szó.

Hoztunk néhány olyan dolgot, amik ma már nem annyira trendik, mint egykoron. Mert azóta sokat fejlődött a technika, és megváltoztunk mi is emberek. Elteltek felettünk az évszázadok, és már mást használunk, már mást tartunk szépnek/hasznosnak stb. Most sokkal személytelenebb, és a technika által uralt világban élünk. Szinte észre sem vesszük egymást, elmegyünk egymás mellett, nem ismerjük a szomszédjainkat, pedig évek óta mellettük élünk. A régi korok női és férfiai tudták, hogy mi az az illem, és megvoltak a különböző szokásaik, amiket ma már szinte elhagytunk. Indulhat a nosztalgia, aztán a cikk végén várjuk a ti válaszaitokat is: ti melyik tevékenységet csináltátok ezek közül nemrég?

 

 

Kézzel írott szerelmes levelek

Mennyire felemelő érzés volt kézzel írott levelet kapni a szeretett embertől. Szalaggal átkötve őrizgettük őket, és sokunk szekrénye mélyén még a mai napig ott vannak azok a bizonyos levelek. Most marad a Facebook cset, az i-Message üzenet, vagy küldünk egy szuperlájkot Tinderen a kiszemeltnek.

(Ki)öltözés

Anno a nők akkor is felvették a szép ruháikat, ha boltba szaladtak le tejért. A megjelenésük mindig pedáns volt. Kikeményített szoknyák, fehér blúzok, és mindig beállított haj, és persze smink. Mintha a katalógusból húzták volna elő őket.

Piknikezés

A hétvégi program sokaknál a pikinikezés volt. Rengetegen jártak ki a Ligetbe, vagy a Normafára piknikezni, kockás abrosszal és kis kosárkával, amiben mindenféle finomság rejtőzött. Te mikor piknikeztél utoljára?

Baba könyv

Nem voltak várandós applikációk az okostelefonra, hiszen okostelefon se volt. A nők mégis vezettek babakönyvet, amiben mindent dokumentáltak a születendő babáról. Később ezt a könyvet lapozgatták, amikor a gyerek felnőtten kíváncsi volt arra, hogy mi volt a kimondott első szava, vagy mikor kezdett el járni.

Megjegyezni a telefonszámokat fejből

A saját számod lehet hogy tudod, de ezenkívül hányat tudsz még felsorolni fejből? Amikor még vonalas telefon volt, akkor szinte mindig megjegyeztük a rokonság telefonszámát, a szülők munkahelyi telefonszámát, hiszen gyakran hívtuk őket. Most ott az okostelefon, a névjegy funkció és csak nyomjuk a hívást, a számot nem is tudjuk.

A magánélet tisztelete

Egykoron mindenki tisztában tartotta a mások magánéletét. Nem telefonáltak és nem zavarták egymást az emberek előzetes bejelentkezés nélkül. Nem vájkáltak mások életében kielemezgetve minden cselekedetüket. Egyszerűen csak élték a családok a saját életüket, és csak annyira folytak bele a mások életébe, ami a minimális, és ami a normális. Most az életünket a közösségi oldalakon éljük, ott vitatkozunk, személyeskedünk, és nem gondolunk bele, hogy amit megosztunk a magánéletükről, az nem feltételenül szükséges és nem tartozik az egész világra. Ugyanígy a másik oldal, akik turkálnak, majd beleszólnak a másik életébe. Éni és élni hagyni! Ez most is fontos.

Kézzel írott receptkártyák

Nagyanyáink, dédanyáink kincsként őrizték a kézzel írott receptkártyákat, amik kicsit megsárgultak és megviseltek lettek az évek alatt, de verhetetlen süti receptek voltak rájuk leírva. Te mikor főztél utoljára kártyára, vagy papírra írt receptből?

Igazi, kinyomtatott fotókat gyűjteni

Őrizgettük a gyerekkori barátaink és családtagjaink fényképet, amiket fénykép dobozokban tároltunk vagy műanyag lapozgatós fotóalbumokban. Minden kép hátoldalára fel volt jegyezve a dátum és az is, hogy kik szerepeltek a fotón. Nem volt akkor még Instagram, Flickr, meg fotómegosztók, ahová ömlesztve minden felkerül válogatás nélkül. Mi lesz ha megszűnik az Instagram? Lesz fotód kinyomtatva a szüleidről, testvéredről, kiskutyádról, netán magadról?

 

A kor, amikor a gömbölyded forma hódított

Óh, igen az isteni Marilyn Monroe, aki példa volt a nők és persze a férfiak számára. A gömbölyded formák szerencsére kezdenek visszatérni a divatba, és már sokkal egészségesebb a nők testképe, de nem volt ez mindig így!

Összeadni, kivonni fejben számológép nélkül

Hol volt még a mindentudó okostelefon, amit előkapunk a zsebünkből és beírjuk a számokat és máris kiszámoltuk, hogy mennyi 1400 forintnak a 7 százaléka. Régen fejben számoltunk, vagy leírtuk papírra.

Név szerint ismerni a szomszédokat

Régen általános dolog volt, hogy mindenki ismerte név szerint a közvetlen szomszédjait. Ha odaköltözött egy család valahová, akkor bemutatkozott az összes ott lakónak (és fordítva). Bátran átmehettünk a szomszédhoz, hogy kérjünk egy kis lisztet, tojást vagy cukrot. Most sokan félve csengetnek be a mellettük lakó lakáshoz ugyanazért…

A telefonregiszter

“Úh, át tudod dobni a telefonszámát?” “Persze, küldöm a névjegyet!” Az okostelefonok világban nem muszáj kézzel beírni egy telefonszámot, ott vannak a kiexportált címlisták, meg a videócset, ami sokkal egyszerűbb, mint telefonálni. Emlékeztek az A-Z-ig tartó kis regiszterre, ahová belevéstük a telefonszámokat és címeket, majd amikor szükségünk volt rá csak fellapoztuk és már tárcsáztuk is? Hová tűntetek telefonos regiszterek? Lehet még kapni?

Naplót írni kézzel

Online naplót írni nagyon menő, de az igazi kihívás abban van, hogy kézzel naponta leüljünk és tényleg csak magunknak leírjuk, hogy mi történt velünk aznap, vagy lejegyezni a saját gondolatainkat. Persze a naplóíráshoz kell kedv és elhatározás, de hidd el csodálatos dolog lesz visszaolvasni majd néhány év múlva az általad leírt gondolatokat.

Azt mondani, hogy “Kérem” és “Köszönöm szépen”

Miért felejtjük el használni ezeket a csodálatos szavakat, mondatokat? Az alapvető udvariasság kellékei ezek, amivel megtiszteljük embertársainkat és magunkról is egyfajta bizonyítványt állítunk ki, ha elmulasztjuk. Használjátok ezeket a szavakat, sokkal jobb érzés.

Látogatóba menni

Összefutunk egy fröccsre a városban, meg elmegyünk a barátokkal, családdal a plázába, netán  nyaralni, de csak úgy nem látogatjuk meg a másikat a lakásán, ha nincs erre valami direkt alkalom: lakásavató, születésnapi buli stb. Régen hétvégente, sőt hét közben is az volt az alapvető társas érintkezés, hogy átjártak egymáshoz az emberek és együtt vacsoráztak, tévét néztek, vagy csak beszélgettek egy pohár ital közben. A családi látogatások is sokszor a nagyobb ünnepekre korlátozódnak, pedig tényleg jó érzés meglátogatni egy-egy rokont csak úgy, vagy meglepni a szüleinket, hogy leugrunk hozzájuk. Persze a távolságok néha áthidalhatatlanok, de tedd a szívedre a kezed: mikor voltál csak úgy a barátaidnál, hogy nem volt direkt alkalom rá?

 

forrás:

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *