LOADING

Type to search

Élem Főoldal

A régi szerelem lezárásának négy szintje, és hogyan lépj túl rajta három hónap alatt

Share

Miért olyan nehéz az elengedés? Miért fáj még mindig, ha előkerül egy közös tárgy, meghallod a közös dalotokat, vagy megérzed valakin az ő illatát? A jó hír, hogy az elengedés tanulható, és még ennél is jobb hír, hogy nem kell, hogy tovább fájjon!

Ha igazán mélyen szereted a másikat, akkor minden sejteddel, minden gondolatoddal, minden rezdüléseddel szereted – így mikor elveszíted; az összes szálat el kell tépned, és persze, hogy ez nem egyszerű. Bizonytalannak, árvának, „fél”-nek érzed magad, a talaj kicsúszott a lábad alól, minden oda lett…

Talán nem voltam elég jó, hogy velem maradjon? Akkor más vajon hogy tudna belém szeretni? Ilyen és hasonló kérdések kavarognak benned, de nem szabad, hogy egy bukott szerelem a későbbi párkapcsolataidra is rányomja a bélyegét.

Szörnyen nehéz most ezt felfogni – tudjuk!-, de nem csak egy emberből áll a világ: ott a családod, a barátaid, és ki tudja, lehet, hogy valahol már ott vár az a szerencsés, aki mindennél jobban meg fog becsülni és a tenyerén hordoz. Ha állandóan egy olyan pasi után búslakodsz, aki sosem tér vissza hozzád, nem tudsz azokra fókuszálni, akik valóban megérdemelnék a figyelmed.

Most a pihenésnek és tanulásnak van itt az ideje; hogy kiheverd az elmúlt hónapokat-éveket és okulj minden hibából. Élvezd a szingliséget, hogy akkor és azt csinálsz, amikor és amit csak akarsz, senki nem szól bele abba, hogyan öltözködsz, vagy, hogy milyen kupi van a lakásban. Próbálj ki új dolgokat, figyelj a saját belső hangodra, igényeidre; vágj bele egy új tanfolyamba, rendszeresíts új szokásokat, frissítsd fel a lakást – a lényeg, hogy kösd le magad csupa olyan dologgal, amit élvezel!

Haladj napról napra apránként a felejtés mezején; az alábbi útmutató szerint:

Az első hónap: „Világvége hangulat”

Ez a legkeményebb időszak. Minden áldott reggelt azzal indítasz, hogy csekkolod az exed Facebook oldalát és apró, elcsípett foszlányokból (képekből, like-okból, kommentekből, új ismeretségekből) megpróbálod összerakni, milyen is az új élete – nélküled.

Naná, hogy teljesen torzan látod a dolgokat: míg te itt szenvedsz, ő bulizik ezerrel és tuti, hogy már össze is szedett valakit (mert az a csaj, aki egy hete lett ismerőse, állandóan lájkolgatja mindenét). Dühös, mérhetetlenül féltékeny és szomorú vagy egyszerre, és képtelen vagy lekattanni erről a kóros nyomozgatásról.

[message type=”success|error|info|notice”]A Yale Egyetem kutatói szerint meglepően hasonló folyamatok mennek végbe az agyban, amikor valaki a drogról, dohányzásról vagy más szenvedélybetegségről próbál leszokni, és amikor a múltbéli párkapcsolatából akar „kigyógyulni”. Mindkettő valamiféle függőségtől való megszabadulást jelent, illetve a függőségünk tárgyának mellőzését, és az agyban ugyanaz a sóvárgás-érzés kapcsol be.[/message]

Amit tehetsz:

 • Mellőzd a Facebook és egyéb közösségi oldalak használatát.
 • Szüntess meg minden kapcsolatot az exeddel.
 • Próbáld meg elkerülni azokat a helyeket, ahova együtt jártatok.
 • Tölts minél több időt a családoddal és a barátaiddal.

A második hónap: Adj teret a sebeid begyógyításának!

Már csak fele annyit gondolsz , de ez azért is van, mert tele a naptárad programokkal; így időd sincs rajta agyalni. Elhitetted magaddal – és másokkal is-, hogy teljesen túl vagy rajta, erős, független nő vagy, akinek nincs többé szüksége párkapcsolatra.

Ám az igazság az, hogy rettegsz attól, hogy egyedül maradj egy percre is; egyedül a gondolataiddal és a fájdalmaiddal, és a… hiányával. Pedig itt az ideje, hogy olykor bizony szembe nézz vele!

Így dolgozd fel a múltat:

 • Írd ki magadból a gondolataid – erre a célra kitűnő a hagyományos napló. Lepd meg magad egy újjal! Ez akár az új életed kézzelfogható szimbóluma is lehet!
 • Ne félj az egyedül léttől; szakíts (csak) magadra időt a zsúfolt programjaid között.
 • Válassz bármilyen művészeti eszközt, ami által közelebb kerülhetsz az érzéseidhez.
 • Merj sírni, ha épp szomorú vagy; minden könnycsepp egy lépés az elengedéshez.

 A harmadik hónap: Itt az újjászületés ideje

Ismét eltelt egy újabb hónap, ami megmutatta, hogy milyen kemény, és ugyanakkor milyen törékeny is tudsz lenni. A könnyekből kifogytál, felfogtad, hogy őt már nem kaphatod vissza (és talán már nem is akarod?!), a múlt elmúlt, kész, vége, itt az idő tovább lépni.

Az önmegerősítést segítő dolgok:

 • Olvass pozitív témájú könyveket.
 • Mozogj sokat a friss levegőn, szervezz szabadtéri programokat.
 • Vedd észre a környezetedben rejlő apró csodákat.
 • Alakíts ki új napi rutint.

Három hónap után: Légy hálás a leckéért, amit megtanultál

Sokkal jobban vagy: az életed újra sínre került, ismét „egész”-nek érzed magad, a kisugárzásod a régi, és bár néha még bekúszik egy-egy emlék a múltból, csak hagyod, hogy átmenjen rajtad, kicsit fájjon, aztán elillanjon.

Már kezded elhinni, hogy minden úgy történt, ahogy történnie kellett, becsülöd, ami van, és amivel gazdagabb lettél ő általa. A hibákból okultál, és tudod, hogy mit fogsz legközelebb máshogy csinálni.

Vágj bele valami újba:

 • Tanulj idegen nyelvet, menj el egy főzőtanfolyamra vagy jógázni.
 • Bővítsd ki a kapcsolati hálód: fedezz fel új barátokat.
 • Hagyj fel pár rossz szokásoddal, például a késés, túlzott kávé vagy alkoholfogyasztás.
 • Utazz el valahova, ahol sosem jártál azelőtt.

Minden kapcsolatból tanulsz valamit. Így válsz egyre jobbá és jobbá. De ne siettesd az időt, mindent csak szépen sorjában: először gyászolj, aztán dolgozd fel a történteket, majd szépen kezd el összeszedni magad, míg végül újra repülni (hinni) tudsz.

De ne feledd: egyik lépés sem létezik a másik nélkül…

 

Olvasd el ezt is:

Ghosting, a szót talán nem ismered, de amit jelent, azt igen…

Mit tennél, ha a kedvesedet egyik pillanatról a másikra egyszerűen elnyelné a föld? Egy történet, ami velünk is megtörténhet, vagy esetleg már meg is történt. A jelenség létező; úgy hívják: ghosting. Mariann minden reggel várta Pétert a kávézó bejáratánál. Munka előtt még beugrottak egy kávéra, beszélgettek …

Tags:
Plézer Panna

Nomen est omen – avagy a név kötelez; de Panna nem csak az alliterációt használja szívesen írásaiban, hanem minden egyéb költői eszközt is. Kamasz korában kétszáznál is több verset írt, azóta viszont átnyargalt a prózai vonalra. Főállásban irodavezetőként tevékenykedik egy építőipari közbeszerzésekkel foglalkozó cégnél, amit ugyan nagyon szeret, de a hobbiját; az írást talán még ennél is jobban. Cikkei megírásakor gyakran felhasznál angol irodalmat is; szívesen fordít és fogalmaz át (egészít ki saját véleményével) idegen nyelvű írásokat. Napi Panni elnevezéssel egy népszerű közösségi portálon rendszeresen – és kissé rendszertelenül- posztol az Élet „nagy dolgairól”.

 • 1

You Might also Like