LOADING

Type to search

Ez+az Mozizom Rácsodálkozom

9 jelenet, ami véletlenül lett nagyon fontos filmtörténelmi momentum

Share

Improvizáció, vagy véletlenül tovább forgó kamera? Esetleg egy renitens, vagy éppen egy ügyetlen színész?

Casino Royale (2006)

Daniel Craig csak azt az utasítást kapta, hogy mártózzon meg a jelenet előtt. Az operatőr azonban nagyon észnél volt, és ez az ikonikus jelenet talán a film egyik legjobban felismerhető képsora, utal egyébként a Bond lányok vizes jeleneteire is. Később a “szóban forgó” úszónadrág hetvenkétezer dollárért kelt el egy aukción…

Csillagok háborúja (1977)

 

Jó, tudjuk a film egyébként is zseniális, de aki nem pörgette ezerszer vissza ezt a jelenetet, ahol a katona lefejeli az ajtót az nem is igazi rajongó. Egyébként már Luke is megmondta, amikor magára öltötte az uniformist: “Ebben nem látok semmit…” Na igen.

A gyűrűk ura: A gyűrű szövetsége

 

Gandalf is hasonló képen járt, mint a fenti kolléga. Bár az első baleset (a csillár) a forgatókönyvben is szerepelt, a második (a támfa) azért maradhatott a filmben, mert Peter Jackson rendezőnek nagyon tetszett Ian McKellen őszinte reakciója…

Esőember (1988)

A film egyik legviccesebb jelenete egy improvizáció, és a két színész óriás remek humorát is bizonyítja. Dustin Hoffman ugyanis elereszt egy kellemetlen dolgot (mit szépítsük, pukiról van szó), amire Cruise egészen könnyedén, a karakterben maradva reagál.

Django elszabadul (2012)

A forgatókönyvben annyi szerepelt, hogy Leo ordítson, és legyen mérges. Ez annyira jól sikerült, hogy amikor az asztalra csapott el is vágta a kezét. Tarantino azonban engedte a jelenetet, ami végül a filmben is benne maradt.

A sötét lovag (2008)

Csakúgy, mint Heath Ledger, aki a Jokert ikonikus alakká emelte. A kórházrobbantós jelenetről egy fontos dolog állt a forgatókönyvben: csak egyszer lehet felvenni. Jó esetben ezzel nem is lett volna gond, a gomb azonban nem működött. Heath rázogatta, ütögette, míg végül sikerült. Fél perc tökéletes improvizáció egy fiatal legendától.

A galaxis védelmezői (2014)

Chriss Pratt nem az a nyugis fajta. Kollégái szerint rengeteget viccel és bolondozik forgatás közben, amit néha fel is vesznek. Ez a jelenet (Nem tudom, hogy működik ez a gép…) egy a sok közül ami végül a filmbe is bekerült.

Harcosok Klubja (1999)

A “két” (érted…) karakter itt harcol először egymással, egy parkolóban. Pitt azt kérte Nortontól, hogy próbálja úgy megütni, ahogy egyáltalán nem számítana rá. A színész a fülére kapott egy ütést, amire tényleg nem számított. Ez a reakció mindent elárult.

Mission Impossible II. (2000)

Szegény színészek… íme egy újabb bizonyíték arra, hogy mi történik, ha véletlenül tényleg megrúgják, megütik egymást. Itt például Tom Cruise arcán látszik a teljes döbbenet, amikor rájön, hogy komoly csapást mért ellenfelére.

Nézd meg ezt is:

12 improvizáció, amiből filmtörténelem lett

Gondoltad volna, hogy a legnagyobb hollywoodi filmek egy része simán bakiparádé? Na jó, mondjuk inkább úgy, hogy: eredetileg nem pont így akarták… A forgatókönyvek rendszerint a legapróbb részletekig leírják, hogyan kell játszania egy színésznek az adott jelenetben. Ezek az instrukciók a szövegen kívül egy csomó …

Forrás: Brightside

 

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *