LOADING

Type to search

Ajánlom Főoldal Mozizom

Minden út Rómába vezet – 5 film, ami az örök város díszletei között játszódik

Share

“Rómát látni, és meghalni” – csak hogy még egy közmondást említsünk Olaszország egyik legszebb városáról. Ha jártál már Rómában, akkor azért, ha még nem, akkor azért nézd meg a következő 5 filmet, amit mi is nagyon szeretünk.

Olaszország fővárosa egy igazi pezsgő mediterrán város, ahol elképesztő történelmi helyszínek között élik a mindennapjaikat a római emberek. A városban olyan híres helyek férnek meg egymás mellett mint a Trevi-kút, a Szent Péter-bazilika, a Forum Romanum, a Colosseum és a Pantheon. Ha sétáltál már a régi római épületek között, akkor tudod, hogy milyen különleges hangulatú a város, ami sok filmrendezőt is megihletett. Jöjjön 5 olyan film, ami Rómában játszódik, és érdemes megnézned.

Angyalok és démonok

Dan Brown könyvéből készült filmben Robert Langdon professzort ismerhetjük meg, akit egy gyilkosságba vonnak be. A szimbólumkutató történész az Illuminátusok föld alatti szervezetéhez jut el, akik merényletet terveznek a katolikus egyház központjában, a Vatikánban. Langdon professzor és Vittoria Vetra, a titokzatos tudós a római és a vatikáni emlékművek között bolyongva próbálja kideríteni, hogy hol van az embereket fenyegető bomba. A csodás történelmi utalásokkal tele lévő filmben olyan, mintha mi is bejárnánk a szereplőkkel Rómát és a Vatikánt. Sőt! Olyan helyekre is bejuthatunk, ahová csak különleges engedéllyel lehet.

 

 

Római vakáció

1953-ban mutatták be az Audrey Hepburn és Gregory Peck főszereplésével készült romantikus filmet, amit minden filmrajongónak kötelező legalább egyszer megnéznie. Audrey Hepburn egy protokoll úton utazó hercegnőt játszik a filmben, akinek elege van a formális megjelenésekből és elszökik, hogy egy kicsit felfedezze Rómát. A hercegnő egy padon alszik, amikor a kártyapartiról hazafelé tart Joe rátalál. A férfi újságíró, ám ezt nem árulja el a nyugtatóktól kába és alvó nőnek, akit végül megsajnál és hazavisz. A férfi másnap a munkahelyén a szerkesztőségben szembesül azzal, hogy Anna hercegnőt vitte haza és beígér egy exkluzív interjút a főszerkesztőnek. Aznap délután Anna és Joe együtt fedezik fel a várost, ám a férfi kollégája fotókat készít róluk, de ez még a legkisebb baj. Anna kétbalkezessége csupa veszélybe sodorja őket: van itt vízbe esés, rendőrségi kihallgatás, de közben felfedezzük Róma leghíresebb helyszíneit és drukkolhatunk, hogy egymásra találjon a két egymáshoz illő ember.

 

Minden kút Rómába vezet

A 2010-ben készült romantikus filmben a híres Trevi kút játszik főszerepet Kristen Bell és Josh Duhamel mellett. A történet az ambiciózus Bethről szól, aki kurátorként dolgozik a New York-i Guggenheim Múzeumban. A fiatal nő épp rossz passzban van: kiábrándult a szerelemből, nemrég szakított a barátjával. Kikapcsolódásként Rómába utazik, a húga esküvőjére.  Itt természetesen nem kerülheti el a férfiakat, találkozik egy jóvágású pasival, ám kiderül, hogy foglalt. Az elkeseredett Beth a szökőkútban hűti le magát, majd – vesztére – kiszed néhány pénzdarabot. A szerelem kútjából kiszedett érmék tulajdonosai ugyanis a nyomába szegődnek, a szerelmükkel ostromolják. Van közöttük kolbászgyáros, bűvész, festő, és még egy riporter is. De vajon ki lesz az igazi? És mi lesz az érmék és az ostromlók sora? A vicces romantikus filmben a római “ámokfutás” mellett ez is kiderül.

 

 

Az édes élet

A Cannes-i Aranypálmával és az Oscar-díjjal kitüntetett (a legjobb kosztüm) Az édes élet botrányos filmnek számított a maga idejében. Az 1960-ban bemutatott film főszereplője Marcello, aki komoly írói ambíciókkal érkezett Rómába, ahol egy bulvárlap munkatársa lesz.  A film hét története bemutatja a főhőst, környezetét és életét. A férfi képtelen eldönteni, hogy hogyan és merre haladjon tovább az életben, és helyette inkább élvezi az éjszakák világát, a mulatozást, s bár pontosan tudja, hogy mit érez, nem tud, nem is akar kiszakadni ebből. A filmben sok nőalak feltűnik és egy-egy érzést testesítenek meg. Emma, Marcello barátnője az unalmat, az életösztönt Slyvie, akit Anita Ekberg színésznő személyesített meg a filmben. A híres szökőkutas jelenet örökre beírta magát a szexszimbólumok sorába Ekberget. Federico Felleni filmje bár nagyon megosztó volt, de mégis az egekbe emelte a rendezőt, aki Oscar-jelölést is kapott a filmért.

 

A keresztapa III.

Ki ne emlékezne a híres Keresztapa filmekre, ahol az olasz maffia mindennapjaiba és a család életébe nyerhettünk betekintést? A híres Corleone család vezetője Michael egyre inkább úgy érzi, hogy a gengszter életet jó lenne legalizálni, hiszen a régi maffiának leáldozott. A férfi Rómába utazik, hogy pénzt fektessen egy vatikáni bankba. Itt hamarosan olyan üzletek köttettnek, amik eldöntik a család sorsát. Sajnos a gyilkosságok sem kerülik el a cselekményt: van itt mérgezés, lövöldözés és persze árulás is.  A világ legkülönlegesebb családtörténete, és Al Pacino legendás alakítása kötelező mindenkinek, akit érdekel az olasz maffia világa.

 

Te melyik filmet láttad már a felsoroltak közül? Voltál már Rómában is? 

Nézd meg ezt is:

Hangolódj Toszkánára ezzel az öt csodálatos filmmel!

Gyere és utazz velünk és ezzel az öt filmmel Olaszország legszebb régiójába, Toszkánába, ahol a mediterrán kultúra keveredik az ínycsiklandozó gasztronómiával, és a történelmi látnivalókkal. Az olasz reneszánsz bölcsője, a csizma középső szárának leghosszabb tengerpartjával (330 kilométer) rendelkező régiója …

Tags:
Babicz Anett

A Social Media világában élek, amiből az olvasásba menekülök. Mindig hordok magamnál könyvet, még akkor is, ha csak a boltba ugrom le. Vidéken nőttem fel, amit imádok, de Budára járok haza. Legszívesebben állandóan utaznék, és célom, hogy a világ összes (cuki) állatát megsimogassam.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *