LOADING

Type to search

Uncategorized

„Egyáltalán nem fair, hogy a környezettudatos divat csak a gazdagok kiváltsága lehet!”

Share

Nem titok, hogy amikor a főszerkesztőnk belevágott a GoodStuff Box kialakításába, akkor az Ursuslupushoz hasonló hazai, kézműves termékek bemutatását szerette volna előtérbe helyezni. Ismerjétek meg Jeney Orsit, az Ursuslupus megalkotóját!

Orsi termékei bicikligumi- és gumimatrac hulladékból készített divatcikkek és használati tárgyak – egytől-egyig kézzel készülnek. Természetesen sok mindenre voltunk kíváncsiak…

Gondolom, senki sem kel fel úgy reggel, hogy én ma bicikligumiból és strandmatracból készítek valamit. Hogy jött az ötlet, hogy ezekből az anyagokból kezdj el termékeket gyártani?

Gyerekkorom óta vágytam arra, hogy alkothassak. Fessek, gyöngyöt fűzzek, vagy kössek, de minden alkalommal amikor létrehoztam valamit, a végeredmény már egyáltalán nem tetszett. 2013-ban keresztül mentem egy elég komoly munkahelyi válságon, ami alaposan megviselt. Újra kellett építenem önmagam, a szakmai énem.  Ez egy olyan periódus volt az életemben, amikor teljesen le voltam amortizálva. A pasimmal elmentünk a Fishing on Orfű fesztiválra, ahol volt egy kézműves workshop a ReArt csoport szervezésében. Ott akadt a kezembe bicikligumi, és egy olyan fülbevalót sikerült belőle készítenem, amire életemben először azt tudtam mondani, hogy konkrétan tetszik! Az a két óra, amíg készült, mondhatni rehabilitált engem.

A tudatos ember hétköznapi megoldásai

 

Hogyan indultál el?

Nagyon szeretek a hétköznapi problémákra praktikus megoldásokat keresni. Egyszerűen elszabadult a fantáziám. Vettem egy varrógépet, és megtanultam varrni az internetről. Arra jutottam, hogy amit én csinálok az nem kézműveskedés, hanem sokkal inkább barkácsolás. Gyerekkoromban is minidig fúrtam-faragtam, kalapátáltam.

Mi motivált abban, hogy vállalkozni kezdj?

Mindig is vonzódtam az újrahasznosított termékek iránt, de sosem volt annyi pénzem, hogy meg tudjam vásárolni őket. Feleszméltem, hogy egyáltalán nem fair, hogy a környezettudatos divat csak a gazdagok kiváltsága lehet.

Hol szerzed be a szükséges alapanyagokat?

A lyukas gumibelsőket szervizekből, műhelyekből szerezzük be, a matracokat általában a Balaton partjáról szedjük össze.

 

Mióta létezel így, mint Ursuslupus?

2013 nyarán kezdődött a gyártás és decemberben regisztráltam egy külön Facebook oldalt.  Mindezt azzal a szándékkal tettem, hogy megmutassam, az újrahasznosításnak is van egy olyan kreatív vonala, ami vállalható. Mindemellett továbbra is az Amnesty International Magyarország igazgatója voltam, és ebbe a munkába értelemszerűen nem sok kreativitás fér bele, de ezzel ki tudtam élni az alkotókészségem. 

Dolgozó nő vagy, édesanya és feleség. Hogy fér bele az idődbe a vállalkozás?

Nekem mindig is a hivatásom állt mindenek felett, és úgy tekintettem erre, mint egy hobbira. Ez a negyedik év, hogy létezik az Ursuslupus, és nyilván akkor lelek benne örömöt, hogy ha bővül és fejlődik. Folyamatosan pörgök, szükségem van arra, hogy lekössem az energiáim.

Remélem a kislányomnak is példát tudok mutatni az önkifejezéssel, a kézműveskedéssel és a környezettudatos szemlélettel.

 

Fotó: Liszi Renáta

Kik alkotják a célközönséged?

Minden olyan ember, aki nyitott az újrahasznosításra, és már szeretne túllépni azon, hogy szelektíven gyűjti a hulladékot és bio mosószert használ. Léteznek divatcikkek, de ezenkívül nem találunk mást a piacon. Termékeimmel pedig praktikus megoldást nyújtok hétköznapi problémákra.

Stratégiai vízióm végén az áll, hogy egyszer a nagymamám is vágyjon valamilyen termékemre. Olyan termékskálát szeretnék létrehozni, amin minden korosztály talál valamit magának. 

Honnan jött a név?

Az a rész borzasztó volt. Úgy éreztem, mintha magamnak próbálnék becenevet találni, hogy aztán majd bevágódjak. Nem akartam, hogy benne legyen az „öko” vagy a „re” szócska. Nem szeretném, hogy azt higgyék, az én termékeim csak ökotudatos emberek számára vannak kitalálva, hanem pont ellenkezőleg, mindenkinek megoldást nyújthat!

A névválasztáshoz végül a múltamba nyúltam vissza: 5 éven át amerikai fociztam egy hazai csapatban, ott is szükség volt egy becenévre. Orsi vagyok, ez latinul ursus, a Farkasokban játszottam, így jött a lupus.

 

Mit szimbolizál a logód?

Az ursulupus fekete – ez a bicikligumit hivatott jelképzeni, a színes pöttyök pedig a létező strandmatrac színeit. A termékeimnek ez az egyik piaci rést betöltő tulajdonsága, hogy a fekete erős színekkel van kombinálva. 

Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

Elsősorban szeretném a férfi vonalat is erősíteni. Úgy látom, ők ki vannak rekesztve az újrahasznosított piacból. Kapnak egy övet, egy pénztárcát aztán viszlát… Tematikusan szeretném bővíteni a termékpalettát. Szeretnék több utazós holmit, babáknak való termékeket, háziállatoknak pl. nyakörvet készíteni.

Szeretnél Te is egy személyre szabott Ursuslupus terméket?

Nézz körül Facebookon! Ha megvan a kiválasztott, rendelésed ezen az e-mail címen tudod leadni Orsinak: info@ursuslupus.com

 

Tags:
Csepely Zsófia

Másodéves joghallgató, aki az írást még csak most becézgeti. A vasszigor jog és az ábrándos irodalom egyéjszakás kalandjából született meg. Kiolthatatlan tanulási vágy, örökös ismerkedés az élettel - így telnek az átlagos hétköznapok. Éppen átlépve a második X-et még hisz a tökéletes társban, vagy annak híján a tökéletesen megírt szerelmi történetekben.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *