LOADING

Type to search

Élem Főoldal Inspiráció

12 gondolat azokra a napokra, amikor nem találod önmagad…

Share

Úgy érzed, ez egy borzalmas nap? Hajszálon múlik, hogy törni-zúzni kezdj? Valahogy semmi nem jön össze? Akkor ezt neked írtuk.

1. Gondolj arra, milyen hihetetlenül unalmas lenne az élet kihívások nélkül! Rövid ideig talán lubickolnál benne, de hidd el, idővel elfogynának a céljaid, az álmaid. Nem fejlődnél tovább, ezért az élet már-már fájdalmasan leegyszerűsödne.

2. Emberek vagyunk, ezáltal hozzászoktunk a problémákhoz. Végül azonban nagyrészt mindet leküzdjük, bármennyire is úgy tűnt az elején, hogy nem fog sikerülni.

3. A folyamatos próbálkozás még mindig ezerszer jobb, mint félelemtől megbénulva ücsörögni a kispadon.

Ez különösen akkor igaz, ha épp nem sikerül, amit célodul tűztél ki. Tartsd észben, hogy elég bátor voltál ahhoz, hogy szembenézz a nehézségekkel.

4. Van különbség aközött, hogy ismered a határaidat, és aközött, hogy túlságosan is kritikussá válsz önmagaddal szemben. Ez azt jelenti, hogy elemezheted a döntéseidet, kijavíthatod a hibáidat, és fejlődhetsz, de nem szabad bebeszélned magadnak, hogy értéktelen vagy, csak azért, mert párszor elbuktál.

5.  Nyugtasson a gondolat: öt éven belül, vagy akár egy hónap vagy év után valószínűleg nem is fogsz emlékezni erre a napra.

6. Amire viszont sokáig emlékezni fogsz, az az, hogy melyiket választottad: tudatosan olyan emberré váltál, aki folyton siránkozik és panaszkodik, vagy olyasvalakivé, aki folyamatosan feláll, ha el is bukott, függetlenül attól, hogy fáradt, csüggedt és elege van az egészből.

7. Ne felejtsd el, hogy azok az emberek, akik szeretnek, nem azért teszik, mert hibátlan vagy tökéletes vagy – hanem önmagadért, beleértve azokat a tulajdonságaidat, amelyeket esetleg gyengeségednek tartasz vagy hadilábon állsz velük.

8. Azért, mert a mai nap pocsékul sikerült, egyáltalán nem biztos, hogy a holnap nem lesz akár egy kicsivel is jobb. Máris megéri reggel felkelni, nem igaz?

9. Még a világ legsikeresebb és legirigyeltebb embereinek is lehet rossz napja. Bármennyire is az ellenkezőjét látjuk a médiában, nincs tökéletes ember a világon, így tökéletes sors sincs.

10. Nem feladatod, hogy minden létező problémát megoldj, amivel szembesülsz az életben, hiszen ez teljességgel lehetetlen. Amit tehetsz, az, hogy továbbra is keményen dolgozol, hogy a jelenben élsz, és támogatást kérsz, ha szükséged van rá. Folytasd a tanulást, próbálkozz, és ne félj attól, hogy hibázol vagy gyengének mutatkozol, mert mindenkivel előfordul!

11. Senki sem mentesül a bizonytalanságtól vagy a gyengeségtől. Ami egyedivé és erőssé tesz téged, az nem az, hogy nem félsz semmitől, sem az, hogy nincsenek kétségeid magaddal szemben (ezek ugyanis elkerülhetetlenül felmerülnek az életben), hanem az, hogy miképpen kezeled a téged ért nehézségeket és csapásokat. Ha valaki kihívásokkal szembesül, az azért van, mert él. Aki nem próbálkozik, csak tesped a kanapén, és tehetetlenül hagyja, hogy az élet elszaladjon mellette.

12. Egy idő elteltével valószínűleg még jobban megbecsülöd majd magad, hiszen olyan sok akadályt küzdöttél le: nem azért, mert mindent tökéletesen csináltál, hanem azért, mert kemény voltál, állhatatos, rugalmas, és kitartottál, bármi is ért.

 

Nézd meg ezt is:

Boldog akarsz lenni? Tanulj meg kiállni magadért!

Ugyanis más nem teszi meg helyetted… Senki más nem véd meg, amikor valaki, vagy valami bánt. Te vagy az egyetlen, aki tudja mit érzel – ezt másoktól nem várhatod el. Ha kellemetlen valami, vagy úgy érzed rosszul bánnak veled, csak te mondhatod ki: Ez nekem fáj. Ez nekem nem jó.

Tags:
Hajdú-Antal Zsuzsanna

Végzettségét tekintve magyar nyelv és irodalom¬–pedagógia szakos tanár, a Léggömbök című ifjúsági regény elsőkötetes szerzője. A könyv 2017-ben bekerült a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanítóképző karának tananyagába. A betűk szerelmese; szeret szétcincálni és újra összerakni mindent, ami szöveg. Hobbija az írás és korrektúrázás mellett a kínai gyógyászat. Imádja az állatokat, a jó vígjátékokat és a tengert. A Léggömbök megvásárolható a kiadó oldalán (gabo.hu) vagy a könyvesboltokban.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *