LOADING

Type to search

Családozom Élem Főoldal

Anyósom, a drága… avagy öt típus, aki nem könnyíti meg az életünket

Share

Előre bocsájtom, hogy igenis van JÓ anyós, aki kijön a fia választottjával. És vannak ők…

Egyik félnek sem könnyű. Új nő érkezik a családba, aki igyekszik megfelelni a családi rendnek, a szabályoknak, miközben (ne felejtsük el) neki is megvannak a sajátjai. De hát sok mindent megteszünk a szeretett férfiért, igyekszünk nyugton maradni, beilleszkedni. Ez azonban nem minden esetben könnyű. Arról nem is beszélve, hogy bizony életünk párjával az édesanyja hiányosságait, ne adj isten hibáit megbeszélni soha nem könnyű.

A házitündér

Először is, ha hozzá indulsz készülj fel, hogy olyan rend lesz, hogy még a légy is seggre ül. Már ha éppen véletlenül arra téved. Általában nem. Minden kisuvickolva, gőzölgő étel az asztalon, friss kenyér amit hajnalban dagasztott, és természetesen legalább négy fogás ebédre. Nincs is ezzel baj, amíg nem várja el tőled ugyanezt. Ő ugyanis elvárja, hogy nálad is mindig rend legyen, és a gyerekre minden nap főzz és moss. Mármint az ő gyerekére. Bizony azt is simán megteszi, hogy ha szerinte nincs rend nálatok nekiáll pakolni és takarítani. Te meg csak nézel, hiszen a te házad, még akkor is, ha éppen kupis. És? Persze nem akarsz tiszteletlen lenni így jó esetben csöndben maradsz, vagy halkan szóvá teszed, hogy “Anyuka, ne tessék már itt is dolgozni…” Ha magától nem veszi észre, hogy a “természetes leválásnak” része, hogy a fia új családot alapít, akkor bizony van baj…

A sznob

Ő az, akinek soha, semmi nem elég jó. Aki először beszkenneli, hogy milyen értékűek a ruháid, és ha nem  vagy elég jó, (nyugi, nem leszel…) akkor nagyon kell majd melóznod, hogy elfogadjon. Ha szerencséd van saját erejéből lett gazdag, és nem valamelyik férje kapcsán. Ugyanis, ha melós a nő, akkor értékelni fogja, ha te is az vagy. Ha szerinte a nők csak kihasználják a férfiakat (mint ő) akkor kicsit nehezebb lesz vele megértetned, hogy akkor is szeretnéd a fiát, ha utcaseprő lenne. Extra jó, ha nem csak a pénze sok, hanem még kultúr sznob is. Azok a legjobbak. Szándékosan hoz majd zavarba, ha nem vagy képben az aktuális kortárs trendekben, vagy a klasszikusokban. Egy esetben nyerhetsz: ha humorral, és finom iróniával a helyére teszed. Jó ha tudod, hogy valószínűleg a komplexusait kompenzálja.

Aki soha nem ér rá

Éppen a sokadik fiatalságát éli. Pontosabban inkább, a sokadik önző korszakát. Neki mindig programja van. Neki mindig valahová mennie kell. Vagy csak éppen nézi a Szulejmánt, és azért nincs ideje az unokáira. Rendszerint az az érve, hogy ő már felnevelt néhány gyereket, nincs kedve még kettő háromhoz. Ilyenkor te szomorú vagy egy kicsit, és más időpontot javasolsz. Próbálsz megértő lenni. De neki az sem jó, mert fontos szomszédolása lesz. Bármennyire is nehéz ezt elfogadnod mégis elfogadod: vannak olyan nők, akiknek jobb (lenne) ha nem lenne gyerekük.

A rendetlen

Nem egy kicsit, hanem nagyon. Nem tudja hol vannak a dolgai, egymás hegyén hátán állnak a levelek, a magazinok, a befizetetlen csekkek. (Ezt egyébként rendszeresen el kell intézni helyette, mert kikapcsolják nála az áramot.) Amikor meglátogatjátok nincs egy tiszta pohár, egy hely, ahová le lehetne ülni. Talán mindig is ilyen volt, talán csak mióta nem dolgozik. Hiába segítesz neki, két hét múlva ugyanez a helyzet. Lassan rájössz, hogy pont olyan, mintha még egy gyereked lenne. És arra is rájössz, hogy Anyuka megszokta, hogy másik végzik el helyette azt, ami az ő dolga lenne? Belemész ebbe? A te döntésed…

Az áldozat

Anyukának fáj a feje, orvoshoz kell vinni, ki kell nála takarítani, be kell neki vásárolni, fel kell mosni, le kell vinni a kutyáját … satöbbi. Nincs is ezzel gond, amíg nem minden nap ez a program. Amíg nem minden nap Ő a program. Természetesen segíteni kell a szülőket, és ha betegek, mindent meg kell tenni, hogy enyhítsünk a nehézségeiken. De ha a mama makk egészséges, csak éppen heti hétszer migrénje van kezdj gyanakodni: Ő bizony nem akarja elengedni a fiát. És ezért ha kell, mindent meg is tesz.

Hogy mit lehet velük kezdeni úgy, hogy a családi béke is megmaradjon, és te se legyél állandóan idegbajos? Kezdetnek próbálj meg a férjeddel beszélni a dologról, de légy óvatos. A férfiak nagy része ugyanis “ugrik” ha az édesanyjáról van szó.

Ja! És ha fiús anya vagy, próbálj meg jó anyós lenni 🙂

Nézd meg ezt is:

5 „anya és apa”, akitől falra mászol

Amikor egy párnak gyereke lesz, anya és apa születik. De még valamik lesznek: szülők. Így együtt. Kovács apuka és anyuka, akik a kis Kovács Marci szülei. Irritálóak. A többiekkel meg is beszéled ezt. Ne legyen bűntudatod, rád is van egy jelző, téged is kidumálnak a hátad mögött. (Humorérzékkel felvérteződve tessenek …

Tags:
Hidasi Judit

A Goodstuff Magazin alapítója, főszerkesztője, író, újságíró. Hisz a szavak erejében, a rock and rollban és a nőkben. (És persze a férfiakban...) Jelenleg hatodik könyvén dolgozik, Április út című regénye Szlovéniában érettségi tétel. Elkötelezett híve a szakmájának, az oktatásnak, és az új dolgok felfedezésének. Ide írhatsz neki: goodstuffmagazin@gmail.com Könyveit itt keresd:gabo.hu és publio.hu(És a könyvesboltokban.)

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *