LOADING

Type to search

Ez+az

14 dolog, ami *nagyjából* összefoglalja a nyolcvanas éveket

Share

Kinek mi jut eszében? Madonna és a Like a prayer? A sárga Limara szpré, a California Dream? A Dirty Dancing és Baby?

Ha a ’80-as években voltál tini, akkor bizonyára megdobban a te szíved is a következő pillanatokra, mert ezeket tényleg nem lehet felejteni! Az MTV, a CD-k, az Apple Mac, és a Pac-man világában menő volt Madonna, Michael Jackson, Culture Club és mindenki odáig volt Diana esküvői ruhájától. Íme egy jó kis válogatás a korból, ahol a Duran Duran volt a menőség!

Ha szeretsz nosztalgiázni (én imádok!), akkor tarts velünk abba a korba, amikor még igazi zenére buliztunk, igazi sztárokkal, és remek videóklipekkel és koncertekkel, amikre jól esik visszaemlékezni. Órákig lehetne sorolni, hogy mi volt a menő külföldön, és hazánkban a ’80-as éveben, de most csak 14 pillanatot ragadtunk ki. Kommentben várjuk, hogy melyek voltak a te felejthetetlen emlékeid!

1. AZ a bizonyos esküvői ruha

Bár a legendás és ikonikus ruhák válogatásba ez a menyasszonyi ruha nem fért be (Diana hercegnő egy kék ruhával szerepel a válogatásunkban), de ez az esküvő, és ez a ruha mindenkinek emlékezetes lesz a 80-as évekből. Az 1981-ben tartott esküvőt több millió ember követte a tévében élőben, és a David Emanuel által tervezett ruha igazi államtitoknak számított a nagy nap előtt. A krémszínű selyemtaft puffos ujjú, fodros és antik csipkékkel díszített ruhához a világ leghosszabb menyasszonyi fátyla tartozott. A Lady Diana grandiózus ruhája ezzel örökbe beírta magát a történelembe.

2. Amikor a zombik táncolni kezdtek

Tudtad, hogy az 1983-as klipet a világ legjobb videóklipjének választották 1999-ben? Bizony! Az MTV összeállított listájában Michael Jackson különleges több mint 13 perces videója lett a legjobb. A Thrillerben Jacko és barátnője moziba mennek, ahol egy félelmetes horrorfilmet néznek, majd a lány megijed, és kiszalad a moziból. Barátja utánamegy és elkezdenek táncolni, ám amikor elhaladnak a temető mellett a zombik kimásznak a sírjukból. A táncoló élőhalottak között éneklő piros nadrágot és bőrkabátot viselő Jackson megkerülhetetlen volt a 80-as években. Ha elfelejtetted volna a híres Thrillert, akkor nézd újra!

3.  A botrányos menyasszony

Ha bekapcsoltad a rádiókat a ’80-as évek közepén, akkor biztos, hogy egy Madonna dal szólt belőle. Mondjuk pont a Like a virgin? Naná! Madonna 1984-es MTV Music Awardson fellépése is igencsak emlékezetesre sikeredett. A hatalmas esküvői tortán éneklő arát alakító Madonna nem hazudtolta meg magát. Fetrengett a színpadon, letépte a menyasszonyi fátylát, és persze imitált egy kis önkielégítést a fátylával. A híres esküvői jeleneteket később Christina Aguilerával és Britney Spearsszel és azzal a bizonyos csókjelenettel is felelevenítette az énekesnő szintén az egyik MTV VMA-n.

4. A parfüm, aminek az orrunkban érezzük az illatát

Akkoriban ez volt a PARFÜM, amit mindenki be akart szerezni.  Dior Poison-ja nem volt olcsó, sőt! De akinek jutott belőle, vagy tudott külföldről tudott hozatni magának, az boldogan mutogatta a lila üvegcsét a fürdőszoba polcán. Az Obsession, és az Opium is ekkoriban vált elterjedtté, és még mindig tartják magukat a parfümös listák élén.

5. A vállalkozók kora

Névjegykártyák, számkombinációs aktatáskák, számológépek és persze hordozható mobiltelefonok. A ’80-as években mindenki vállalkozó akart lenni, és sokan azok is lettek. Persze nem mindenkinek ment jól a biznisz, de sokat lehetett tanulni a Dallasból, és bár olajkútja senkinek sem volt, de bt-je és kft-je sokaknak lehetett már akkoriban is.

6. Queen a Live Aid koncertje

1986-ban hazánkban is fellépett Freddie Mercury és zenekara, ám előtte adott egy legendás koncertet a Wembley Stadionban az afrikai éhezőkért. A stadionban egy gombostűt sem lehetett leejteni annyian voltak, és a fellépést videókazettára is rögzítették. Libabőrözős pillanat, amikor ennyire ember együtt tapsolja és énekli a We will rock you-t!

 

7. Amikor a Vaslady-t szivatják

Matt Bianco megcsinálta, amit kevesen mertek. A szombati adásában meghívta a britek vaskezű elnöknőjét Margaret Thatchert, ahová egy kislányt is kapcsoltak telefonon. A kislány pedig feltette a kérdést, amiről mindenki beszélt. Meg merte kérdezni a Thatchertől, hogy “Hol leszel akkor, amikor kitört a nukleáris háború?”. A Vaslady köpni-nyelni sem tudott. Érdemes megnézni a videót, mert vannak itt még kínos pillanatok.

8. Olajfamíliák háborúja

1981-ben indult el a Dinasztia című sorozat (főként Amerikában imádták), amiben egy denveri olajfamília mindennapjaiba nyerhettünk betekintést. A 8 évig futó sorozat nem volt mentes a botrányoktól, színészcseréktől, de 1989-ig imádták a modern Rómeó és Júlia történetet a nézők. A Dallast itthon csak 1990-ben kezdték el vetíteni, de külföldön már jóval előbb nyomon lehetett követni az Ewing család botrányos életét. Ez a két sorozat meghatározta a ’80-as éveket.

9. Frankie

A Frankie Goes To Hollywood egy angol pop együttes volt a ’80-as években Liverpoolból, ahonnan a Beatles is elindult anno. Igaz Frankiék nem lettek annyira híresek, mint a gombafrizurájú britek, de nagyot mentek a Relax című dalukkal 1984 körül. Két albumot kiadtak és a Relax című dalhoz forgattak egy botrányos klipet.

10. A jacht, ami Rio felé tartott

Minden nőnemű lény lett volna azon a hajón, ami a Duran Duran Rio című klipjében szelte az óceánt. A 80-as évek egyik legrajongottabb bandája kezdetben a sármos tagoknak köszönhette sikerét, pedig tehetségben sincs náluk hiány. Olyan dalokat írtak ebben az évtizedben, mint a View To Kill (James Bond film betétdal), Girls on Film, a Rio, a Save a Prayer, a The Reflex, a The Wild Boys vagy a Notorious. Te Mode-os voltál vagy Duran Duran volt a kedvenc?

11. A kérdés, amit mindenki feltett: fiú vagy lány?

A Culture Club banda és Boy George első bemutatkozására az 1982-es Top of The Pop műsorban volt. A nézők között sokan nem tudták eldönteni, hogy Boy George nő vagy férfi. Az együttes bemutatkozása viszont annyira jól sikerült, hogy befutott és Boy George és zenekara 20 évig tudott listavezető slágereket gyártani. Boy George azóta szólóban zenél, de a stílusa most is unisex.

12. E.T. hazatelefonál

A kis Drew Barrymore főszereplésével a Földre keveredett földönkívüliről szóló Steven Spielberg alkotás volt a kora legmeghatározóbb mozifilmje. Az E.T. egy kedves családi mese volt, amiben a barátságról, a gyerekkorról, és a persze a tudományról is sok mindent megtudhattunk. A 4 Oscar-díjat bezsebelő film egyik nagy rajongója maga Ronald Reagen elnök volt.

via GIPHY

13. Schwarzenegger visszatér. Mindig. 

Bár Spielberg elég emlékezetes filmet hozott össze E.T.-vel, azért akadt a ’80-as években akciósztár, aki minden filmet sikerre vitt. Arnold Schwarzenegger neve egyet jelentett a tuti sikerrel. Arnold a Conan, a barbár majd a Conan, a pusztító filmekben mutatta meg a kemény testedzéssel szerzett izmait. 1984-ben eljátszotta a Terminátor – A halálosztó gonosz főszerepét, majd 1991-ben is visszatér a Terminátor 2. – Az ítélet napja főszerepére. Közben szerepelt a Ragadozó, a Vörös Szonja és a Kommandó című filmekben is:”Visszatérek” – mondta gyakran… És tényleg.

14. Roll-on szájfények minden mennyiségben

Emlékeztek még a roll-on nevű szájfényekre, amit csak végig kellett görgetni az ajkunkon és beszínezte? Nah ilyenekkel volt tele a ’80-as évek vége, amikor is mindenféle színben beszivárogtak a drogériák polcaira ezek a színes csodák. Az ajkunk összeragadt tőle amikor felkentük, mindegyik ugyanolyan illatú volt, de imádtuk görgetni. Egyébként a szájfények most újra a fénykorukat élik, igaz nem a görgős fajtában, az megmaradt a ’80-as évek kiváltsága.

via GIPHY

forrás

Neked mi volt a ’80-as években a legmeghatározóbb pillanat? Kommentálj! 

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *