LOADING

Type to search

Inspiráció Kipróbáltuk Szépítkezem

Útmutatás a bőrtípusok útvesztőjében, mert nem mindegy mit kensz magadra!

Share

Bőrünk különleges és egyedi, így kiemelt figyelmet érdemel! Nincs két egyforma arcbőr, ahogy két egyforma ujjlenyomat sem létezik. A COLO Skincare megálmodójával, Bartha Csillával beszélgettünk arról, amit tudni kell a bőrtípusokkal kapcsolatban.

Bőrünk állapotáról, az öregedésről folyamatosan új információkat olvashatunk …

Bőrödet nem csak az életviteled (hogyan táplálkozol, mennyi tiszta vizet iszol, dohányzol-e, sportolsz-e) befolyásolja, hanem a környezeti hatások (levegő, szmog, napsugárzás), de életkorod, és az évszakok is hatással lehetnek rá. Például beszéljünk a cukorról. A káros hatásairól más sokat olvastunk. Tudjuk, hogy megemeli az inzulinszintet, hogy rontja a fogakat, és akár hiperkativitást is okozhat… és így tovább. Azt már kevésbé tudjuk, hogy a cukor elősegíti a bőr öregedését. A legfrissebb kutatások kimutatták, hogy a cukor hatására a kollagén rostok elveszítik rugalmasságukat – ezt hívjuk glikációs folyamatnak – úgymond „eltörnek”.  Így válik a bőr rugalmatlanná, merevvé. Magyarul, láthatóvá és maradandóvá válnak a ráncok.

A legtöbb helyen típus szerint tudok kozmetikumot vásárolni magamnak, de laikusként hol tájékozódhatok arról, hogy melyikbe tartozom?

Kozmetikusod tud első sorban a segítségedre lenni, de van olyan praktika, amit otthon is elvégezhetünk: ha éjszaka lemossuk a sminket és a szennyeződéseket, és nem teszünk fel semmilyen krémet, akkor a reggeli bőrállapotunk fedi le nagyjából a valóságot. Akkor jól látható, mennyire érdes a bőr, mennyire fénylik T-vonalban, mennyire száraz, vagy éppen mennyire húzódik.

Elsősorban három-négy bőrtípusról beszélhetünk. Normál bőr, ez körülbelül hároméves korig jellemzi a gyerekeket, onnantól nem beszélhetünk ilyenről. A száraz bőr esetében elmondható, hogy húzódik a bőr, érdes, matt, a pórusok szemmel alig láthatóak, néhol még hámlik is a bőr. Zsíros típusnál fénylik az egész arc, tág pórusok jellemzik, gyakran fordulnak elő miteszerek. Kombinált bőr a fenti két típus kombinációja. Az orcák általában szárazak, míg T vonalban a bőr fénylik. A bőrtípuson belül is lehet még árnyalni, pl. lehet extra száraz vagy csak kicsit száraz.

És ami fontos! A bőrtípus és a bőrprobléma két külön dolog. Például pattanások bármelyik bőrtípusnál előfordulhatnak, illetve ekcémás, rozaceás bőr is előfordulhat nem száraz bőrűeknél.

Ha jól értem, a bőrtípusok nem kísérnek végig az életünkben…

Az élet előrehaladtával, ahogy öregszünk, úgy egyre szárazabb lesz a bőrünk. Akinek huszonéves korában száraz a bőre, annak – ha nem megfelelő készítményt használ – már csak rosszabb lesz. Akinek zsíros a bőre, annak viszont elkezd normalizálódni, kiegyenlítődni. Nem könnyű bekategorizálni az embereket az alaptípusokba.

Mikre kell figyelemmel lennünk egy arckrém vásárlása során?

Először is ismerned kell a hatóanyagokat, az összetevőket és a pontos bőrtípusodat. Figyelni kell arra, hogy mely összetevő jó a Te bőrödnek. Könnyen lehet, hogy az adott krém megfelelő a bőrtípusnak, de az egyéni bőrproblémát már nem kezeli.

Biztos veled is előfordult már, hogy vettél egy krémet és az mégsem volt jó a bőrödnek, és csak a polcon porosodott…

Mit jelent az, hogy személyre szabott bőrápolás?

Nincs két egyforma bőr, minden bőr egyedi akár az ujjlenyomat. Ráadásul az évszakok is befolyásolják, hogy mivel érdemes ápolnod a bőröd. Ezért nem csinálunk sztenderd krémeket, csak és kizárólag személyre szabott, egyedi arckrémet. Ezzel tudjuk biztosítani azt, hogy az adott bőr problémájára fókuszáljunk, hogy a számára legfontosabb hatóanyagok, bioaktív anyagok, növényi olajok és vitaminok hatékony mixe kerüljön a készítménybe.

 

Hogy néz ki a személyre szabott krémek elkészítési folyamata?

A személyre szabott arckrém elkészítése előtt felmérjük a bőr állapotát, mivel nincs két egyforma arcbőr és élethelyzet, ezért más-más táplálásra van szükség.  Készítettem egy részletes, több oldalas kérdőívet, melynek kitöltésével a vásárló igényeit, problematikáját jól körül lehet járni.

Az adott arcbőrre állítjuk be a hatóanyag-kombinációt, és a lehetőségekhez mérten még az illatot is. A krémből csak egy készül az adott bőrnek, az adott évszaknak megfelelően.

A vállalkozásod hátterében úgy látom, komoly szakmai tudás rejlik. A webshop mellett blogot is vezetsz, amelyen bőrápolási cikkeket olvashatunk. Mesélnél egy kicsit erről?

A természetes gyógymódok, a gyógynövények, az egészséges, húsmentes táplálkozás már több, mint 20 éve az életem része.  Az évek során sok hasznos dolgot tanultam a bőrről és annak ápolásáról mesterkozmetikusoktól, vegyészektől, bőrgyógyászoktól, illetve fitoterapeutáktól. Fontos volt, hogy a bőrről és működéséről mindent megtanuljak, mindent megértsek. Így tudok olyan krémeket fejleszteni és készíteni, melyek praktikus megoldásokat nyújtanak a bőrápoláshoz.  Ebből a tudásból minél többet szeretnék megosztani hölgytársaimmal, ezért fogtam bele a blogírásba.

 

Hogy épül fel a COLO termékpalettája?

A teljes bőrápolási programra ajánlunk megoldást: tisztítás, tonizálás, hidratálás, táplálás.

Termékfejlesztéseinknél fókuszban van az érzékeny bőr is. Hiszen sokan szenvednek valamiféle bőrproblémától, így számukra nem egyszerű megtalálni a kompromisszummentes kozmetikumokat, melyek nem csak mentesek az allergetizáló vegyszerektől, de még esetleg más problémára is fókuszálnak, mint az anti-ageing.

Miért COLO lett a márkanév?

A colo egy latin eredetű szó, „ápol, gondoz” a jelentése. Tudatosan kerestünk egy olyan elnevezést magunknak, amely azt az üzenetet hordozza, amit mi is szeretnénk a vásárlók felé közvetíteni: készítményeinkkel ápoljuk és védjük a bőrüket.

Hogyan tudnád összefoglalni a filozófiátokat?

Ha pár szóban kellene megfogalmazunk a választ: Kompromisszummentesség, frissesség, innováció, és a természetesség. Ezek találkoznak a termékeinkben.

Csak és kizárólag olyan natúr és bio alapanyagokkal dolgozunk, amelyek kristálytiszták, 100%-osan vegyszermentesek, és megfelelnek az egyik legkomolyabb európai bio minősítésnek is, a francia Ecocertnek.  Fontos számunkra a környezettudatosság is, ezért nem használunk pálmaolajat, ezzel is védjük az esőerdőket. A termékeinket az ÁNTSZ által ellenőrzött műhelyben állítjuk elő, betartva a legszigorúbb gyártási folyamatokat. Így tudjuk biztosítani azt, hogy minden termékünk friss, tiszta, megbízható és minőségi legyen.

Az sem mindegy, hogy maga a termék mibe van csomagolva! Olcsó, rossz minőségű 1-es PET műanyagba, vagy sötét üvegbe, esetleg magas minőségű ftalátmentes műanyagba. Kutatások kimutatták, hogy a PET1-es műanyagba tett kozmetikumok kioldhatják a műanyag bizonyos alkotóelemeit, amely utána a bőrön keresztül bekerül a szervezetbe.

Mi a csomagolásnál sem ismerünk kompromisszumot! A hatóanyagokat csak úgy tudjuk megőrizni, és úgy tudjuk védeni vásárlóink egészségét, ha sötét üvegben, vagy PP v. HDPE műanyagba zárjuk őket.

 

[message type=”success|error|info|notice”]

A COLO Skincare webshopot ITT találod!

Elsőként értesülnél a bőrápolási tippekről? Kövesd a COLO Skincare Facebook oldalát!

A COLO Skincare személyre szabott arckrémről még többet olvashatsz ITT.

[/message]

 

 

 

 

 

 

Tags:
Csepely Zsófia

Másodéves joghallgató, aki az írást még csak most becézgeti. A vasszigor jog és az ábrándos irodalom egyéjszakás kalandjából született meg. Kiolthatatlan tanulási vágy, örökös ismerkedés az élettel - így telnek az átlagos hétköznapok. Éppen átlépve a második X-et még hisz a tökéletes társban, vagy annak híján a tökéletesen megírt szerelmi történetekben.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *