LOADING

Type to search

Fashion Inspiráció Szépítkezem

Hogyan született meg a világ 10 leghíresebb parfümje?

Share

Amikor egy új parfümöt választunk magunknak, nem gondolunk másra, mint hogy finom legyen az illata és passzoljon személyiségünkhöz. Pedig egy-egy parfüm mögött érdekes történeteket rejthet a múlt.

Mindenkinek van kedvence, és van néhány amelyet örök becsben őrzünk. Az elsőt, a kedvencet, azt, amelyiket fontos pillanatokban viseltünk. Vagy éppen azt, amelyik erőt adott…

Chanel No.5.

1921-ben Coco Chanel Monte Carlo-ba utazott az orosz cár unokatestvérével, Dimitrij herceggel, ahol összefutott két művész barátjával. A beszélgetés során merült fel először a parfümkészítés ötlete. Abban az időben a divattervezés ritkán fonódott össze a parfümgyártással, úgyhogy ez egy egészen újító ötlet volt. Nem sokkal később Chanel fel is kérte Ernest Beaux-t, a híres illatszerkészítőt, hogy alkosson egy olyan illatot, amely a modern divatot tükrözi. Így született meg a világ talán leghíresebb parfümje, a Chanel No.5.

Dolce & Gabbana, Light Blue

A frissítő citrom, az édeskés alma és a fa aromájának csodás ötvözete ez a parfüm, amely nem más, mint maga Szícilia. A parfümkészítő mester, Olivier Cresp a mediterrán nyarat idézte maga elé, amikor megkomponálta ezt friss és nőies illatot.  A tengert idéző név a friss citrusos illattal azóta a könnyed luxus szinonimájává vált.

Guerlain, Shalimar

Miután Jacques Guerlain elolvasta az Ezeregyéjszaka meséit, annyira elbűvölte  Dzsahán Sah és Mumtaz Mahal szerelmének története (tudjátok, Mumtáz halála után építtette Dzsahán Sah a Taj Mahalt), hogy úgy döntött alkot a szerelmes pár tiszteletére egy parfümöt. Shalimar a könyvben szereplő kertekről kapta a nevét és amikor 1925-ben piacra dobták, ez volt az első keleti aromájú parfüm. Az egzotikus citrom aroma, a vanília, az írisz és a tonkabab csodás elegyét már csak az üveg tudta különlegesebbé tenni, amelyet az indiai szökőkutat mintájára alkottak meg.

Chloé

Amikor a francia divatház elhatározta, hogy piacra dob egy parfümöt, mindössze egy dolog volt biztos: olyan elegáns kell legyen, mint az általuk tervezett ruhadarabok. Nem csak aromáját hangolták nagyon finomra, de külsejét is úgy tervezték meg, mintha az egy elegáns női blúz lenne egy csinos masnival a nyakán.

Dior, Diorissimo

Christian Dior kedvenc virága mindig is a gyöngyvirág volt. Úgy tartotta, hogy a növény szerencsét hoz, ezért a márka jelképévé tette. Természetes hát, hogy a gyönyvirág, illetve annak illata inspirálta aztán 1956-ban, amikor ezt a neves parfümöt kreálták.

Aqua di Parma, Colonia

Egy pillantás az Aqua di Parma üvegére és máris az olasz vidéken érezzük magunkat. És ez nem véletlen: a luxus illatmárka alapítója, Carlo Magnani, ősi pármai nemesi család örököse. A szicíliai gyümölcsök, a rózsa, a szantálfa és egy különleges indiai fűféle, a vetiver összhatása adja ezt a mámorító illatot. A parfümöt 1916-ban készítették először és azóta is minden változtatás nélkül, az akkori recept alapján készítik, hála a száz évvel korábban tökéletesen megkomponált aromának.

Calvin Klein, CK One

Aki újra gyorsan a kilencvenes években akarja érezni magát, elég egy fújásnyi a CK One-ból. Az illatot úgy találták ki, hogy azonnal a kedvenc farmerunk jusson róla eszünkbe, egyszerű és nagyszerű. Egy leheletnyi ananász, borostyán és jázmin adja a fő aromákat. Amikor 1994-ben piacra dobták, ez volt az első parfüm, amelyet hanglemez boltokban is árultak és ez minden idők legkelendőbb parfümjévé tette.

Yves Saint Lauren, Opium

A kínai couture kollekció bemutatása kapcsán kezdett Yves Saint Lauren álmodozni arról, hogy megalkosson egy illatot a kínai császárné számára. Mivel mindig is vonzotta a dolgok sejtelmes és egzotikus oldala, majd negyven évvel ezelőtt létrehozta ezt a fűszeres virágillatot. Az üveg egy díszes keleti doboz mintájára készült, míg nevével tabukat döntögetett és már megjelenésekor megannyi ellentmondást váltott ki az emberekből.

Elizabeth Taylor, White Diamonds

Ahogy a híres mondás is tartja: “a gyémántok a lányok legjobb barátai.” Elizabeth Taylor esetében ez különösen érvényes. A hollwood-i legenda fantasztikus alakításain túl arról volt ismert, hogy két dolog nélkül nem tette ki a lábát otthonról: kedvenc parfümje és a gyémántjai nélkül. Abban hitt, hogy minden nőnek kell valami, ami legendássá teszi. Így született meg a White Diamond parfüm. Az inspirációt ékszerkollekciója és bel air-i villájának kertjében található több, mint száz féle virág jelentette.

Viktor & Rolf, Flowebomb

 

Ezzel a provokálóan erős virágillattal az volt a tervező célja, hogy tükrözze a divatbemutatók kifutóinak avantgarde jellegét. A nevében megjelenő virágbomba a ruhákat és azok energiáit szimbolizálja, a tea, a bergamott, a pacsuli, a rózsa, a frézia és az orchidea varázslatos keverékével. Hogy kinézete is olyan álomszerű legyen, mint a kifutók világa, Viktor és Rolf egy gyémántformájú, több-oldalú üveget alkotott.

Forrás: veranda.com

Nézd meg ezt is:

Ikonikus ruhák, amiket amíg világ a világ, nem felejtünk el

Filmekben hordott, vörös szőnyegen megmutatott, vagy éppen egy különleges eseményen viselt ruhákat hoztunk, amiket nem felejtünk, és biztosak vagyunk benne, hogy te sem. A trend és az aktuális divat napról-napra változik. Ami tegnap menő volt, holnapra már ciki lesz, hiszen jön egy új és modernebb változat, vagy éppen …

Magyar ékszertervezők, akiknek munkáit látnod kell!

Olyan nagyon büszkék vagyunk rájuk, hogy meg is mutatjuk neked, hiszen ékszerből is érdemes a magyart választani. Szöllősi Tímea összeállítása. Melyik nőt ne lehetne levenni a lábáról egy csodás ékszerrel? Készüljön akár bőrből vagy zsinórból, legyen klasszikus vagy high-tech, sosem elég belőlük. Freya Glass …

 

 

 

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *