LOADING

Type to search

Eszem-iszom Rácsodálkozom Utazom

14 ország, 14 szokás – avagy kávézz velünk a világ körül!

Share

Bárhol is járunk a nagyvilágban, kávét mindenhol kaphatunk. De gondolkoztatok már azon, amikor leültök meginni a reggeli kávét, hogy a bolygó más országaiban hogy isszák ezt a finom feketét?

Az olaszok olyan mély imádattal vannak a kávé iránt, hogy még a végén azt is elhisszük nekik, ők találták fel ezt az mennyei italt. Bár maga a növény nem Itáliából származik, az tény és való, hogy a kávé ivás kultúráját ők emelték a legmagasabb szintre. Amióta sok száz évvel ezelőtt a kávé elindult Északkelet-Afrikából világhódító útjára, gyorsan elterjedt nem csupán egész Afrikában, de Európában, Ázsiában és az amerikai kontinensen is. A XVII. században elterjedtek a kávéházak, de bizonyos országokban, úgy mint Törökországban és Franciaországban, különös lelkesedéssel fogyasztották e remek italt otthon is. De vajon hogy isszák manapság Földünk különböző országaiban?

Ausztria és a mélange

 

A régi feljegyzések szerint a bécsiek már az 1660-as években kávét ittak, bár ekkor még csak otthon, mert az első bécsi kávéház  csak 1680-ban nyitotta meg kapuit. Amúgy a bécsiek kávé szeretete az ottomán nagykövettől ered, aki több hónapig időzött Bécsben. Egyébként, ha kávéról van szó, az osztrákok nemzeti itala a mélange, amely nagyon hasonlít a cappuccino-hoz: ugyanúgy eszpresszóból és egy adag felgőzölt tejből áll, annyi különbséggel, hogy a mélange tetejére még egy kis tejszínhab vagy tejhab is kerül.

Hollandia, ahol mindig van egy kávészünet

 

Mire az 1660-as évek közepére megnyitottak az első kávéházak, már otthon is fogyasztották a kávét, ami talán annak is betudható, hogy Hollandia volt az egyik legjelentősebb kávéimportáló ország. Már ebben az időben is alig volt ház, ahol ne fogyasztották volna reggelente és ez azóta mit sem változott. A hollandok ugyanis napközben rengeteg kávét képesek inni. Reggelire egyet napindítónak, majd a tíz és tizenegy óra közötti kávészünetben még egyet, aztán később – hogy még egy kis energiát nyerjenek a naphoz – még egyet, aztán munka után a kollégákkal még egyet, aztán vacsora után még egyet… Általában egyébként lattét isznak vagy az ún. „koffie verkeerd”-et, ami pont az ellenkezője az olasz espresso macchiato-nak (eszpresszó egy pöttyintés tejhabbal), vagyis sok tej és egy pici kávé, amelyet ez kis üvegpohárban szolgálnak fel.

Németország: szoros kapcsolatban a kávéval

Egy holland orvos ismertette meg a kávét a brandenburgi udvarral és nem meglepő, hogy ugyanebben az időben már meg is nyíltak az első kávéházak Hamburgban, Brémában és Hannoverben. A németek azóta is lelkes kávéfogyasztók, és rajongásuk oly határtalan, hogy a nap bármely szakaszában szívesen isznak egy jó kávét és felőlük akár lehet erős is, meg gyenge is, és megisszák tejjel, cukorral vagy anélkül is.

Skandinávia, a legnagyobb fogyasztó

 

Feltehetően itt is a hollandok honosították meg a kávéivást, de nem váltotta meg a skandináv világot. Királyi rendelet betiltotta, súlyos adókat vetettek ki rá, ivóedényeket koboztak el és így próbálkoztak  kitartóan egészen 1820-ig, hogy visszaszorítsák a kávé ivást, de aztán feladták. Talán ennek a hatására is alakulhatott úgy, hogy a finnek inkább otthonaikban rendeztek kávédélutánokat, ahol a vendégek akár öt csésze kávét is megittak egy alkalommal. Ki tudja, lehet, hogy a hosszú sötétség miatt, de a dánok és úgy általában a skandinávok, mára a világ legnagyobb kávéfogyasztói. A kávézás péládul olyannyira a dán kultúra részévé vált, hogy már minden utcasarkon találni egy helyet, ahol valamilyen formában kávét vásárolhatunk. A térség másik nagy fogyasztói a norvégok, akik feketén szeretik a kávét, és a világos pörkölésűeket részesítik előnyben, mert úgy gondolják, hogy így könnyebben megtalálják a különböző fajta kávébabok egyedi ízeit. Ezek után már cseppet sem meglepő, hogy általában a norvégok nyerik a barista világbajnokságokat.

Nagy-Britannia

Anglia viszonya a kávéval igen rapszódikusan indult. Volt egy rövid és nagyhatású kávéházi időszak, eleinte a diákok és a professzorok körében terjedt el, majd az üzleti és a művészi élet szereplőinek is törzshelyévé váltak. Számos ellenzője akadt és a teával sem kelhetett versenyre. A teázás hagyományához máig hű britek körében azért manapság a kávézásnak már egyre többen hódolnak, amit mi sem bizonyít jobban, mint a reggeli órákban utcán hömpölygő embertömeg nagy része, akik kávéspohárral a kezüben törnek utat maguknak.

Egyesült Államok, az újítók országa

Holland gyarmatosítóknak köszönheti Amerika is kedvenc italát, mely a bostoni teadélután után már nemzeti ital lett. A mai napig megmaradt a német alapú csepegtetős-filteres módszer, mellyel gyengébb, de sokkal hosszabb kávékat készítenek. Szívesen újítanak, ezért itt találkozhatunk a legtöbb ízesített kávéval. Bár olasz hatásra elterjedt az eszpresszó kávé is, azért a legtöbb amerikai a dupla vagy tripla méretű kávé elkötelezett fogyasztója.

Olaszország, az eszpresszó hazája

A kávé fogyasztást az olaszok olyan magas szinten űzik, mint sehol máshol a bolygón. Ez az eszpresszó hazája: napközben bármikor meg lehet inni egyet, ha pár percnyi szünetre vágyik az ember. Olasz barátaink kizárólag reggelire fogyasztják az általunk oly nagyon kedvelt cappuccinot egy finom péksüteménnyel, mivel a tejet ennivalókhoz sorolják, napközben már nem terhelik vele szervezetüket.

Franciaország és az élet élvezete

A franciák híresek az élet szeretetéről, és arról, hogy mindent szenvedélyesen csinálnak. Így vannak a kávéval is, talán ezért nem is véletlen, hogy kitalálták maguknak a Café au Lait-t, a kellemesen hosszú tejeskávét, amely mellett jó sokáig el lehet ücsörögni és még annál is jobbakat beszélgetni. Általában ezzel a kifinomult itallal indítják a napot, amelyet egy jó nagy csészéből isznak. Viszont ebéd vagy vacsora után már nem isszák, kizárólag reggel.

Törökország és kahve

Van egy híres török mondás, amely úgy tartja, hogy a kávénak olyan feketének kell lennie, mint a pokol, olyan erősnek, mint a halál és olyan édesnek, mint a szerelem. Ezt a sűrű főzetet általában evés után szolgálják fel egy hosszú nyelű rézedényből (cezve) és hozzá édességet esznek.

Brazília, a cafezinho hazája

A brazilok a világ legnagyobb kávétermelői és a második legnagyobb fogyasztói a világon, így aztán cseppet sem meglepő, hogy elképesztő mennyiséget tudnak meginni egy nap. Igaz, hogy leginkább eszpresszót fogyasztanak, de azt állandóan és a nap minden eseményéhez könnyedén passzol. A legnépszerűbb elkészítési mód, az ún. cafezinho, amelyet legjobban úgy tudnánk lefordítani, hogy kicsi csésze. Az eszpresszótól abban különbözik, hogy a cukrot még forrás előtt keverik össze  vízzel (tulajdonképpen szirupot főznek), és így egy sokkal édesebb italt nyernek. Egyszer mindenképpen érdemes kipróbálni egy nyári különlegességet, a kávét, amelyet frissen facsart narancslével ízesítenek.

Kolumbia, a tinto hazája

Bár Kolumbia adja a legjobb minőségű babokat a világnak, a legtöbb kolumbiai mégis egy sötét kávét iszik, amelyet úgy neveznek, hogy tinto. Állítólag rettenetes íze van, mégpedig azért, mert a jó minőségű kávé nagy részét külföldre exportálják, így a lakosságnak már csak a maradék, rossz minőség marad. Nem csoda, hogy csak jó adag cukorral tudják meginni…

Japán és a csepegtetők

Elsőre hihetetlenül hangzik, de a japánok hideg kávé-mániások, és mára több hideg kávé fogy, mint meleg. És mivel az ázsiai ország a tudományokban is mindig jeleskedik, kifejlesztettek egy csepegtető készüléket, amelyen keresztül igen lassan, akár egy teljes nap alatt csepeg le a fekete ital. Éljen a „Slow mozgalom”!

 

Etiópia

A kávé szülőhazájában a kávézásnak tradícionális ceremóniája van, amely része a kultúrának: a főzés és a szervírozás legalább két órán keresztül is eltarthat. A „buna-t”, ahogy ők nevezik a kávét, minden esetben cukor helyett sóval vagy vajjal szolgálják fel, de még az is előfordulhat, hogy feketeborssal ízesítik.

Magyarország

 

Kis hazánk mindig sokféle hatásnak volt kitéve, így ebben is egy igazi olvasztótégely vagyunk. Szeretjük az erőset, a gyengét, az eszpresszót, a cappuccino-t, a lattét és a jó társaság kedvéért szívesen beülünk kedvenc kávézónkba akár a napi harmadik kávénkra is.

gsbox_banner

Nézd meg ezt is:

5 filmjelenet, amiben a kávénak fontos szerepe van

A (reggeli) világunk közepe, az édes ébresztőnk, a legjobb szótlan barátunk: kávé. De jó, hogy jössz… A klasszikus: Fura lett volna pont EZT kihagyni: “A nagy az nagy…” Mindenkinek, aki nem érti mi az, hogy “Venti” A kaliforniai: És az igazi menők: Erről jut eszembe, kéne egy kávé… Comments Disabled

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *