LOADING

Type to search

Élem Főoldal Inspiráció

Önző, beképzelt és arrogáns? Nem kell, hogy megkeserítse az életedet…

Share

Önzés alatt nem az egészséges önbecsülést értjük, hiszen az létszükséglet; bizonyos szemszögből mindannyian önzőek vagyunk. Most beszéljünk azokról, akikkel nagyon, nagyon nehezen boldogulunk.

Ismerd fel a jeleket!

Igen, ők azok, akik mindig megpróbálják lenyomni a másik torkán, hogy csak nekik lehet igazuk, és jól belénk fojtják a szót. Igazán csak magukra kíváncsiak, és úgy beszélnek magukról, mintha ők tojták volna a spanyolviaszt. (Már bocs, de tényleg…) Nem csoda, ha egy ilyen társalgás során úgy érzed, kevesebbet érsz náluk. Az effajta hatalmaskodó személyiségek mindenki véleményét elfogadják – feltéve, ha az ugyanaz, mint az övék. Ha nem ismered el fölényüket és „meg nem értett zsenijüket”, attól sem riadnak vissza, hogy nyíltan vagy burkoltan, de megalázzanak.

Lássuk, mit tehetsz, ha az utadba akadnak!

Értsd meg, hogy egyáltalán nincsenek tekintettel másokra.

Ahhoz, hogy kezelni tudd az önző embereket, legfontosabb, hogy reálisan tekints – magadra. El kell fogadnod, hogy őket nem érdeklik mások mélyebb érzései, igényei, valós szükségletei. Ha egy barátod, a főnököd vagy a szeretőd mutat hasonló jegyeket, a helyzet ugyanaz: látszólag talán nagylelkű, de a legtöbb esetben egyszerűen hiányzik belőle a figyelmesség és az empátia. Ha mindezt tisztázod magadban, és megérted, hogy nem veled van a gond, tisztábban látod majd, hol is állsz ebben a kapcsolatban.

Add meg magadnak a jól megérdemelt figyelmet!

Az önző embereket nevezhetjük úgy, hogy “érzelmi kalózok”. Szeretik, ha figyelnek rájuk, de viszonzást ne várj tőlük.  Nincs mese: ha egy érzelmi kalóz ledózerolta az önbecsülésed, helyre kell állítanod azt. Menj el fodrászhoz, öltözz fel csinosan, és felelj meg a saját szükségleteidnek! Kellő önbizalommal védetté válasz az érzelmi kalózoktól. Az ugyanis semmiképpen sem erény, ha kiszolgáltatod magad nekik, ráadásul mindez erőteljes érzelmi kiüresedést hoz magával.

Légy hű önmagadhoz, és ne süllyedj a szintjükre!

Az önző emberek könnyen kicsaphatják nálunk a biztosítékot, de ne menj bele ebbe a kisded játékba, mert könnyen elveszítheted a kontrollt az indulataid felett. Csak légy az, aki vagy! Ha ő kegyetlen veled, ám legyen: az igazán csak az ő baja.

Persze nehéz kedvesnek maradni ilyenkor, de semmiképpen ne válj olyanná, mint ő! Az önző személyiségek imádják, ha a dühöddel is velük foglalkozol. Maradj továbbra is ugyanaz a nyíltszívű, szeretetteljes ember, aki vagy!

Emlékeztesd őket, hogy a világ nem körülöttük forog!

Egy önelégült személy annyira elkapathatja magát, hogy előbb cselekszik, mint gondolkodik. Lehet, hogy csak egy kis emlékeztetőre lenne szüksége, hogy nem ő a világ közepe . Finoman utalj erre, támadás nélkül. Például ha szíved szerint rákiabálnál, hogy: „Sose figyelsz rám!” „Minden csak rólad szól!”, próbáld meg helyette azt, hogy: “Beszélni szeretnék veled valamiről, ami zavar, ami bánt. Megtennéd, hogy figyelsz rám?”

Nem baj, ha éheznek a figyelemre!

Ez egy erőteljes stratégia, amely azokat az extrém-önző embereket tanítja meg kezelni, akik kicsit sem kíváncsiak mások véleményére. A trükk az, hogy soha ne add meg neki azt a teljes körű figyelmet, amire vágyik. Mindez úgy működik, hogyha önkényesen nyilatkozik, te odafigyelsz, mit válaszolsz. Például, ahelyett, hogy azt felelnéd neki: “Te szegény, ezt tette veled az a szemét?” Mondd: “Hát igen, ilyen az élet“. Ne feledd: a figyelem a kincsed! Ha vigyázol rá, valószínűleg visszavesz az arcából, vagy kerülni fogja a társaságod, és újabb „áldozat” után néz.

Szabd meg TE a témát!

Bármi is érdekel – az asztalosmesterség, a főzés, a politika; bármi – vesd fel az önelégült személynek! Ha nem harap rá az általad előterjesztett témára, és eltereli a szót, bökj oda neki egy hasonlót: “Hé, tudod, mennyit keres Bill Cosby?” Minél véletlenszerűbb a téma, amit felhozol, annál jobb, mert annál távolabb áll az ő egocentrikus személyiségétől. Ha nem róla van szó, hamarosan menekülőre fogja, és nyugodt szívvel behúzhatod mögötte az ajtót.

Ne tegyél nekik újabb és újabb szívességet!

Az önző emberek imádnak szívességet kérni, de ha neked kell segítség, kihúzzák magukat alóla. Így működnek. Bár fontos, hogy légy toleráns, és adj esélyt neki a változásra, az is fontos, hogy ne biztosíts mindig teret az önzőségüknek – különösen akkor, ha azzal megbántanak téged. Tehát, ha egy önző személy túlságosan sokszor kér tőled szívességet, hagyd, hogy oldja meg maga a problémáját. Nyugodt hangnemben közöld vele, hogy szívesen segítenél, de már kezded úgy érezni, hogy minden apróságért téged ugráltat, mintha az alattvalója lennél. Sajnos azonban az is elképzelhető, hogy meg se akar hallani majd…

Korlátozd az együtt töltött időt!

Ha rájössz, hogy valaki túlságosan öntelt és csak magával foglalkozik, akkor itt az ideje, hogy távol maradj tőle, minél többször, annál jobb! Ha eddig minden este összefutottatok, ritkítsd a találkozóitokat és az üzeneteire írt válaszaidat. Lehet, hogy számtalan reakcióval találkozol majd a részéről az érdektelenségtől a haragig, de maradj erős! Jobb, ha egyedül töltöd az időt, mint önimádó alakokkal.

Keress jobb társaságot!

Emlékezz vissza arra a fájdalomra és kimerültségre, amelyet az okozott, hogy az energiavámpír ismerősöd igyekezett lehúzni. Az ilyen barátokhoz nem szabad ragaszkodni! Keress helyettük új barátokat, akik épp annyira figyelnek rád, mint amennyire te rájuk. Légy aktív, járj társaságba, és gondolj arra, milyen jó is lesz nosztalgikus hangulatban mesélni az új barátaidnak az öntelt hólyagról, aki olyan sokáig gyötört téged.

Lépj ki a kapcsolatból!

Ha nem képes változtatni, akkor lehet, hogy nem egyszerűen csak túlzottan énközpontú és önző, hanem akár nárcisztikus is lehet, ami egy súlyos személyiségzavar. A nárcisztikus személyek nemcsak önzőek és önelégültek, hanem hiányzik belőlük az együttérzés képessége, és szó szerint használják embertársaikat. Ez keményebb dió, mint az önzés, ezért ők feltétlenül szakember segítségére szorulnak. Ha mégsem hajlanak efelé, érdemes azonnali hatállyal rövidre zárni a kapcsolatot, a saját érdekedben.

Elvégre is, az élet rövid ahhoz, hogy mérgező emberekkel vegyük körbe magunkat, akik a boldogság utolsó morzsáját két lábon járó dementorokként szippantják el belőlünk…

Ötletadó: lifehack.org

Tags:
Hajdú-Antal Zsuzsanna

Végzettségét tekintve magyar nyelv és irodalom¬–pedagógia szakos tanár, a Léggömbök című ifjúsági regény elsőkötetes szerzője. A könyv 2017-ben bekerült a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanítóképző karának tananyagába. A betűk szerelmese; szeret szétcincálni és újra összerakni mindent, ami szöveg. Hobbija az írás és korrektúrázás mellett a kínai gyógyászat. Imádja az állatokat, a jó vígjátékokat és a tengert. A Léggömbök megvásárolható a kiadó oldalán (gabo.hu) vagy a könyvesboltokban.

 • 1

You Might also Like

2 hozzászólás

 1. Keszeg 2017-10-21

  Köszi. Ez sajnos pont így történt , de már kezdek túljutni rajta.

  Válasz
 2. Evi 2020-05-01

  Sajnos,, nálam is így tortént,, az exem volt ilyen,,, a lánytesója meg teljesen rám szállt,, hála istennek megszabadultam toluk,,,,,

  Válasz

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *