LOADING

Type to search

Inspiráció Lakom

Last minute iskolakezdési kisokos: így lesz ideális a tanulósarok a gyerek számára

Share

A diákok újra belevetik magukat a tanulásba. Ha neked is van egy iskolás korú gyereked, akkor a következő tippek jól fognak jönni, mert megkönnyítik majd a nebuló életét. Nem is gondolnád, hogy milyen sok múlik egy megfelelő helyre rakott íróasztalon, lámpán vagy saját kis polcon. 

Ahol a gyereked tanul fontos helynek kell lennie. Függetlenül attól, hogy a saját szobájában, a konyhában, vagy a nappaliban ül le a leckét megírni, vagy a tételeket bemagolni, fontos, hogy olyan helyet alakítsunk ki, ami segíti őt, hogy a leghatékonyabb legyen. Ha egy saját helyet kap, egy igazi tanulósarkot, akkor még motiváltabb lesz abban, hogy elkészítse a leckéjét, és rendben tartsa ezt a neki dedikált helyet. Következzen 8 tipp, ami segíthet, hogy kialakíts az ideális tanulósarkot!

1. Az asztal elhelyezése nagyon fontos

Sokan úgy gondolják, hogy a gyereknek fontos, hogy lássa az égboltot az íróasztala mögül, ám ezt a szakértők nem javasolják. A lényeg azon van, hogy milyen a megvilágítása a tanulósaroknak. Olyan helyre kell tenni az íróasztalt, ahol megfelelő mennyiségű természetes fényt kap a hely. Ne legyen az asztal az ajtó mellett, mert elvonhatja a gyerek figyelmét az ajtó előtt elhaladó családtag. Az asztal ne nézzen a hátsó kertre sem, mert itt mindig történik egy-egy érdekes dolog, amin szintén el lehet merengeni tanulás helyett. Egy sima falfelületet a legjobb az ablaktól kicsit távolabb, így természetes fényben tud tanulni a gyerek. Ezt főként a felsős diákoknak javasolják.

Az alsós gyermekekkel még együtt tanul a szülő, így érdemes a nappaliban, vagy az étkezőben kialakítani egy helyet, ahol együtt le tud ülni a gyerek és a szülő, hogy közösen megoldják a leckét. Ha már tud egyedül haladni a nebuló a leckében, de elakad közben, akkor itt gyorsan oda tud menni a szülő, és segíthet a folytatásban.

2. A világítás mindig legyen átgondolt

Fontos, hogy az asztali lámpa, vagy függő lámpa rendesen bevilágítsa a tanulósarkot, vagy íróasztalt, mert hiába a természetes fény, nem kerülhető el ősszel, télen, hogy villanyt kapcsoljunk. Fontos, hogy a fény olyan szögből essen, hogy jól látható maradjon az íróasztal közepe, ahová a könyv, vagy a füzet kerül, amiből olvas, vagy amiben éppen ír a gyerek. A lámpa fénye legalább 800 lux legyen, és fontos, hogy olyan körtét válassz, ami nem melegedik át néhány óra használat után sem.

3. Zárjuk ki az informatikai eszközök csábítását

Mi zavaróbb lehet a külvilág zajánál? Az okostelefonok. A telefont, tabletet, laptopot, asztali számítógépet semmiképpen se helyezzük a tanulósarokba, mert elvonja a gyerek figyelmét. Ha szüksége van arra, hogy számítógépen tanuljon, akkor odaülhet, de figyeljünk rá, hogy a tananyaggal foglalkozzon és ne a közösségi oldalak vonzó értesítéséivel. Legyen egy óra a tanulósarokban jól látható helyen, így tudja mérni, hogy mennyi időt töltött tanulással, és nem kell a mobilon nézegetni az időt.

4. Az eszközök mindig legyenek a tanulósarok közelében

Tollak, vonalzó, szövegkiemelő, radír, tűzőgép, számológép, ceruzák, filcek és minden egyéb eszköz legyen elérhető közelben. Egy fiókos szekrényben tároljuk ezeket alul kéztávolságban, vagy szemmagasság felett egy vízszintes polcon. Ne hagyjuk, hogy minden egyes szükséges tárgyért egy másik szobába kelljen szaladni a gyereknek tanulás közben.

5. Mert kell egy hely az olvasásra is!

Minden évben kötelező olvasmányokat is kapnak a gyerekek, így ha van lehetőséged, akkor alakíts ki egy nyugodt és kényelmes olvasósarkot is a gyereknek. Szükséged lesz hozzá egy babzsákra, egy kényelmes székre, és egy irányítható fénnyel rendelkező lámpára (hogy megfelelő fény érje őt olvasás közben). A könyveket pakold az ülőalkalmatosság mellé, hogy mindig kéznél legyenek. A leckeírás után jól fog jönni egy hely, ahol kikapcsolódhat a gyerkőc, és elmenekülhet egy-egy jó történetbe.

6. Naptár, vagy mágnestábla rávezeti a gyerekeket a helyes időbeosztásra

Fontos, hogy a legkisebbek is megtanulják a hónapokat, napokat, a nagyobbaknak pedig az időbeosztás miatt lesz hasznos egy naptár. Naptár helyett választhatsz mágnestáblát is, ahová felírhatjátok a heti teendőket, dolgozatok időpontjait, kirándulások napjait, iskolai programokat, szüneteket, vagy bármit amit hasznosnak ítéltek meg. Egy ilyen tábla, vagy a naptár vezetése rávezeti az iskolásokat arra, hogy megjegyezzék a fontos dolgokat, és felelősek legyenek. A fontos pillanatok, iskolai rajzok, dolgozatok, fotók kerüljenek fel egy parafatáblára. Ezeken tudja majd összegyűjteni a gyerek az év közbeni jó emlékeket, így szívesebben ül majd oda az íróasztalához tanulni, ha látja, hogy az iskolában a leckeíráson és a magoláson kívül jó dolgok is történnek.

7. Legyen a tanulósarokban egy saját dedikált polca a gyereknek

A gyerekek akkor érzik jól magukat, hogy körbeveszik őket az ismerős és szeretett dolgok. A frissen iskolába indulók, még nehezen hagyják el az óvodában kedvenccé vált plüssállataikat, játékautójukat, babájuk stb… így egyáltalán nem gond, ha ezek a szeretett dolgok kapnak egy külön helyet. Később ezt a polcot szabadon alakíthatja a gyermek, és olyan dolgokat tehet rá, amik érdeklik, vagy amik tetszenek neki.

forrás

 

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *