LOADING

Type to search

Élem Inspiráció

12 apró dolog, hogy ne ***küzdj*** minden reggel a napindítással…

Share

Nem mindenki “rúgja be” könnyen a napot. (Hát, bizony!) Viszont vagyunk jó páran, akinek a reggeli kapkodás elrontja az egész délelőttjét, lassítja a tempóját, és arcára savanyú képet rajzol. Előfordul veled is? Üdv a klubban! 

Nem csörgött a vekker, túlnyomtad a sznúzt? Persze, mindenkivel előfordul. Aki még nem ébredt a munkába érkezés lehetséges legkésőbbi időpontja előtt négy perccel, az hazudik, de nem haragszunk, nekik összefoglaljuk, mi történik ilyenkor. Cicamosdás, rohamfogmosás, megfontolt ruhaválasztás (1,6 másodperc), zsebcsapkodás, táskarázás: telefon-pénztárca-kulcs, ajtó bevág, száguldás. Remek munkanapkezdés!
Halálos és iromba.

Mármost az ilyen helyzetekkel nem nagyon van mit kezdeni, azon kívül, hogy megpróbáljuk elkerülni. Az azonban, ha sikerül időben felkelni, még nem garanciája a vidám és tetterős munkavállalói kedvnek, ami pedig ugyancsak hasznos, ha az ember szeretné jól érezni magát, miközben pénzt keres. A legfontosabb, hogy legyen időnk reggel, de az sem mindegy, hogy mivel és hogyan töltjük azt. Nézzük tehát, mit tehetünk azért, hogy derűs és hasznos napunk legyen!

egy

Az elsőt Goethe találta ki, aztán meghalt:[highlight] Mehr licht![/highlight] Na, jó, ez nem igaz, de így könnyebb megjegyezni. Szóval engedj be fényt és vesd be az ágyad. Nem úgy, nem agrikulturálisan, hanem hogy ne emlékeztessen arra, hogy akár ott is feküdhetnél még a takaróid között egy kicsit. Ezzel a művelettel szimbolikusan lezárod az éjszakát és elindítod a napod – amiből, ha időben keltél, ekkor még van néhány negyedórád, ami csak a tiéd. Ráadásul a beágyazás azzal az élménnyel is megajándékoz, hogy máris csináltál valami hasznosat.

kettő

Igyál egy [highlight]pohár vizet! [/highlight]A medúzák 97%-a víz, és milyen jól vannak! Na, ugye. Egyébként tényleg, a hidratálás nagyon fontos, a test éber üzemmódba kapcsolásához igen hatékonyan hozzásegít, és jól is esik olyan hosszú idő után, hiszen az ember rendszerint egész éjjel nem iszik semmit. A kávéfüggőknek különösen melegen ajánlott – mármint a hideg víz – még a kávé előtt.

három

Néhány perc [highlight]elmélkedés,[/highlight] és a világ máris egy kicsivel jobb hely lesz! A reggel az agynak olyan, mint egy derűs vasárnap délelőtt a dobozbontás utáni pillanatok egy ikeás komódnak. Reménykeltően jó illatot áraszt, és még bármi lehet belőle! Tényszerűen legtöbbünknél reggelente képes leginkább sziporkázni az elme, érdemes tehát adni erre egy kis időt, hadd pattanjanak ki belőle a zseniális ötletek. Átgondolás, tervezés, összefoglalás – mindegy, mi a módszertan, egy kis tanakodás a világ nagy dolgain biztosan jót tesz. Meditálásnak vagy jógázásnak is lehet persze hívni, de a kanapén ülve vagy az ablakon kitekintés közben megvalósított tarkóvakargatás is lényegében ugyanez: gondolkodni a gondolkodás öröméért.

négy

Az előzővel összeköthető, de önálló praktikaként is alkalmazható az [highlight]üzenés[/highlight]. Ez annyit jelent, hogy egy papírra tollal (tehát nem képernyőre, nem billentyűvel, hanem kézzel, mint a múlt ezredben) felír az ember néhány mondatot. Például három olyan dolgot, amiért hálás (legyen négy, az kevésbé meseszerű), meg négy olyat, amit szeretne, ha megtörténne vele/megkapná/elérné – ezeket is kijelentő módban, jelen időben, vagyis tényként, nem kívánságként. Például: „Fizetésemelést kapok szeptemberben.” „A gyermekem kiválóan érzi magát a bölcsődében/óvodában/iskolában.” A szónak nagy ereje van, az írás pedig egyfajta rögzítés, önmagunk számára is tisztázás. Én ezt a technikát magamban „Angyalesemes”-nek hívom, de ez ne riasszon el senkit, szentimentalizmus nélkül is működik.

öt

[highlight]Olvass[/highlight] pár sort! Mindenkinek van kedvenc könyve, de van, amikor nem találja. Ha megvan, bárhol fellapozva néhány bekezdés megadja a szellemnek, ami jár – a könnyű reggeli nemcsak a testnek szükséges. De az idézetes könyv is teljesen jó. Vannak sikeres, boldog emberek, akik csomó okosat mondtak, és ezek közül ők vagy mások jó néhányat le is írtak, megint mások pedig könyvbe rendezték ezeket és eladták neked, vagy annak, akitől kölcsönkérted és már soha nem adod vissza. Ezek a látszólag egyszerű, nem ritkán bugyutácskának tűnő szentenciák is remekül megfelelnek szellemcsemegének, gondolatébresztőnek, motivátornak.

hat [highlight](de tényleg)[/highlight]

A szellem ébresztgetésének van még egy eszköze, mielőtt rátérnénk a gazdaszervezet üzembe helyezésére, ez pedig az [highlight]alkotás.[/highlight] Mindegy mit, hozz létre valamit. Lehet ez egy virágcsokor elrendezése, egy firka, egy kétsoros vers, vagy egy origami papírtörlőből. Nem kell az örökkévalóságnak szóljon a mű, csak az a lényeg, hogy te csinálj valamit, ami addig nem volt.

hét

Jöhet a testiség! Rövid reggeli torna, ami elég riasztóan hangzik annak, aki nem szokta csinálni. Ezért húzzuk is ki belőle a „torna” kifejezést, legyen inkább[highlight] lötyögés, riszálás, himbálás és nyeklés-nyaklás[/highlight]. Valahogy úgy, ahogy Mr. Bean értelmezte saját erőforrásaira az edzést. Nyilván csak az a lényeg, hogy a lehető legtöbb testrészeddel végezz valami olyan mozgást, ami túlmutat a helyváltoztatáshoz szükséges erőfeszítéseken. Kis karlengetés, térdrogyasztás, fejtekerés, felsőtesttel hát mögé nézés (próbálás), ilyesmik. Pompásan segíti a műveletet, ha közben bekapcsolod a rádiót, szóljon a rock! vagy a pop! vagy a vízállásjelentés! – ízlés szerint. (Haladóknak: uszoda+vízálló zenelejátszó.)

nyolc

[highlight]Reggelizz![/highlight] Alig valószínű, hogy a témáról írott cikkrengetegben lehetne olyat találni, amely kifejezetten károsként mutatja be a reggelizés élettani hatásait. Szóval itt nincs mit magyarázni, inkább az a kérdés, hogyan tölthető meg tartalommal az elméleti alapvetés. A trükk talán abban van, hogy olyat egyél, ami jól esik. Lehet, hogy a müzli joghurttal borzasztóan egészséges, de én például képtelen lennék megenni még délután is, nemhogy reggel. Ha négy szelet sonka magában, akkor az a reggeli. Egyél valamit és kész. Egyébként a reggeli gondolatától hidegrázást kapók számára menekülési terv lehet a másokkal együtt reggelizés, a kézenfekvő családi reggelin túl a barátokkal szervezett, munkába menet közben megállva például. Ha látod, hogy mások sem halnak bele, könnyebben megy, ráadásul közben szocializálódsz is, az sosem hátrány.

Öt egyszerű, egészséges és irtó finom recept a rohanós reggelekre

Elég a sötétből, a csípős hajnali fagyokból, most már jöjjön az a tavasz! De mi lenne, ha idén egy picit tudatosan készülnénk is rá és a természet ébredésével párhuzamosan a bennünk szunnyadó energiákat is mozgósítanánk? Ehhez hoztunk most öt ínycsiklandó és egyszerűen elkészíthető, tavaszváró turbóreggeli-r…

kilenc

Ha már az étkezésnél tartunk, érdemes kisebb [highlight]ajándékcsomagokat[/highlight] elrejteni önmagunk számára a munkástáskánk rekeszeibe. Gyümölcsöt, kekszet, csokit, amit aztán a nap folyamán, szorult helyzetben, vagy a még egy kávé előtt ájulás ellen hirtelen előkapunk és szeretettel átadunk magunknak. A vércukorszint szabályozásán túl az is rendkívül praktikus ebben, hogy az ember egyszerre tudja átélni az ajándékozás örömét adóként és kapóként. (Ebből persze nem derül ki, hogy melyik a jobb, de ennyi veszteséget el kell viselnünk.)

tíz

Tervezd el, hogyan fogsz [highlight]segíteni valakinek![/highlight] Ha jobban megvizsgáljuk, napjaink nagyobb része magunk körül forog. Én, én, én. Jól akarjuk érezni magunkat, védekeznünk kell, örülünk vagy haragszunk, lényeg, hogy a világ, melyben élünk, folyamatosan arra kényszerít, hogy foglalkozzunk magunkkal. Hogy elsősorban magunkkal foglalkozzunk. Amikor meg éppen nem, akkor meg csak úgy hobbiból beszélünk magunkról a teakonyhában vagy a facebookon, feltöltünk pár szelfit – építjük és karbantartjuk az imidzsünket. Ez nem baj, de nem árt időnként kikukucskálni belőlünk. Erre kiváló módszer, ha minden reggel kieszelünk egy furfangos tervet, amely valaki más megsegítéséről szól. Lehet ez az elhavazott kollégától önként átvállalt kisebb feladat, rászoruló átsegítése a zebrán, pontosan kiszámolt apró a büfés néninek, vagy éppen hanyagul felfelé kerekített összeg az FN-árusnak. A jó cselekedet önmagában is igen derék dolog, ráadásul meglehetősen jó érzés a tervezgetésével foglalatoskodni. Próbáld ki!

tizenegy

Készíts [highlight]listát[/highlight] a napi tennivalóidról. Bizsergetően jó érzés pipálgatni! A munkafeladatokról elég csak egy irányadó vázlat, az egyebeket meg úgy érdemes, hogy bőven legyenek a listán könnyen teljesíthető elemek. Én például mindig fel szoktam írni legalább három, egymástól távol eső helyre, hogy KV! És nem okvetlenül szükséges sorrendben haladni… De az is jó, hogy külön sorba kerül az amúgy egybetartozó „Bankot elintézni” és a „Biztonsági őrnek udvariasan köszönni”. Nagyon jó módszer, már reggel tudod, milyen elképesztően hatékonynak érzed majd magad estére, zsebedben egy fél méter hosszú, pipáktól hemzsegő cetlivel!

tizenkettő

[highlight]Adj egy puszit,[/highlight] mielőtt elindulsz! A puszi a legjobb valuta. Amikor adod, neked legalább annyira jó, mint annak, aki kapja, ráadásul egy pusziért cserébe jellemzően kap az ember egy másikat. Ha egyedül élsz, se kutyád, se macskád; vagy ha a kutya infernálisan bűzlő döglött halba hempergett, a macska elbújt, a párod meg a vécén telefonál órák óta, akkor adj egy puszit magadnak! Én a vállamra szoktam, de aki finnyás, használhatja a tükröt is. Vagy a falat.

 

Az adja a másikat.

Jó napot!

(Az animációk a méltán népszerű Mr. Bean jóvoltából vannak jelen a földi kultúrában.)

gsbox_banner

 

Olvasd el ezt is:

 

 

Miért igyál minden nap citromos vizet?

Mondjuk azért, hogy ne igyál szénsavas üdítőt, ami rossz. Neked. A citromos víznél egyszerűbb és egészségesebb dolog kevés van. Talán a marketingjén lehetne kicsit javítani. Mi például egy névadó bulival kezdenénk. Mit szóltok ahhoz, hogy Lemonka? A citrom tele van vitaminnal, (C és B!), kálciummal, vassal, magnéziu…

Tags:
Freisinger Balázs

Ír, olvas, fest és csak néz. És apa. Bővebben: főleg kisprózát ír; nagyjából bármit hajlandó elkezdeni elolvasni, de bátran visszateszi a polcra ezernyolcszáz leütés után, ha nem tetszik neki; saját bevallása szerint "nonfiguratív absztraktot" fest, mások bevallása szerint "krikszkrakszokat, de néha tényleg látni benne valamit". És csak néz, bővebben is. Van egy fia, aki ötévesen megmutatta, hogyan lehet leelőzni a saját árnyékunkat. Ehhez képest szinte teljesen érdektelen, hogy bölcsész diplomákat szerzett, amiket azóta se talál, volt logisztikus, értékesítési igazgató, művelődésszervező és szakasztott ember, de az már szerencsére régen volt. Most a jelek szerint ide írt valamit. Természetesen megfigyeli magát: www.freisinger.hu Ide írhatsz neki: balazs@freisinger.hu

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *