LOADING

Type to search

Élem Inspiráció

Tudtad, hogy nem vagy Plus Size? Avagy szépség 40(es méret) felett

Share

Óriási katyvasz van a méretezések közt, és a fejekben is. Ha elfogadjuk, hogy a méret a lényeg, akkor ki számít Plus Size-nak? És ha annak számítasz, találsz magadra olyan ruhát, ami tetszik is? Aligha… Főszerkesztőnk, Hidasi Judit jegyzete.

Fogyózunk. Ősszel, télen, nyáron, tavasszal. Mindig van miért, és van mibe belefogyni. Mondtuk már, és mondani is fogjuk még, hogy nem muszáj. És egyre inkább úgy tűnik, hogy a nagy zajban képesek vagyunk meghallani: nem vagyunk túlsúlyosak!

Mit is jelent, hogy PS?

Kezdjük azzal, hogy meghatározzuk, mi is a Plus Size. Illetve, bocsánat, kezdjük egy kicsit még hátrább, mit is jelent az hogy plusz?

Azt jelenti, hogy több a kelleténél, több az átlagosnál, több a normálisnál. De mindenképpen több. Hangosan, negatív előjellel. Igen, létezik olyan pozitív, ami negatív. Például, ha a súlyodról van szó. Ott kiabálja: plusz! Van rajtad plusz! Add le a pluszt! Egyáltalán nem csoda, ha napról napra, hónapról hónapra egyre rosszabbul érzed magad emiatt.

Próbáltuk keresni, hogy tulajdonképpén hol is vagyon megírva, az „átlagos” magyar (!) női méret. Úgyis mint: milyen magassághoz, milyen súlynak kell tartoznia. Talán még legközelebb a testsúlyindex jár, de aztán rájöttünk, hogy mégsem. Az ugyanis nem veszi figyelembe, hogy mennyi a zsír, és mennyi az izom. Tökéletes példa erre az a két kolléganő, akik nagyjából ugyanannyi kilók, mégis, az egyikük sokkal sportosabb (hovatovább vékonyabb), mint a másik. Na igen: csupa izom ez a lány. Mégis, ha a mérlegre áll, nem elégedett.

Jó persze, soha semmivel nem vagyunk elégedettek, de akkor most nézzünk is utána kicsit, hogy mit is jelent a normál testalkat?

Normális vagy, vagy sem?

Magyarországon a nők átlagos mérete (tehát a nők nagyrésze) 42-44-es konfekció méret. Mégis egyes meghatározásokban ők már túlsúlyosnak tekintendők, ők azok, akik már nem találnak maguknak semmit (tényleg semmit) a kínálatban.

Innentől felfelé pedig még sokkal rosszabb a helyzet.

Nem tisztünk elítélni senkit semmiért. Főleg azért nem, mert már régen tudjuk, hogy

  • nem feltétlenül egészségesebb, aki soványabb
  • a genetika is meghatározza az alkatunkat
  • nem mindenki születik sportrajongónak.

Külföldön tovább változik a Plus Size meghatározás. Ha német márkát választasz magadnak, tapasztalni fogod, hogy az ottani 42-es jóval nagyobb, mint mondjuk a franciáknál. A tengerentúlra ne is merészkedjünk, mert ott teljes a káosz, és nem csak azért, mert más számozást használnak.

Az ottani 12-14-es méret ott még nem számít Plus Size-nak, miközben ezek a méretek itthon a 44-46-osnak felelnek meg. Próbálj meg dögös rucit találni ebben a méretben…

Apropó dögös ruci…

Aki Budapesten él, még könnyebb helyzetben van, mert a plázákban a multicégek (néhány) kínálnak olyan ruhát, ami esetleg tetszik. De ez a ritkább eset. Az ország nagyobbik része ugyanis nem Budapest, és aki máshol él, nem is biztos, hogy kedvére van, amit ezekben a multi-boltokban talál.

Én legutóbb a nyári ruhatáramat igyekeztem felfrissíteni, és hazatértem négy pólóval, és két farmerral. Ja, és vettem még egy rövidgatyát, amit egyszer sem vettem fel, mert nem is tetszett igazán.

Pedig nem hiszem, hogy ördögtől való, hogy a méretemben találjak olyat, ami tetszik. Igaz, kicsit „bonyolult” a dolog, mert alulra jó a negyvenkettes, felülre viszont nagyobb kell, mióta szoptattam a fiamat.

Azért ez sem olyan ritka eset…

Ne vegyél fel semmit, ami másnak nem tetszik!

A sztereotípiák mezejében szinte nincs nap, hogy ne futnék bele olyan véleménybe, hogy aki nem „zsizsihadid” méretű, az ne ugráljon. Én márpedig ugrálok. Szeretnék színes és vidám ruhákat hordani, amiben jól érzem magam, amiből nem ugrik ki a cickóm, és amiben nem feszül a combom. Nem vagyok hajlandó azt sem elfogadni, hogy Plus Size vagyok, amikor a nők nagy része 42-44-es méret. Igen. Ez a helyzet.

Hovatovább azt sem vagyok hajlandó elfogadni, hogy számtalan fiatal lány azért sanyargatja magát, mert ezt látja az Instagramon, meg a magazinokban, és nincs, aki elmagyarázza nekik, hogy senki nem néz így ki. Még a modellek sem, mert ennek a nagy része Photoshop, tehát hazugság.

Arról már nem is beszélve, hogy ez a monstre ágazat, a divatipar, ami folyamatosan azt szajkózza, hogy „Legyél nő!” meg, „Legyél elégedett önmagaddal!” és „Érezd jól magad!” kizárólag S-es méretű modellekkel reklámozza mindezt. Mintha mi, akik L-es méretűek vagyunk, meg sem érdemelhetnénk, hogy szép ruhákban járjunk, és tetszünk magunknak.

Pedig szeretünk tetszeni. Mi is. A 42-esek…

gsbox_banner

Olvasd el ezt is:

Ashley Graham csodálatos üzenetet küldött nekünk!

A világ legsikeresebb Plus Size (mit is jelent ez egyáltalán?!) modellje fantasztikus motivációs beszédet mondott, és úgy gondoltuk, ezt neked is olvasnod kell! “Undorodtam a nőtől akit a tükörben láttam. Fiatal modellként az önbizalmamat számtalanszor megtépázták. Nagyon nehéz volt elérnem, hogy igazán higgyek …

 

Tags:
Hidasi Judit

A Goodstuff Magazin alapítója, főszerkesztője, író, újságíró. Hisz a szavak erejében, a rock and rollban és a nőkben. (És persze a férfiakban...) Jelenleg hatodik könyvén dolgozik, Április út című regénye Szlovéniában érettségi tétel. Elkötelezett híve a szakmájának, az oktatásnak, és az új dolgok felfedezésének. Ide írhatsz neki: goodstuffmagazin@gmail.com Könyveit itt keresd:gabo.hu és publio.hu(És a könyvesboltokban.)

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *