LOADING

Type to search

Családozom Élem

Készüljünk a bölcsire és az ovira! Ha te szorongsz, a gyerek is…

Share

A bölcsőde és az óvodakezdés közeledtével a szülői szorongás természetes reakció. Ha a szülő is fél, szorong a bölcsődétől/óvodától, a félelmeket a gyerek átveszi és ő is elkezd szorongani.

A legfontosabb most is a biztonság és a nyugalom megteremtése a gyermek körül. 

Elsősorban a szülő tud segíteni a gyermekének, hogy viszonylag zökkenőmentes legyen majd a beilleszkedés. Már a bölcsőde/óvoda megkezdése előtt beszélgessünk gyermekünkkel, sétáljunk többször a leendő bölcsőde/óvoda felé, figyeljük meg, hogyan játszanak ott az udvaron a gyermekek. Amikor azt tapaszalja gyermekünk, hogy környezete arról beszél, hogy milyen jó dolog lesz oda járni, mennyi érdekes játék van ott, akkor talán ő is pozitív izgalommal várja majd a bölcsődét/óvodát.

Segítségünkre lehetnek gyerekkönyvek is, amelyek az óvodai életet mutatják be rövid történetekkel.  Figyeljünk oda arra is, hogy ne terheljük ezzel gyermekünk minden percét.

Az óvodakezdés időszakában lehetőleg ne legyen más nagy változás a kisgyermek életében (költözés, új délutáni külön foglalkozások, pl. sport…).

Tájékozódjunk a választott bölcsőde /óvoda napirendjéről és a beszoktatás rendjéről is. Kezdjünk el otthon is ehhez hasonló napirendet kialakítani.

A cikk itt folytatódik:

Így készülj a bölcsire, ovira

Hogy könnyen menjen a kezdés! A bölcsőde és az óvodakezdés közeledtével a szülői szorongás természetes reakció. Ha a szülő is fél, szorong a bölcsődétől/óvodától, a félelmeket a gyerek átveszi és ő is elkezd szorongani. A legfontosabb most is a biztonság és a nyugalom megteremtése a gyermek körül.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *