LOADING

Type to search

Élem Főoldal Inspiráció

Te tudod, hogy melyik a “szerelem nyelved” az ÖTBŐL?

Share

És azt tudod, hogy ha gáz van a kapcsolatodban a szerelem nyelv (igen, ez a neve, de majd mondjuk másként is…), illetve annak kifejezése azonnal segít rájönni? Továbbá, ha a másik nem beszéli ezt a nyelvet, akkor lehet, hogy nem fog működni a kapcsolat?

Az az igazság, hogy magadnak teszel szívességet, ha minél előbb kitalálod, hogy neked melyik. Mármint az SZNY-ed (jó, jó lesz még jobb is, dolgozom rajta). És biztos lehetsz benne, hogy ha tudod, a partnerednek melyik, sok-sok felesleges vitától és konfliktustól megkímélheted magad.

De mivel biztosan van még olyan, aki nem tud erről az öt dologról, nézzük melyek ezek: ajándékozás, minőségi idő, dicséret, cselekvés és érintés. Hogy fejezed ki a szeretetedet, és neked mire van szükséged? Ajándékokra (apró dolgokra gondolj)? Arra, hogy a szerelmednek legyen ideje veled időt eltölteni? Hogy mindig támogasson a szavaival? Hogy inkább a tettekben mutatkozzon meg a szerelme? Vagy simizzen, puszilgasson, ölelgessen folyton?

Ha a két ember szeretetnyelve nem ugyanaz, egyáltalán nem probléma. Az viszont annál inkább, ha te nem tudod a sajátod, és a szerelmed nem tudja a tiéd. Bár időről időre megállunk és gondolkodunk a kapcsolatunkról, mi most mutatunk egy másik oldalt is.

Figyelj ezekre az apró dolgokra, mert jól jöhetnek egy-egy konfliktus idején.

Nézzük tehát a Gary Chapman féle öt szeretetnyelvet!

Ajándékozás

Ez talán a legkönnyebben tetten érhető. Hiszen ha neked az a fontos, úgy érzed, hogy szeretnek, hogy a másik személy folyamatosan ajándékokkal fejezi ki a szerelmét, akkor ez fizikai valóságban ölt testet. Ha a partnered elfelejt virágot venni születésnapodra, soha nem kapsz apró kis bigyókat, azzal a felkiáltással, hogy “Képzeld eszembe jutottál a benzinkúton, és hoztam neked egy plüss macit!”, vagy a zöldségesből egy szép piros almát, akkor valószínűleg nem lesz könnyű a kapcsolat. Mi nők, szeretjük, ha megajándékoznak minket, azonban nem mindenkinek egyformán lényeges. (A cikk írójának például egyáltalán nem.) Ez persze nem azt jelenti, hogy nem vagy fontos neki, csak másként fejezi ki. A kérdés, hogy ezzel ki tudsz-e békülni?

Minőségi idő

Vannak párok, akik hetente elutaznak kettesben, és vannak olyanok, akik egyáltalán nem igénylik ezt. Ők azok, akik hatalmas társasággal nyaralnak, míg másoknak a hideg futkos a hátukon, ha be kell engedniük valakit az intim szférájukba. Ha te az utóbbiba tartozol, és a párod nem érti miért akarsz megint otthon tölteni egy estét kettesben, amikor a héten már volt egy ilyen akkor bizony lehet, hogy nem találkoztok az út felénél.

Dícséret

Reggelente “elvárnád”, hogy megdicsérje milyen csinos vagy? Fontos neked, hogy ha napközben felhívod és elmeséld mit vittél véghez az egekig magasztaljon? Vagy ez egyáltalán nem fontos neked?

Ha folyamatosan szép szavakra vágysz nem feltétlenül azt jelenti, hogy az önbecsülésedet kell feltunningolni. Egyszerűen csak te, az a fajta vagy, aki ÍGY érzi, hogy szeretik, ebből táplálkozik, ez az ami élteti az érzelmeit.

Ugyanis, ha egy olyan partnerrel találkozik, aki ezt megadja neki, a csillagokat is levadássza az égről…

Cselekvés

… és van ennek a majdnem totálisan ellenkezője, aki azt mondja, nem érdekelnek a szavak, inkább mutasd meg mennyire szeretsz. Vedd le a terheimet, könnyíts az életemen, akár minden nap. Ismerjük azt a kapcsolatot, ahol a férfi becsavarja a villanykörtét? Na, ott valószínűleg ez a helyzet. Így szokták meg, így szeretik. Nem mintha a nő ne tudná ezt megtenni, de a férfi megteszi a kedvéért. Másokat, ez például egyáltalán nem mozgat. Kicserélik a villanykörtét, és inkább dicséretet várnak reggelente, hogy milyen szépek… Bonyolódik? Pedig nem, egy kis önismerettel közelebb juthatsz a megoldáshoz, hogy te melyik típus vagy!

Érintés

A pszichológiában sokan sokféle kép magyarázzák az ölelés és az érintés fontosságát. Természetesen nem szállunk ezzel vitába: nagyon fontos! De van, akinél nagyobb súlyban esik latba, mint másoknál. Vannak akik egészen jól elvannak a moziban vagy egy koncerten egymás kezének szorítása nélkül, és vannak, akiknek ez létszükséglet. Úgy indul a nap, hogy megcsókoljuk egymást azt ajtóban, és úgy ér véget, hogy megöleljük egymást. Csodálatos érzés, de nem mindenkinek annyira fontos, mint például egy apró bigyó, amiről a másiknak eszébe jutunk, vagy egy kedves üzenet a nap közepén…

Egy biztos: minél előtt kiismered magad, minél előbb rájössz, hogy a partnerednek és neked mi a szeretet nyelved, annál többet tudsz majd adni.

Akár korlátlanul. 

gsbox_banner

Olvasd el ezt is:

 

6 romantikus hülyeség, amivel le kell számolnod!

Legalábbis akkor, ha szeretnél egy működő kapcsolatot… 1. “Ha eljön az igazi, minden egyszerű lesz!” Bárki is találta ki ezt a butaságot, valószínűleg még nem nőtt fel. Vagy talán a szüleink mondták nekünk, amikor az iskolában a padtársunk összefirkálta a rajzainkat? Ki tudja már. Egy azonban biztos: a szerel…

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *